logo


 
 afdelinger  ·  Det sker · Udstillinger  ·  Undervisning  ·  Kontakt  ·  Museumsbutik  ·  OM MUSEET · Oversigt
Kulturhistorie Tønder
Besøg museet
Om museet
Kontakt
Det sker
Faste udstillinger
Særudstillinger
Kommende udstillinger
Undervisning
Museumsbutik
Venneforening
Links
 

 

      Det Sker      


   

Så er det atter blevet tid til ’Stolens Dag’ på Museerne i Tønder og Wegnertårnet

Den sidste lørdag i september afholder Museerne i Tønder hvert år ’Stolens Dag’, der i år falder på lørdag den 30. september 2017 kl. 10 – 17.

Som vanligt er entréen gratis, hvis man medbringer en stol til vurdering, som finder sted i Pumpehuset fra kl. 11 – 13 hos ekspertpanelet bestående af Thomas Lembourn fra lauritz.com, Peter Tholstrup fra Bruun Rasmussen Kunstauktioner og Marianne Wegner fra Wegners Tegnestue I/S.

Tag din bedste, smukkeste eller mest mærkværdige stol med og bliv klogere på dens tilblivelse, materiale og værdi, når eksperterne fortæller. Der er indlevering fra kl. 10 - 12.30.
Efter vurderingen kan man se Museets udstillinger og evt. få stillet sin sult i Museumscaféen, der tilbyder Buffet + kaffe m. kage til 150 kr.

Fra kl. 14.30 – 16 holder eksperterne hver deres 30 minutters foredrag i Pumpehuset, i år under temaet ’Japan’: Thomas Lembourn ”Møbelformgiverne Thorvald Bindesbøll og Johan Rohdes interesse for det japanske”, Peter Tholstrup: ”Finns Juhls Japansofa” og Marianne Wegner: ”Wegners interesse for japansk brugskunst og japanernes interesse for Wegner”.

På dagen vil man desuden kunne se møbeldesigner Helle Damkjærs helt usædvanlige organiske træstol, der er fremstillet i Japan, samt objekter i glas fremstillet af Marianne Wegner.


Mangfoldighed – Verden i Tønder

Billede: Mangfoldighed - Verden i Tønder

Årets særudstilling på Museum Sønderjylland Kulturhistorie Tønder åbner lørdag d. 17. juni kl. 15.


Det er en udstilling, der afspejler den lokale historie lige nu og her. Emnet er den nationale mangfoldighed blandt borgerne i Tønder Kommune 2017.
Udstillingen rummer dels portrætter fotograferet af fotografen Mogens Gabs, dels genstande fra hele verden.


For 15 år siden arrangerede museet, også i samarbejde med Mogens Gabs, en tilsvarende udstilling, hvor portrætterne forestillede udvalgte borgere fra Tønder by.
Siden da er der sket mange ting. Kommunalreformen 2007 har skabt en stor Tønder Kommune, og de politiske forhold i Verden i de seneste år har medført en stor tilflytning af mennesker fra hele kloden. Men også inden denne befolkningsmæssige udvikling har der boet mennesker fra hele Verden i Tønder Kommune.


Nogle af disse mennesker, der er repræsentanter for ”Verden i Tønder”, viser fotograf Mogens Gabs og museet i en udstilling, der samtidig signalerer åbenhed og imødekommenhed over for nye og gamle borgere fra overalt på kloden.


Museet og fotografen har fundet mennesker fra 50 forskellige nationaliteter, som har haft lyst til at være med og til at fortælle lidt om deres baggrund. I udstillingen omtales både nye og gamle tilflyttere med mange forskellige faglige baggrunde og med det til fælles, at de nu alle er bosat i Tønder Kommune.


Hver deltager har medbragt en eller flere ting, der repræsenterer det land, som personen kommer fra. Tingene rummer i lige så høj grad som portrætterne mangfoldighed – fra kinesiske spisepinde og norsk husflid til et australsk surf board og mange andre nye og gamle genstande, som afspejler dagligliv og traditioner i hele verden.


Museumsleder Elsemarie Dam-Jensen fortæller, at man fra starten havde haft som mål at finde 50 deltagere, men at det jo var helt umuligt at vide, om det overhovedet kunne lade sig gøre at finde så mange. Det er lykkedes, og det har været utroligt spændende og øjenåbnende at komme i kontakt med så mange mennesker, som er bosat her af mange forskellige årsager, men som generelt ser Tønder Kommune som et rart sted i verden, hvor man kan leve et godt liv.

Billede: Mangfoldighed - Verden i Tønder


Udstillingen åbnes af borgmester Henrik Frandsen, og der er musikalske indslag.
Udstillingsperioden varer fra d. 17. juni 2017 – 2. april 2018.


Det sker
rundt i Museum Sønderjylland

Arkæologi Haderslev

Cathrinesminde Teglværk
Drøhses Hus
Dybbøl Banke
Dybbøl Mølle
Højer Mølle
ISL-Lokalhistorie
Jacob Michelsens Gård
Kulturhistorie Tønder
Kulturhistorie Aabenraa
Kunstmuseet Brundlund Slot
Kunstmuseet i Tønder
Naturhistorie og Palæontologi
Oldemorstoft
Sønderborg Slot
 


pil op Museum Sønderjylland · Kontakt os ·