logo


 
 afdelinger  ·  Det sker · Udstillinger  ·  Undervisning  ·  Kontakt  ·  Museumsbutik  ·  OM MUSEET · Oversigt
Det sker i Museum Sønderjylland
Det Sker
Pressemeddelelser


Tidligere Pressemeddelelser:Oktober kvartal 2008

Tidligere udsendte museet med jævne mellemrum nyhedsbreve.

De sidste udgaver af nyhedsbrevene kan se her:

Nyhedsbrev nr. 7 - 2008

20. november 2008

Nyhedsbrev nr. 6 - 2008

8. oktober 2008

Nyhedsbrev nr. 5 - 2008

28. august 2008

Nyhedsbrev nr. 4 - 2008

1. juli 2008

 

      pressemeddelelser
November 2017
     

Bookmark and Share
Det sker
rundt i Museum Sønderjylland
Arkæologi Haderslev
Cathrinesminde Teglværk
Drøhses Hus
Dybbøl Mølle
Historiecenter Dybbøl Banke
Højer Mølle
ISL-Lokalhistorie
Jacob Michelsens Gård
Kulturhistorie Tønder
Kulturhistorie Aabenraa
Kunstmuseet Brundlund Slot
Kunstmuseet i Tønder
Naturhistorie og Palæontologi
Oldemorstoft
Sønderborg Slot
 
 

Bag tremmer

Oprettet d.: 30. November, 2017
Af: Elsemarie Dam-Jensen - Overinspektør, Kulturhistorie Tønder

 

Billede: Bogudgivelse - Bag Tremmer


Torsdag den 14. december 2017 kl. 16.00 har Museum Sønderjylland Kulturhistorie Tønder fornøjelsen af at invitere til bogpræsentation.

Tidligere overinspektør ved museet Inger Lauridsen har skrevet en bog med titlen Bag tremmer – Indsatte i Tønder Arrest 1812 – 1842. Bogen tager udgangspunkt i den bevarede arrestprotokol for Tønder bys arrest.
Arresten lå – og ligger fortsat - i porthuset ved Museerne i Tønder.

Inger Lauridsen har skrevet om nogle af de mennesker, der måtte tilbringe kortere eller længere tid i arresten. Bogen præsenterer og kommenterer omkring 15 fangeskæbner, der bliver beskrevet på grundlag af afhøringsreferater og vidneudsagn fra mennesker, der var hovedpersoner i og vidner til de fængsledes brøde.

De fængslede i Tønder Arrest blev først og fremmest straffet for de almindeligste forseelser, som man i datidens samfund blev fængslet for: tiggeri, fuldskab, vagabondering, gadeuorden, hustruvold, vold mod tjenestemand i funktion, prostitution og småtyverier. Forhørsprotokollerne er blevet ført meget detaljeret af de daværende politimyndigheder. Derved har det været muligt at komme meget tæt på almindelige mennesker i datidens Tønder.

Udgivelsen er støttet af tre fonde og en forening: Dansk Kultursamfund af 1910, Tønderhus Fond og Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond samt Tønder Museums Vennekreds.

Bogen er rigt illustreret, bl.a. med fotos af de graffiti, som dækker væggene i arrestens celler, og som vidner om, at de indsatte både har været dygtige håndværkere – og har kedet sig bravt. Bogen er på 94 sider og koster kr. 128,-. Den vil fra den 15. december 2017 være til salg på Museum Sønderjylland Kulturhistorie Tønder, Wegners Plads 1, Tønder, og i Drøhses Hus, Storegade 14, Tønder.

Bogpræsentationen finder sted på museet, Wegners Plads 1, Tønder. Inger Lauridsen præsenterer bogen, og der bliver serveret en forfriskning.


Julen på museet

Oprettet d.: 24. November, 2017
Af: Museumsinspektør Merete Boel Essenbæk - Arkæologi Haderslev

Billede: Julemanden på besøg i museet.

December banker unægtelig på og kalenderen viser lige om lidt december. Arkæologi Haderslev holder gang i julen fra den 20. november og helt frem til 23. december. Mandag-fredag kl.10-16 og i weekenden kl. 13-16 kan man gå i museumsnissernes fodspor, se hvad de har lavet af narrestreger og ikke mindst få en lille historie om julen og dens traditioner i gamle dage. En oplevelse som mere end 800 forventningsglade børn skal deltage i. I udstillingerne er der juletræer pyntet som i 1870´erne og den 3. december er der ”Jul på museet” med gløgg, julemand og alt det andet som hører julen til.

