Åbningssiden skred
Information Det sker Museerne Udstillinger Undervisning Kontakt Museumsbutik Oversigt
Nyt fra Museum Sønderjylland Det sker Nyt fra Museum Sønderjylland
pause

Nyt fra Museum Sønderjylland

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

mellemrum

Oktober kvartal 2008


23. december 2008

Gå på museum i juledagene

Museum Sønderjylland ønsker glædelig jul og på gensyn

2. juledag.

Juleferien kan også bruges til at gå på museum.

Allerede 2. juledag slår de store afdelinger under Museum Sønderjylland dørene op for publikum efter en kort julelukning.

Det drejer sig om Kulturhistorie Tønder og Kunstmuseet i Tønder, Arkæologi Haderslev, Kunstmuseet Brundlund Slot i Aabenraa og Kulturhistorie Aabenraa samt Sønderborg Slot og Naturhistorie og palæontologi i Gram.

Afdelingerne holder derefter åbent frem til og med 30. december. Efter nytår begynder den almindelige åbningstid igen.

Når det gælder Museum Sønderjyllands mindre afdelinger, er der også nogle af dem, der giver mulighed for oplevelser de kommende dage, hvor mange har fri. Det gør Drøhses Hus i Tønder og Haderslev Bymuseum/Ehlers Lertøjssamling, som åbner igen den 27. december.

ISL–Lokalhistorie i Aabenraa holder julelukket frem til og med 1. januar.

Dybbøl Mølle, Dybbøl Banke, Cathrinesminde, afdelingerne i Skærbæk, Oldemorstoft i Bov, Højer Mølle og Slesvigske Vognsamling i Haderslev er i vinterperioden kun åbne i forbindelse med specielle aktiviteter.

Museum Sønderjylland ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår.

Nørretorv, Aabenraa

Julestemning - Nørretorv, Aabenraa.

Foto: Peter Clausen.

 


22. december 2008

 

Bønder, slagsmål og arkitektur

Det er meget forskellige emner, man kan blive klogere på via LASS’ nye række af seminarer i 2009.

"Slagsmålene mellem anglere og jyder i det sydøstlige Sønderjylland".

"Da bønderne fik grå Ferguson, og karlene og pigerne forlod landbruget".

"Arkitektur i Sønderjylland i 800 år".

Det er blot tre af de emner, man kan få uddybet i det nye år ved at tage på seminar hos LASS, Lokalhistoriske Arkiver og Samlinger i Sønderjylland.

I alt har foreningen fire halvdagsseminarer på sit program for 2009.

Det er gratis at deltage i et eller flere af seminarerne, som foregår på Landsarkivet/Museum Sønderjylland – ISL-Lokalhistorie på Haderslevvej i Aabenraa.

Fire temaer

De fire seminarer har hver sit overordnede tema, nemlig: Sønderjyllands historie set lokalt, Sønderjylland 1945-1970, Fattig i Sønderjylland og bygningskulturen i Sønderjylland.

Aabenraaavn

Gammelhavn, Aabenraa omkring forrige århundredeskifte.

Søfart i Aabenraa er et af emnerne på et af seminarerne.

Når det gælder foredragsholderne kommer flere fra Museum Sønderjylland. Det er således overinspektør Lennart Madsen fra Arkæologi Haderslev, der fortæller om anglerne og jydernes slagsmål ved et af seminarerne, mens det er museumsinspektør Inger Lauridsen, Kulturhistorie Tønder, der bringer deltagerne ajour med den sønderjyske arkitektur gennem 800 år på et andet.

Blandt foredragsholderne er også overinspektør Peter Dragsbo, Sønderborg Slot, der ser på landbrugets byggeskik i Sønderjylland, overinspektør Kim Furdal, ISL, som blandt andet fortæller om Aabenraas søfart, en kilde til byens velstand, og museumsinspektør Anne Marie Jacobsen, Arkæologi Haderslev, der fortæller om landsdelens fattiggårde.

