logo


 
 afdelinger  ·  Det sker · Udstillinger  ·  Undervisning  ·  Kontakt  ·  Museumsbutik  ·  OM MUSEET · Oversigt
Sønderborg Slot
Besøg museet
Kontakt
Faste udstillinger
Særudstillinger
Det sker
Undervisning
Publikationer
Museumsbutikken
Venneforening
Udlejning af lokaler
Links
 
 
 

 

      Det sker      

Bookmark and Share

Det sker
rundt i Museum Sønderjylland

Arkæologi Haderslev

Cathrinesminde Teglværk
Drøhses Hus
Dybbøl Banke
Dybbøl Mølle
Højer Mølle
ISL-Lokalhistorie
Jacob Michelsens Gård
Kulturhistorie Tønder
Kulturhistorie Aabenraa
Kunstmuseet Brundlund Slot
Kunstmuseet i Tønder
Naturhistorie og Palæontologi
Oldemorstoft
Sønderborg Slot
 
 

Sønderborg Slot og Professor Blom har brug for din hjælp!


Mestertyven Heydenreich er ude på at stjæle én af slottets uvurderlige skatte. Du kan kun stoppe ham, hvis du kan løse hans drilske gåder.

Billede: Museumsmysteriet

MuseumsMysteriet er en skattejagt for børn og barnlige sjæle. Det fører dig både rundt på slottet og igennem Sønderjyllands historie.

Du spiller MuseumsMysteriet via appen Useeum, som du kan hente til din smartphone i App Store eller Google Play.

Medbring en iPhone eller Android-phone, down load spillet gratis i museumsbutikken - og gå så på jagt efter tyveknægten!

Auch auf Deutsch erhältlich / Also available in English

Anbefales til børn mellem 6 og 13 år (i følgeskab med voksne)


Kunstudstilling på Sønderborg Slot: Kengahsir 2017.
En kunstnergruppe I trådens navn.

Billede: Kengahsir 2017.

Heike Jacobsen, Iris Frederiksdottir og Inga Momsen mødtes tilfældigt og opdagede, at de har et element tilfælles i deres værker: tråden. Tråde af porcelæn, af metal, af murersnor og meget andet. Titlen på deres udstilling opstod som en skøn blanding af bogstaverne i kvindernes fornavne og blev til et fabulerende ord: Kengahsir. De søgte på slottet efter udstillede historiske objekter, som de kunne følge op med nutidig kunst. Og fandt da værker på museet, der har sat dem i gang. Som fælles form og udformning valgte de cirklen, udtryk for uendeligheden.

Heike Jacobsen er inspireret af et maleri af Christian II, denne magtfulde men splittede konge, kendt for blodbadet i Stockholm, efter han forud have serveret et festmåltid for gæsterne - en konge i eksil, lutheraner. Hele denne fortælling gemmer sig i den minimalistiske installation af 50 hvide tallerkener. Hver tallerken drejet sammen med en tråd af porcelæn til en flad rund spiral. På hver tallerken en stor rød plet og røde stænk. Den hvide farve inviterer til bords – den røde farve indikerer dobbeltheden: en skjult dagsorden, men også et religiøst søgen. Evig aktuelt.

Iris Frederiksdottir blev grebet af historien omkring den udstillede sorte bryllupskjole, som enkebruden bar hele sit liv, men hvor man glemte at begrave hende i kjolen, som hun have ønsket sig, for at forenes efter døden med sin mand, der faldt i krigen. Det er udødelighedstanken, Iris fører videre. Hun griber i sine værker efter det spirituelle, kraften, energien, der er i alt. Englænderen ANOHNI's musik med videoen til ”Manta Ray” ledsager hende, når hun skaber sine værker.

Inka Momsen er installations- og landskabskunstner. Hun installerer objekter, malerier og assemblager, der direkte går i forbindelse med det omgivende rum, som hun kommunikerer med, indtil omgivelserne bliver en del af hendes værker. Hun anvender i denne udstilling mixed media – er bl.a. inspireret af broderiet, som de historiske kvinder syslede så meget med.
Det er lykkedes meget fint for de tre kvinder at tilføje de historiske samlinger et skarpt nutidigt udtryk. Der er power i værkerne. En unik sammensmeltning af historie og kunst.

De tre er uddannede på Kolding Designskolen (Heike), Kunstakademi i Bremen (Inga) og Kunst- og Håndværkerskolen, Island, samt Jan van Eyck Akademi, Maastricht (Iris).
Alle kan fremvise en imponerende række udstillinger i Danmark og i udlandet, har alle undervist på forskellige kunstinstitutioner.

Udstillingen er arrangeret af Sønderborg Kunstforening og kan ses fra mandag den 10. april til søndag 21. maj.


bogudgivelse

hertuggodser

– ny bog om Als og Sundeveds fortid som storgodser.
For tre hundrede år siden bestod Als og Sundeved af tre-fire storgodser, hver med et slot som centrum. Under slottene hørte en række store herregårde, som egnens bønder så igen hørte under. Det system blev med usædvanlig konsekvens rullet ud over hele egnen af Hertug Hans den Yngre sidst i 1500-tallet. Det bestod så et par hundrede år, til det lige så konsekvent blev afskaffet i 1700- og 1800-tallet.

Det har Carsten Porskrog Rasmussen, daglig leder af Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot, nu skrevet en bog om. Han har kaldt bogen Hertuggodser. ”Jeg ved godt, at det ikke er et ord, man kan finde i ordbogen”, siger Carsten Porskrog Rasmussen, ”men jeg synes, at det er rammende. Det samler historien om de store godser, og de hertuger, der skabte og ejede dem.”
Læs pressemeddelelsen HER.


"Sønderborg Slot i 800 år"

Ny permanent udstilling

Slottet har oplevet krig og fred og rummet såvel hertuger og hoffolk som fanger og soldater. Den nye udstilling fortæller denne lange historie på mange måder. I en montre danner sabler og sværd en tidslinje over slottets krigshistorie, fra Christian 2.s tid til den sidste tyske soldat forlod slottet i 1945.

Slottes Historie - Udstilling 2

På en stor touchskærm kan man gå på virtuel opdagelse i slottet, som det var i 1600-tallet, og kigge ind i riddersal, stald, køkken, kanontårn og mange andre steder.

Der er også blevet plads til en række nye fortællinger, især fra slottets nyere historie. Der er genstande og billeder fra tiden som lazaret under De Slesvigske Krige, som preussisk kaserne og som interneringslejr efter Anden Verdenskrig. Man kan se en dåbskjole skænket af Dronning Dorothea, en meget sjælden lægeuniform fra 1864 og ølflasker, som håndværkerne glemte under sidste ombygning omkring 1970.

"Slottets egen historie er noget af det vigtigste, vi har at fortælle på Sønderborg Slot. Det har længe været et ønske at forny vores fortælling om stedets 800 år lange historie, og det er nu lykkedes med en flot og gennemført udstilling", siger overinspektør Carsten Porskrog Rasmussen.

Slottes Historie - Udstilling

Den nye udstilling henvender sig både til børn og voksne, og arkitekturen indbyder til at gå på opdagelse i den.

"Arkitektur og digitale installationer er med til at forstærke oplevelsen af de historiske genstande. Det har derfor været en stor prioritet at skabe en varieret formidling" udtaler museumsinspektør Jakob Caspersen, som har været ansat et halvt år som projektleder for udstillingen. Han tilføjer: "Denne udstilling fremhæver vores allervigtigste genstand: Selve Sønderborg Slot".
pil op Museum Sønderjylland · Kontakt os ·