I anledningen af julen flytter Arkæologi Haderslevs lille nissefamilie ind i museets udstillinger. I år begynder juleløjerne allerede i slutningen af november, hvor de første nisseglade børn skal på jagt efter de jule-hjælpsomme nisser. Museets nisser har man naturligvis aldrig set, men ud fra fodspor, som er fundet rundt på museet ude og inde, ser det ud til at en voksen nisse vejer ca. 300 g, før han har spist en stor portion risengrød, bruger str. 10 i sko, men allerhelst går med bare fødder.

50 kg mel, 2000 nelliker og 800 børn!
Nisser, har akkurat som mennesker mange ønsker. Men de får ikke alt på en gang. Hver dag åbner museet nemlig en låge i den store julekalender. De sker foran en måbende børnefolk. Kalendergaven skal nisserne have ind på deres loft, der i julens anledning er flyttet ind på museet. Bagefter skal alle børn hjælpe nissemor Alma med at bage, men først skal de rundt på museet for at finde kanelen, for den har nisserne nemlig taget.

Over 800 børn fra børnehaver og indskoling har meldt sig til arrangementet ”I nissernes fodspor”. Ud over at finde nissefodspor og lave dej til brune kager med nelliker, ingefær og kanel, danser børnene om juletræet, får besøg af julebukken, leger de gamle julelege og til slut får de historien om, hvordan det alligevel blev en god jul for skomageren og hans nisse.

Julestue for hele familien

Billede: Den gamle butik.


Første søndag i advent den 3. december holder julen traditionen tro sit indtog på museet. Mellem kl. 13-16 sælger købmanden friskmalet kaffe og ”bom” fra den gamle butik i museets udstillinger. Tombolaen ruller og måske kan du vinde en julegave. Julen synges ind ved tidligere seminarielærer Sved Aage Karup og ”Det glade kor”, og fra boderne sælges der alt fra nisser og gran til fuglehuse og smykker. Til børn og barnlige sjæle er der æbleskiver, julemand, en lille julekonkurrence og mulighed for at lave dej til brune kager. Der er gratis adgang til arrangementet.

Varer kan man få i tusindvis
I museets butik bugner det med julerier og julegaver. Der er glaskugler i alverdens farver og faconer til juletræet. Der er bøger om julens mad, om nisser og julens sange og traditioner gennem tiderne. Der er bløde nisser, røde nisser, søde nisser, og så er der kravlenisser. Skal man finde en lidt anderledes julegave, har butikken et meget flot varieret udvalg af høj kvalitetsgaver bl.a. designertørklæder og smykker i sølv og horn. Butikken og museet holder ekstra åben 1.- 23. december mandag-fredag kl. 10-16 og i weekenden kl. 13-16.


1800-tallet- Det er jul – så skal sølvtøjet pudses!

Oprettet d.: 15. November, 2017
Af: Elsemarie Dam-Jensen - Overinspektør, Kulturhistorie Tønder

Billede: 1800-tallet- Det er jul – så skal sølvtøjet pudses!

Lørdag d. 2. dec. 2017 kl. 13 – 15 er der børnearrangement på Museum Sønderjylland Kulturhistorie Tønder. Det er museets børneklub, der inviterer til en eftermiddag for børn, forældre og bedsteforældre.
I gamle dage var jul forbundet med mange arbejdsopgaver. Ofte hører man om slagtning, bagning, brygning og andre ting, der har med tilberedelse af julemaden at gøre. Men hos den mere velstillede del af befolkningen både på landet og i byen omfattede juleforberedelserne også, at sølvtøjet skulle pudses!

Kom og se sølvkammeret, hør om alle de fine sølvting, der kom på bordet til jul og prøv at pudse sølv* lige som i gamle dage!
Efter arbejdet serveres der varm kakao og klejner.

* Bare rolig!: Sølvet er ikke museumsgenstande, men sølv fra en pædagogisk samling, der er beregnet til pudsning!

Pris: 50 kr. pr. deltager
Hvem: Alle i familien. Min 10 deltagere.
Tilmelding: elda@museum-sonderjylland.dk senest d. 27. november.