Seminarerne varer fra klokken 9.30 til klokken cirka 12.00.

Se programmerne for de enkelte seminarer, fristen for tilmelding og hvordan man gør HER!

 


19. december 2008

Mænd og motorer med historie

Cathrinesminde Teglværksmuseum har siden motorfestivalen i 2005 haft en frivillig motorgruppe, der renoverer gamle motorer. Motorerne indgår industrimuseumsplanerne.

Gunnar Rathje og Kaj Woelke holder til på "bagsiden" af Museum Sønderjylland – Cathrinesminde Teglværk.

Normalt mødes de en gang og ugen, og det går ikke altid stille af sig.

De to mænd er motormænd. De reparerer og vedligeholder gamle motorer, og det er, når de starter den gamle Paxmann, man kan høre, de er der.

Motoren, en 12 cylindret dieselmotor, blev bygget under krigen til et af de landgangsfartøjer, der skulle sejle krigsmateriel over Kanalen i forbindelse med D-dag.

Den gamle firetaktsmotor med 600 HK skal køre ind imellem for at have det godt. Og den støjer, når den gør det.

Eget værksted

Paxmann’en var den første, de to motormænd arbejdede med på Cathrinesminde.

Paxmann

Kaj Woelke på Paxmann’ens "kommandobro".

Den store dieselmotor blev lavet til et af landgangsfartøjerne ved invasionen i Normandiet i 1944.

Nu står den på Cathrinesminde, hvor den fascinerer motorinteresserede museumsgæster.

Nu står motoren i sit eget lille lukaf, og ved siden af er der et nyetableret lille værksted, hvor Gunnar Rathje og Kaj Woelke er i gang med at renovere en gammel Bukh-motor – en encylindret dieselmotor på 50 HK, der engang drev teglværksmaskiner på Rebelsig Teglværk ved Bramming.

I værkstedet er der både arbejdsbord og værktøj, og Kaj Woelke og Gunnar Rathje nyder, at de nu kan lukke og låse, når dagens arbejde er overstået.

Når Bukh-motoren er færdigrenoveret, skal den have sin egen lille tilbygning ved udstillingen, hvorfra den skal den kunne trække den store teglværksmaskine, når den sættes i gang. Den trækkes nu af en elektromotor.

Bukh

Nu er det den gamle Bukh-motor, der skal renoveres.

Gunnar Rathje har forsigtigt banket på motoren for at løsne brændstofpumpen, som nu er fri, så den kan gøres ren.

Foreløbig regner de to motormænd dog med at arbejde endnu et års tid med Bukh-maskinen. Den er snavset og mekanikken sad fast, men rensemidler, bløde klude og kyndige hænder kan gøre underværker.

De skal nok få motoren til at køre igen, som da den blev lavet af Bukh-fabrikken i 1937.

Teglværk som legeplads

Gunnar Rathje, 70 år og fra Egernsund, og Kaj Woelke, 60 år og fra Kegnæs, har begge forladt arbejdsmarkedet.

Gunnar Rathje har hele livet haft tilknytning til teglværket ved Iller Strand, hvor han legede som barn. Først og fremmest fordi hans bedstefar var brænder og en onkel teglmester på værket, men det beskæftigede også andre i familien.

Selv har han blandt andet arbejdet som smed ved Teglværket Grønland en årrække, mens Kaj Woelke er elektroingeniør uden tidligere tilknytning til teglværksindustrien.

Mødtes ved festival

De tos kemi passer sammen:

- Vi har det rigtigt godt. Jeg tror, det ville være svært for andre at komme ind i gruppen. Samtidig er det godt at komme lidt hjemmefra, siger Gunnar Rathje med et smil.

De fandt sammen i forbindelse med Cathrinesmindes motorfestival i 2005, for Cathrinesminde er ikke bare et teglværksmuseum. Det er under udvikling til at blive museum for sønderjysk industrihistorie.

 


18. december 2008

Fremtidens søfartsmuseum på bedding i Aabenraa og Flensborg

Chico

Chico.

