logo


 
 afdelinger  ·  Det sker · Udstillinger  ·  Undervisning  ·  Kontakt  ·  Museumsbutik  ·  OM MUSEET · Oversigt
Kulturhistorie Aabenraa
Besøg museet
Arbejdsområde
Kontakt
Faste udstillinger
Særudstillinger
Aktuelt / Presse
Det sker
Undervisning og rundvininger
Museumsbutikken
Venneforening
Links
 

 

      Det sker      


   

Oplev Aabenraas maritime fortid!

Billede: Oplev Aabenraas maritime fortid.

Under en gåtur gennem det gamle skipperkvarter fortæller vi om byens træskibsværfter og kaptajnernes rejser til hele verden, som kom til at præge både bybilledet og museets samling. Byvandringerne finder sted kl. 19 om torsdagen i ugerne 26-33.

Start: Museum Sønderjylland – Kulturhistorie Aabenraa,
H.P. Hanssens Gade 33. Deltagelsen er gratis.


Diger, død og diamanter – erindringen om den frisiske kolonial-entreprenør Sönke NissenBillede: Den frisiske kolonial-entreprenør Sönke Nissen.

Foredrag ved Marco Petersen den 1. juni kl. 14.00 på Søfartsmuseet i Aabenraa

Sönke Nissens biografi kunne være manuskriptet til en spændende film. Han forlod Nordfrisland, hvor han voksede op under simple forhold, og rejste til Afrika. Da han senere vendte hjem, var det som en velhavende og indflydelsesrig person. Som ingeniør havde han bygget jernbaner i de tyske kolonier og fundet diamanter i den sydvestafrikanske ørken.

I dag kan man flere steder i Nordtyskland støde på hans navn, og til forskel fra de fleste tyske kolonial-entreprenører, er friseren Sönke Nissen aldrig blevet glemt. Hvorfor er hans minde blevet bevaret, og hvordan bliver han husket?

Marco Petersen er historiker i Den Slesvigske Samling ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig og for tiden beskæftiger han sig med regionens koloniale forbindelser. Som en del af et projekt om vores koloniale arv redigerer Marco Petersen en omfattende antologi med titlen ”Sønderjylland-Schleswig Kolonial”, som skal udkomme i oktober 2017.


Billede: Plantagen ”La Grange” på St. Croix – Danmarks ”sukkerø”.

Plantagen ”La Grange” på St. Croix – Danmarks ”sukkerø”
Udstillingsåbning fredag, d. 19. maj, kl. 15


Fredag, d. 19. maj, kl. 15 åbner Museum Sønderjylland – Kulturhistorie Aabenraa en lille udstilling om den danske sukkerø St. Croix, ”La Grange” - én af øens mest kendte plantager - og ikke mindst ingeniør Jørgen A. Christian Rasmussen, som sammen med sin kone Alice opholdt sig på ”La Grange” i de sidste måneder, inden Danmark i 1917 solgte øen – sammen med St. Jan og St. Thomas – til USA. I dag hedder disse øer US Virgin Islands.


Udstillingen består af et kort overblik over forholdene på St. Croix, historiske fotos fra øen og plantagen ”La Grange” samt en del dokumenter om familien Rasmussens ophold på St. Croix i 1916/17.


En stor del af materialet til udstillingen har museet fået stillet til rådighed af Peter Rastrup, som har samlet diverse fotos og dokumenter om Jørgen A. Christian Rasmussen og som flere gange har besøgt St. Croix; sidste gang under 100-års jubilæet for ”Transfer Day” d. 31.3.2017.


I udstillingen vil man derfor også kunne se fotos fra Grand Centennial Koncert, Paraden i Christiansted, den officielle markering på Christiansted National Historic Site og receptionen på skoleskibet ”Danmark” som del af Transfer Day Centennial Commemoration.
Ved udstillingsåbningen vil både museumsleder Stefanie Robl og Peter Rastrup sige nogle ord og museet vil være vært ved kaffe og kage.


Udstillingen vises frem til d. 16. juli 2017.


Det sker
rundt i Museum Sønderjylland

Arkæologi Haderslev

Bymuseet i Haderslev
Cathrinesminde Teglværk
Drøhses Hus
Dybbøl Banke
Dybbøl Mølle
Ehlers Lertøjssamling
Højer Mølle
ISL-Lokalhistorie
Jacob Michelsens Gård
Kulturhistorie Tønder
Kulturhistorie Aabenraa
Kunstmuseet Brundlund Slot
Kunstmuseet i Tønder
Naturhistorie og Palæontologi
Oldemorstoft
Skærbæk
Slesvigske Vognsamling
Sønderborg Slot

 


pil op Museum Sønderjylland · Kontakt os ·