Reformationen – set fra Vestslesvig

Oprettet d.: 15. November, 2017
Af: Elsemarie Dam-Jensen - Overinspektør, Kulturhistorie Tønder

I 2017 er det 500 år siden Reformationen begyndte i Wittenberg med Luthers 95 teser på kirkedøren.
Derfor handler Tønder Museums Vennekreds´ månedsmøder på Museum Sønderjylland Kulturhistorie Tønder i dette efterår om reformationen.
Den blev officielt indført i Kongeriget i 1536, men i Hertugdømmerne havde den allerede holdt sit indtog i 1525. Reformationen medførte store forandringer både i kirken, i samfundet og for det enkelte menneske. Efterårets månedsmøder belyser overgangen fra den katolske tid til den protestantiske periode både kirkeligt, samfundsmæssigt og kulturhistorisk.
Torsdag d. 30. november holder lektor Carsten Bach-Nielsen, Institut for Kultur og Samfund - Kirkehistorie og Praktisk Teologi, Aarhus Universitet, et foredrag med titlen Reformationen – set fra Vestslesvig.
Reformationen havde flere centrer. I Haderslev gennemførte hertug Christian siden 1526 sin reformation. Samtidig var der reformationsrøre i Øresundsbyerne og i Viborg. Husum og Flensborg var tidligt ude. Men hvad var det for reformationer? De gennemførtes faktisk kun i lokale områder eller i byer med stærke råd. Den nationale reformation lod vente på sig, og der skulle en blodig borgerkrig til for at skaffe en afklaring: skulle det være borgernes eller kongens og adelens reformation? I 1536 var svaret klart: byerne og deres lokale ordninger skulle nu være del af en overordnet plan, den tidligere sønderjyske hertug kong Christian 3’s reformation.
Hvilken betydning fik det for de områder, der havde været aktive i kampen for den nye lære og den nye ordning?
Foredraget vil belyse konsekvenserne for Vestslesvig inden for den nye ramme, der blev udfyldt i løbet af 1530’erne og 40’erne.

Foredraget den 30. november begynder kl. 19.30 og er som vanligt arrangeret i et samarbejde mellem Tønder Museums Vennekreds, Folkeuniversitetet og Museum Sønderjylland Kulturhistorie Tønder.
Der er gratis adgang for medlemmer af vennekredsen. Ikke-medlemmer betaler 50 kr. i entré. Arrangementet foregår i museets foredragssal i Pumpehuset. I pausen kan der købes kaffe.


Musikaften i Drøhses Hus
Oprettet d.: 15. November, 2017
Af: Elsemarie Dam-Jensen - Overinspektør, Kulturhistorie Tønder

 


Det sidste arrangement i rækken af efterårssæsonens musikaftener hos Museum Sønderjylland Drøhses Hus finder sted mandag d. 27. november kl. 19.30.
Musikaftenerne i Drøhses Hus har oftest været præget af barokkens musik, som passer til husets alder. Det er også tilfældet ved denne koncert, hvor der bliver spillet værker af bl.a. Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel og Francois Couperin
Medvirkende er Søren Storm, Esbjerg, barokviolin, og Hans Christian Hein, Løgumkloster, cembalo.
Søren Storm er uddannet med violin på Vestjysk Musikkonservatorium i Esbjerg. Han er fast medlem af Vestjysk Symfoniorkester og har derudover spillet med Odense Symfoniorkester, Den Ny Opera, Den Jyske Sinfonietta, Esbjerg Ensemble, Sønderjyllands Symfoniorkester og Aarhus Symfoniorkester. Desuden har han deltaget i talrige kirkekoncerter både som solist og i forskellige barokensembler.
Hans Christian Hein er uddannet på Det jyske Musikkonservatorium i Aarhus med diplomeksamen som organist og kantor. Endvidere studerede han musik på Aarhus Universitet. Han har virket som organist i folkekirken fra 1976, bl.a. ved Helligåndskirken i Flensborg og ved Treenighedskirken i Esbjerg. Hans Chr. Hein har fra 1985 undervist på Løgumkloster Kirkemusikskole. I 2009 blev han udnævnt til rektor sammesteds.

Prisen for deltagelse er kr. 100,- for medlemmer af museets vennekredse og kr. 125,- for andre.
I pausen serveres et let traktement.
Der er forhåndstilmelding på tlf. 74 72 49 90 eller mail: toender@museum-sonderjylland.dk senest fredag d. 24. november.


TRO!- en 100% reformert succes!