Museum Sønderjylland – Kulturhistorie Aabenraa og søfartsmuseet i Flensborg står bag en international konference, hvor kloge hoveder skal prøve at nytænke fremtidens maritime museer

Søfartsmuseer verden over ligner hinanden. Gennem mange år har de maritime museer fået deres eget særpræg, hvor genstande og fortællinger ikke adskiller sig særligt fra hinanden, hvad enten man besøger et museum i Argentina eller går på det lokale søfartsmuseum i Aabenraa, siden 2006 Museum Sønderjylland - Kulturhistorie Aabenraa.

Men hvordan skal fremtidens søfartsmuseer se ud?

Det spørgsmål kommer til diskussion i maj 2009, hvor Aabenraa-museet i samarbejde med Schiffahrtsmuseum Flensburg står bag en international konference om søfartsmuseernes udvikling, perspektiver og udfordringer.

Programmet for konferencen, der holdes fra onsdag den 20. maj til fredag den 22. maj, er klar midt i januar 2009, men arrangørerne håber på deltagere fra hele Europa, både når det gælder forskere og fagfolk.

Deltagerne i konferencen skal arbejde med flere forskellige temaer undervejs, som f.eks. det maritime arv, maritime fortællinger og mulighederne i den maritime turisme.

Den mest "folkelige" del i konferencen bliver nok et åbent foredrag onsdag aften den 20. maj, hvor direktøren for Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, Morten Hahn-Petersen, fortæller.

Det sker på Flensborghus.

Folkeligt er også weekenden, der følger efter konferencedagene.

Da er der nemlig Rom-regatta i Flensborg.

Som nævnt er konferencens program på vej. I det vil fremgå tilmeldingsfrister mm., og det bliver sendt ud og kommer på www.museum-sonderjylland.dk, så snart det er klar. 

Læs mere om tankerne bag konferencen HER!

 


16. december 2008

Dansk-tyske slotte er værdige til listen over verdenskulturarven

De fem fyrsteslotte i det dansk-tyske grænseland – Sønderborg Slot, Augustenborg Slot, Nordborg Slot, Gråsten Slot nord for grænsen og Glücksburg Slot syd for grænsen – er så kulturelt og historisk vigtige, at Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot foreslår slottene optaget på FN-organisationen Unescos liste over verdenskulturarv.

- Alle fem slotte fremstår som velbevarede historiske anlæg med vidnesbyrd om landsdelens dramatiske historie, lyder det blandt andet i indstillingen fra overinspektør Peter Dragsbo og museumsinspektør Inge Adriansen fra Sønderborg Slot.

Nordborg Slot

Nordborg Slot kandiderer sammen med fire andre grænsenære slotte til Verdensarvslisten. 

I indstillingen til Kulturarvsstyrelsen bliver samspillet mellem hertugdømmerne Slesvig og Holsten, slottene og det danske monarki ridset op, ligesom der er en gennemgang af de enkelte slottes historie og arkitektur.

Kulturarvsstyrelsen vil først i 2009 revidere den såkaldte tentativliste, der rummer Danmarks kandidater til optagelse på Unescos Verdensarvsliste.

De fem fyrsteslotte i grænselandet er ikke ene om at kandidere til den ekstra anerkendelse og status. I alt har Kulturarvsstyrelsen fået foreslået 16 steder og attraktioner til listen. Blandt ansøgerne er også Christiansø ved Bornholm, klitlandskaberne i Thy, Eremitageslottet og Dyrehaven i København, Den Gamle By i Århus, Arbejdermuseum i København og Danmarks første andelsmejeri (fra 1882) i Hjedding i Vestjylland.

Danmark har allerede tre navne på Unescos liste over verdens mest autentiske og enestående natur- og kulturskatte, nemlig Roskilde Domkirke, Kronborg og Jellingestenene.

Læs hele indstillingen fra Sønderborg Slot HER!

 


16. december 2008

Arkæologerne gør stadig nye fund

Så længe frost og sne ikke er en del af vejrudsigten, holder arkæologerne fra Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslev gang i skovle og maskiner, og det er interessante fund, som museet i disse uger graver frem af den sorte, våde muld.

Arkæologi Haderslev graver i hele Sønderjylland, hele året. I øjeblikket er strækningen på 28 km mellem Kliplev og Sønderborg, der hvor den kommende motorvej skal gå, museets største arbejdsplads. Her har museet 3-4 arbejdshold i gang, og her finder arkæologerne rester fra både oldtid og nutid, som er små, men vigtige brikker til Sønderjyllands historie. 

Solding

Al jord fra en stenalderudgravning soldes for at finde de små bitte redskaber som f.eks. tværpile, der ikke er mere end 1,5- 2 cm lange.

Foto: Erling Madsen. 

Et stenalderværksted

Mellem Kliplev og Søgårdslejren ved Bjerndrup Mølleå er arkæologer ved at udgrave en boplads fra jægerstenalderen (ca. 9000-3900 f. Kr.). Udgravningen dækker et areal på næsten 4000 m2, hvilket er stort, set i forhold til, at stenalderudgravninger normalt er små udgravninger på under 100 m2. Så arkæologerne har store forventninger, som indtil videre også er blevet indfriet.

Det store areal dækker over mange mindre pladser fra hele den ældre stenalder. Der er fundet affaldsgruber med flint fra den såkaldte Maglemosekultur (ca. 9000-6500 f. Kr.). I gruberne er der fundet redskaber til at bearbejde ben og tak med, såkaldte stikler, en lille økse og pilespidser, såkaldte mikrolitter. Størstedelen af flintfundene er imidlertid flintafslag eller affald efter flintsmedens produktion, der ikke er uden interesse, idet affaldet viser, hvor flintsmeden sad for mere end 10.000 år siden og huggede. 

Tværpil

Tværpil brugt som pilespil og fundet ved Skovhus.

Foto: Erling Madsen. 

Udover stenalderfund er der også gjort fund fra jernalderen. Man har fundet en nedgravet urne med brændte knogler og tre små jernknive anvendt som gravgaver.

Bitre brødre delte byen

Når arkæologerne har fundet stolpehuller og potteskår, skal de skrive historien om det, de har fundet.  I den forbindelse kan de skriftlige kilder være en ganske god og næsten uundværlig hjælp, især når det drejer sig om fund fra middelalderen og frem. 

Arkæologerne graver i øjeblikket ved gården Ladegård ca. 2,5 km syd for Felsted. I 1500-tallet eksisterede der i dette område, ifølge skriftlige kilder, en landsby kaldet Vaarbjerg på otte gårde. Byen var underlagt godset Søgård og ejedes af Ahlefeldt-slægten. I 1543 blev brødrene Gregers og Frantz Ahlefeldt uenige og delte deres jorde imellem sig. Byen Vaarbjerg forsvandt herefter fra landkortet og findes nu kun som et stednavn for en enkelt gård. Men måske har arkæologerne fundet en af gårdene i den forsvundne by eller en forløber til den nuværende Ladegård.

Arkæologernes har nemlig påvist et gårdkompleks fra den sene middelalder/renæssancen dvs. fra 1300 – 1660 e.Kr. i selv samme område, hvor Vaarbjerg ifølge kilderne skulle ligge. Gårdkomplekset består af et stort hovedhus på næsten 300 m2 med en tilhørende brønd samt en lidt mindre nord-sydvendt økonomibygning til opbevaring af korn, hø, halm el. lign. på 125 m2. Midt på gårdspladsen mellem husene fandt man desuden en del keramikskår og munkestensrester fra slutningen af 1600-tallet, som formodentlig stammer fra dengang, man nedbrød gården for mellem 300 og 400 år siden.

Vintergarvning

Og så blev det vinter for arkæologerne…

Foto: Erling Madsen.