Oprettet d.: 13. November, 2017
Af: Museumsinspektør Merete Boel Essenbæk - Arkæologi Haderslev

Museum Sønderjyllands bidrag til reformationsåret er særudstillingen ”TRO!- Reformation i Sønderjylland.” Udstillingen åbnede den 8. april og står frem til 14. januar 2018. Det er en udstilling som indeholder to kirkerum, tekst og gamle flotte bøger. For nogen kan det måske synes lidt kedeligt, men det har ikke skræmt flertallet. Museet har forøget sit besøgstal med 100 % i forhold til sidste år!

En succes der kan mærkes


I 2016 havde Arkæologi Haderslev i perioden april- september 4434 besøgende. Heraf kom de 1134 i forbindelse med et skolebesøg, dvs. 0.-9. kl. + ungdomsuddannelser. I den periode viste museet udstillingen "Breaking News" som i sort/hvide tegninger, dvs. xylografier, fortalte om 1864- krigen.
I samme periode i år har museet haft 7404 besøgende, heraf var de 2260 skoleelever. Det er altså en forøgelse på næsten 100 % af skoleelever og en forøgelse på det samlede besøgstal på næsten 70 % ! Og det er ikke slut endnu. Kalenderen er booket op med bl.a. besøg af Haderslev Katedralskoles 1. og 2. g´er, der skal på omvisning i udstillingen.

Mere levende tro
Desuden har museets skoletjenesteafdeling haft et lærerigt og givende samarbejde med VUC Syds Flow Factory omkring digital formidling i udstillingen. De unge mennesker fra 1. og 2. årgang skulle ”peppe” udstillingen lidt op, så også unge og børn ville synes, emnet var vedkommende og spændende.
De studerende har fremstillede QR- koder, der henviser til en tegneserie om Luther, de lavede digitale tidslinjer, iBooks filer med flere oplysninger om reformationen, lydfortællinger om reformationspersoner og ikke mindst satte de lyd på vores skriftestol!

En øjenåbner for de indviede


Udstillingen har indtil nu være en publikumssucces, men også en øjenåbner på andre måder. Udstillingen og museet har haft flere brugergrupper, som normalt ikke besøger et arkæologisk museum. Det gælder f.eks. besøg af konfirmationshold, menighedsråd fra hele Sønderjylland, grupper af ”gamle” haderslevborgere og sønderjyder, som har taget turen i udstillingen og ikke mindst fået en rundvisning.

En tankevækkende opdagelse, som er afstedkommet ved et besøg, fik en protestantisk præst, da han besøgte udstillingen og tog testen ”Er du katolsk eller protestantisk?” Præsten ringede efter sit besøg og fortalte, at han var blevet noget overrasket over resultatet af testen. Han var nemlig en smule katolsk i sin tankegang! ”Testen kan findes på museets hjemmeside her.

 

I Luthers fodspor
Udstillingen er bygget op over fire rum. De tre rum viser henholdsvis den katolske kirke og samfund før reformationen, reformationsbegivenhederne i Haderslev og Sønderjylland og den protestantiske kirke og samfund efter 1525. I det fjerde rum skal de besøgende reflektere over deres nyerhvervede viden. De skal tage stilling til de begivenheder, der skete for 500 år siden og som i den grad var en kovending helt ind i de små stuer. De besøgende har også kunnet slå deres egne begrundede teser op på kirkedøren. Der er mere end 300 teser på døren, som både omhandler de store begivenheder i verden som krig og fred, sult og forurening, men også de mindre ting, som børn slås med i hverdagens Danmark, f.eks. skilsmisse mellem forældrene og drillerier.

Midt i rummet er der sat tegnepapir og farver frem. Det var egentlig beregnet på de mindste museumsgæster, men også større børn og voksne har flittigt haft gang i blyanterne. Væggene med Luther, munke og præster i mange forskellige, fantasifulde udgaver.

Vil man læse mere om udstillingen så klik her.


Museuminspektør René Rasmussen modtager Sprogforeningens Kultur- og Sprogpris

Oprettet d.: 9. November, 2017

René Rasmussen sammen med sin medforfatter Martin Bo Nørregård. Foto: Claus Thorsted

- Nej, det havde jeg ikke lige set komme.

 

Sådan siger museumsinspektør René Rasmussen, Tønder, efter at han netop har modtaget Sprogforeningens Kultur- og Sprogpris.