 

Dyreoffer fra jernalderen

Ved Lundsgårdmark i nærheden af Nybøl har arkæologerne udgravet nogle besynderlige gruber, der var fyldt med brændte dyreknogler og keramik fra ældre romersk jernalder (år 0-200 e. Kr.). Gruben med knoglerne tolkes indtil videre som et offerfund. Det er et interessant fund, idet det giver et lille smugkig ind i jernaldermenneskets tankeverden. Vi ved ikke til hvem, offeret er bragt, eller dets betydning, men der er plads til spekulationer.

 


15. december 2008

Konfektproduktion i Aabenraa

Der blev lavet både stilig og mere kreativ konfekt, da Museum Sønderjylland - Kulturhistorie Aabenraa søndag den 14. december havde budt ind til konfektproduktion.

Især børnene var meget ivrige – både med at smage og med at være kreative med marcipan, nødder, chokolade og andre lækre ting, der kan bruges til julekonfekt.

Konfekt

Man kunne lære at lave rigtig flot konfekt ved søndagens arrangement på Museum Sønderjylland - Kulturhistorie Aabenraa.

Weekendens julerier på museet i Aabenraa var de sidste før jul, når der ses bort fra de mange børn, der stadig har en oplevelse omkring Oldemors Juletræ til gode.

Oldemors Juletræ blev hurtigt booket ud, og de sidste børn besøger juletræet fredag den 19. december.


9. december 2008

"Det grænseløse landskab"

I foråret 2008 modtog Tøndermarskgruppen i samarbejde med en række institutioner og personer syd for grænsen Region Sønderjylland/Schleswigs kulturpris 2008 på kr. 80.000.

Det kom der først nogle udflugter og nu også en bog, "Det grænseløse landskab", ud af.

Prisen blev givet til et grænseoverskridende projekt, der foranstaltede fire busture, der fulgte en rute nord og syd for grænsen.

På turene blev der på dansk og tysk fortalt om marskens be- og afvanding samt om dige- og slusebyggeri siden slutningen af middelalderen.

De fire busture blev gennemført hen over sommeren og efteråret og var alle ubetingede succeser.

Foruden de fire busture var projektet, at der skulle skrives en bog, der i relativ kort form beskriver den samme historie, som blev fortalt på busturene, og som har til formål at skærpe interessen for marskens helt specielle kulturhistorie, således at mange mennesker selv får lyst til at lære marskens, digernes og kogenes historie bedre at kende.

                       Det grænseløse landskab

De mange institutioner og grupper bag kulturprojektet præsenterede bogen "Det grænseløse landskab" ved en sammenkomst i møllerboligen ved Højer Mølle mandag den 8. december 2008.

Præsentationen foregik både på dansk og tysk, og med var blandt andre formand for Tøndermarskgruppen Svend Kristiansen, museumsinspektør Inger Lauridsen og overinspektør Elsemarie Dam-Jensen, begge fra Museum Sønderjylland – Kulturhistorie Tønder, samt pensioneret konrektor Hans Carstensen, Neukirchen.

Bogen, der koster 90 kr./12 euro, kan købes på Museum Sønderjylland - Kulturhistorie Tønder samt hos boghandlere nord og syd for grænsen.


1. december 2008

Oldemors juletræ og andre julerier

30. november til 22. december 2008

1000 børn besøger Oldemors Juletræ

Søfartsmuseet i Aabenraa har for 41. gang fået tændt Oldemors Juletræ. Det klarede borgmester Tove Larsen søndag den 30. november, og i den kommende tid vil omkring 1000 par barneøjne nyde synet af træet og høre juleeventyr.

Museet fik i løbet af kun nogle få timer booket alle ledige pladser til Oldemors Juletræ. Tre hold børn om dagen kommer frem til jul på besøg på museet for at høre oldemor fortælle årets juleeventyr i fortællehulen øverst oppe i museet, lede efter skibs- og museumsnissen Nisspeters sko, høre andre historier og danse om juletræet.

Måtte sige nej til nogle

Flere børnehavegrupper og andre var også interesseret i at være med, men dem måtte museet sige nej til. Tidligere har museet haft endnu flere hold børn på besøg per dag til Oldemors Juletræ, men det blev for presset, siger overinspektør Asser Amdisen.

Museumsglade børn

Oldemors Juletræ er ikke bare formidling af historie her og nu. Museet ser også arrangementet som en fremragende anledning til at give de yngste en god oplevelse, så de er lettere at få på museum en anden gang.

For museets øvrige gæster indgår juletræet "blot" som et julet indslag i udstillingen.

Nissepeter

Julens fulde program:

29. og 30. november 2008 - kl. 14.00 -17.00:

Julebagning

på Jacob Michelsens Gård (Toften 37, Aabenraa).

30. november 2008 - kl. 15.00:

Officiel Åbning af Oldemors Juletræ

v/borgmester Tove Larsen

13. december 2008 - kl. - 14.00:

Børnenes Luciaoptog fra Nørretorv (mødested)

til museet, hvor vi vil være vært ved lidt at varme sig på!!

14. december 2008 - kl. 10.00 -16.00:

Lav din egen julekonfekt til julebordet derhjemme under

en kyndig konditors vejledning!

Arrangementet finder sted på følgende tidspunkter:

10.00 – 12.30 og 13.00 – 15.30.

Vil du lave en flot æske konfekt som du kan tage med hjem –

50 kr. pr. person.

Da der er plads til ca. 40 personer ved hvert arrangement, skal

I bare sørge for at møde op, lave noget konfekt og være med til

at få nogle hyggelige timer.

Hvis der er flere end 40 til stede, gælder først-til-mølle-princippet.

Der er julehygge på museet i alle weekender i december.


Der vil være mulighed for at lave juleklip (20 kr. pr. person) og der kan købes kaffe/the, saftevand og småkager.

 


26. november 2008

 

Lærerig milebrænding i Gram

EUC-elever fra Sønderborg blev meget klogere, selv om brændingen af potter i en mile ikke gik helt efter planen.

En gruppe pottemagerelever fra EUC Syd i Sønderborg er blevet meget klogere, selv om et projekt ved Museum Sønderjylland – Naturhistorie og Palæotologi i Gram ikke blev lutter succes.

Eleverne havde fremstillet smukke potter af det otte millioner år gamle ler fra Gram Lergrav, og forleden skulle potterne så brændes i en mile med træ, halm og græstørv.

Lerpotter

Krukker lavet af otte millioner år gammelt ler fra Gram Lergrav inden de blev sat i milen.

Foto: Martin Abrahamsson.

Desværre for potterne var der valgt en meget våd dag til brændingen.

- Græstørvene formelig drev af væde, men det var der ikke rigtig noget at gøre ved. Tiden var afmålt og milen blev færdig, fortæller museumspædagog Martin Abrahamsson.

Lag på lag

Træ, halm og potter, træ halm og potter osv.

Mile

Milen blev bygget op efter alle kunstens regler. Det var et omfattende arbejde for eleverne fra pottemageruddannelsen på EUC Syd.

Foto: Martin Abrahamsson.

Sådan blev lagene bygget op inde i milen, og til sidst blev en særlig stor og rund græstørv gravet op af plænen. Halmen i toppen af milen blev antændt, træ blev lagt på og da ilden havde godt fat, blev den store runde tørv lagt på plads i toppen.

På den måde blev ilden lukket godt inde sammen med de ting der skulle brændes.

Brændingen ville forløbe langsomt og under temmelig iltfattige forhold.

Men ak

- Efter knap to døgn åbnede vi milen - men ak! Selv om milen havde stået og dampet hele tiden, var ilden gået ud da væden fra tørvene først var trængt igennem til halmen.

Mileaabning

Efter næsten to døgn blev milen åbnet, og de skuffede elever kunne konstatere, at den våde græstørv havde fået ilden til at gå ud, så kun nogle potter var brændt.