Tæt på krigen
Senest har René Rasmussen sammen med et hold af frivillige været primus motor bag projektet www.denstorekrig1914-1918.dk med daglige opdateringer af begivenhederne for 100 år siden under det, der senere blev kendt som Første Verdenskrig. Hjemmesiden er nået op på over to millioner sidehenvisninger.

 

 

 

 

 

 

 

 

- Jeg er meget beæret over at modtage prisen, ikke mindst når jeg tænker på, hvem der ellers har fået den. Det er virkelig et fornemt selskab, som jeg ikke helt har set mig selv i, siger Rene Rasmussen.

To foredrag
Han er også en eftertragtet foredragsholder, og på våbenstilstandsdagen for Første Verdenskrig på lørdag den 11. november er han som ekspert i aktion hele to gange. Første gang er lørdag kl. 9.30 i Emanuel i Skærbæk, og lørdag eftermiddag er han i tidsrummet fra kl. 14-17 blandt de tre personer, som Lokalhistorisk Arkiv i Toftlund har inviteret.

 

Fakta om prisen


Sprogforeningens formål er at gavne det danske sprog og den danske kultur i Sønderjylland. Sprogforeningen har 1638 medlemmer fordelt med 964 medlemmer nord for grænsen 964 og 674 syd for grænsen.

Blandt de tidligere modtagere af sprogprisen er rektor Jørgen Kühl. netop afdøde tidligere museumsleder Inge Adriansen, forfatter Jens Rosendal og historiker Hans Schultz Hansen.


Rede Penge – Synet på penge i skiftende historiske perioder

Oprettet d.: 6. November, 2017
Af: Lars Riis Stenfeldt – Museumsinspektør, Kulturhistorie Tønder

Billede: Rede Penge – Synet på penge i skiftende historiske perioder.

Dette efterårs sidste strikkecafe løber af stablen tirsdag d. 21. november kl. 14-16, hvor foredraget udmønter sig i en snak om penge ved museumsinspektør Lars Riis Stenfeldt.

Foredraget kommer til at handle om synet på penge i skiftende historiske perioder, om alt fra pengesedler og falskmøntnere til historiske finansbobler. Med et samfund der står forundret tilbage i efterdønningerne af den mest nylige økonomiske boble, hvor man både så almindelige husejere, komplicerede systemer og grådige finanshajer ramme bunden, kan man roligt sige at tiden er inde til at se lidt på, hvilken rolle penge har spillet, og stadig spiller, i samfundet.

Efter en times foredrag serveres der kaffe og kage, og eftermiddagen slutter som sædvanlig med oplæsning af ældre og nyere litteratur. Alle er velkomne, der er ingen forhåndstilmelding. Prisen for deltagelse incl. kaffe og kage er kr. 70,- for medlemmer af Tønder Museums Vennekreds, ikke-medlemmer betaler kr. 85,-. Strikkecafeen foregår i museets foredragssal Pumpehuset.


Til minde om Inge Adriansen.

Dødsfald

Fra familien har vi fået meddelelse om, at forhenværende museumsinspektør Inge Adriansen (f. 1944) er afgået ved døden efter længere tids sygdom.

Inge Adriansen blev tilknyttet Museet på Sønderborg Slot i 1969 som projektmedarbejder og blev i 1972 ansat som museumsformidler. Igennem hele sin ansættelse arbejdede Inge Adriansen med en energi ud over det sædvanlige, samtidig med at hun flyttede sig selv fagligt. I 1988 blev hun ph.d. i Nordisk Folkemindevidenskab, og samme år skiftede hun titel til museumsinspektør. I denne periode var hun en af de væsentligste drivkræfter bag oprettelsen og udviklingen af Cathrinesminde Teglværksmuseum. Samtidig med at hun producerede et utal af udstillinger, skrev bøger og artikler, flyttede hun sit faglige fokus fra folkeminderne til national identitetsdannelse, et arbejde som i 2003 kulminerede med tobindsværket ”Nationale symboler i det danske rige 1830-2000” og ”Erindringssteder i Danmark: monumenter, mindesmærker og mødesteder” (2010). Inge Adriansen blev pensioneret i 2015.

Meddelelsen om at have mistet en god kollega fylder os med sorg, men også med dyb taknemlighed over den store indsats, som Inge Adriansen ydede for Museet på Sønderborg Slot og senere for Museum Sønderjylland.pil op Museum Sønderjylland · Kontakt os ·