Foto: Martin Abrahamsson.

Resultat: Nogle af tingene blev delvist brændt, andre tørrede lerting var blevet opløst af væden, mens andre igen var blevet tørret endnu mere, men ikke brændt, konstaterer Martin Abrahamsson.

Lærerigt

Trods stor skuffelse var den efterfølgende erkendelse, at alle trods alt var blevet en erfaring rigere.

- Det allerbedste ved alle anstrengelserne var, at eleverne fik hele historien med. Lige fra lerets historie, indsamling af fossiler, inspirationen fra snegle- og muslingeskallernes former," tilberedningen" af leret, udformningen af tingene, arbejdet med milen og endelig skuffelsen over den mislykkede brænding, som i sidste ende gav en erfaring, der gør, at man lærer af sine fejl, siger Martin Abrahamsson.

Det er næppe sidste gang, at Gram Lergrav har besøg af pottemagerelever, og museumsafdelingen overvejer også at bruge erfaringerne med pottefremstilling og milebrænding i andre sammenhænge.

 


26. november 2008

De "historieløse" forstæder har fået deres historie

Overinspektør Peter Dragsbo fra Sønderborg Slot har skrevet en bog om forstædernes historie.

Byernes forstæder har fået deres historie. Overinspektør ved Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot, Peter Dragsbo, er den, som har givet de "historieløse" forstæder deres historie i en netop udgivet bog.

Bogen, "Hvem opfandt parcelhuskvarteret? – Forstaden har en historie", fortæller historien bag villaveje og parcelhuskvarterer, byggeforeninger og "havebyer", boligblokke og "parker", rækkehuse og "finnebyer" rundt omkring i de danske byer.

Det er den første landsdækkende gennemgang af de klassiske forstadskvarterer fra perioden 1900-1960 – fra ­Nykøbing F. til Hjørring, fra Helsingør til Sønderborg.

Bogen er udgivet af Museum Sønderjylland og Dansk Center for Byhistorie (Århus) i fællesskab og er resultatet af Peter Dragsbos mangeårige udforskning af danske byers nyere historie, senest en gennemgang af 25 danske byer under en forskningsorlov 2007, betalt af Farumgaardfonden.

Pige på villavej

Pige på vej mod fremtiden i et selvbyggerkvarter i Sønderborg 1958-59. 

 

Bogen prøver at besvare spørgsmål som:

- Hvem opfandt den moderne byplanlægning – ingeniørerne eller arkitekterne?

 

- Hvorfor hedder det "villa", "parcelhus" eller "enfamiliehus" i flæng?

- Hvordan kom den engelske "haveby" til Danmark? 

- Hvordan blev "arbejderboliger" til socialt boligbyggeri? 

- Hvem skabte forstæderne? Borgerskabet eller arbejderklassen?

- Hvem vandt kampen om forstæderne?

- Hvorfor kan ingen lide forstæderne?

 

Blandt konklusionerne i bogen kan nævnes:

- Parcelhuskvarteret blev opfundet omkring 1900 i Randers i Brønshøj. Det var fra starten en kolonihavebevægelse – husene kom lidt efter lidt. Parcelhuskvarteret havde sin storhedstid i perioden 1914-45 og var unikt i Europa. Men "parcelhus" blev den sejrende betegnelse for alle de villaer og typehuse, der blev bygget efter 1945.

- Planlægningen af forstæderne var både privat og kommunal. I forstæderne fødtes den moderne byplanlægning – og det var stadsingeniørerne, der var pionerer i byer som Frederiksberg, Nykøbing F., Odense og Sønderborg.

- Forstæderne var også en arena for kampen mellem samfundets grupper. Og frem til 1970´erne var det i høj grad arbejderbevægelsen, der vandt kampen.

- Forstæderne var også en kampplads for kulturelle normer. I hundrede år har danskerne elsket "villaen" – derfor var det næsten umuligt at introducere rækkehuse eller dobbelthuse.

- Den klassiske forstad fra perioden 1900-1970 var et resultat af en drøm: Drømmen om flugten ud fra den usunde og fordærvede by – ud til lys og luft, til "hus med have". Efter 1970 kom den store fortælling i krise – og siden har begrebet "forstad" haft en blandet klang.

50 procent af danskerne bor i en forstad – og de kan, som Henrik Dahl også har understreget, lide det. Derfor skal forstædernes historie skrives. "Hvem opfandt parcelhuskvarteret?" er et bidrag til at give Linde Allé, Vibevej og Mejsevænget sin historie, lyder det fra forfatteren. 

Ladegårdsparken i Holbæk

Mange af 1960'ernes store bolig-"planer" har udviklet sig til ghettoer, der har skullet byfornys og friskes op med store midler.

Her Ladegårdsparken i Holbæk, hvor indvandrere har anlagt grøntsagshaver på de plæner, som kommunegartneren ellers vogtede så strengt.

Bogen er på 300 sider, rigt illustreret (primært med forfatterens egne optagelser) og koster 290 kr. i kommission hos:

Syddansk Universitetsforlag, Campusvej 55, 55, 5230 Odense M, www.universitypress.dk 

 


19. november 2008

 

Under fælles Hat

Årbogen for Museum Sønderjylland er kommet.

Årbog 2008

Bogen rummer bidrag fra alle museets afdelinger.

Fund af et hidtil ukendt middelalderligt voldsted og stormandsgård i Ketting ved Augustenborg på Als. En levende historie om 8 millioner år gamle hvaler i Gram, hullernes mysterium på Kunstmuseet Tønder, en arkitekt der flytter til Aabenraa og en kniplerske, der leverede kniplinger til dronning Alexandrine i 1930’erne.

Disse og andre historier kan man læse i den netop udsendte årbog for Museum Sønderjylland.

Med titlen "Under fælles hat" tegner museets årbog 2008 en række portrætter af de enkelte afdelinger, der i 2007 blev til et stort museum. Hver afdeling har tillige leveret en ny og spændende historie hentet fra afdelingernes magasiner, forskning og formidlinger.

Bogen koster 150 kr. Den er på over 160 sider med mange billeder.

Den kan købes hos boghandleren eller i de enkelte museumsafdelingers butikker.

 


20. november 2008

Årbog om øl, rutebiler og byplaner

Aabenraa Byhistoriske Forenings årbog for 2008 rummer også et nyt afsnit af apoteker H.H. Worsaaes erindringer.

Øl, rutebiler og byplaner.

Det er tre af emnerne i Aabenraa Byhistoriske Forenings årbog for 2008.

Årbogen blev præsenteret for foreningens medlemmer ved en "Historisk Aften" på Folkehjem onsdag 19. november 2008. Nu kan alle købe bogen i de lokale boghandler. Bogen er illustreret, på 87 sider og koster 175 kr.

Historier fra Bybakken

Forsiden af Årsskriftet for Aabenraa Byhistoriske Forening prydes af et billede af Apenrader Aktie-Bryggeri-Selskabs bygning på Haderslevvej i Aabenraa.

Årbogen, der udgives i samarbejde med Museum Sønderjylland – ISL Lokalhistorie, har som sidste år titlen "Historier fra Bybakken”, og i sit forord pointerer byhistorisk forenings formand, Carlo Daus-Petersen, at forventningen er, at der i årene frem over vil komme nye årbøger med samme titel og format, men med skiftende farver, så det er let at skelne mellem de enkelte årgange.

2008-årbogen rummer i alt fire historier:

Arkivar ph.d. Leif Hansen Nielsen, Landsarkivet for Sønderjylland, tegner et portræt af det lokale bryghus, byen engang rummede, nemlig Apenrader Aktie-Bryggeri-Selskab.

Overinspektør Kim Furdal, Museum Sønderjylland – ISL Lokalhistorie, beskriver den første byplanlægning i Aabenraa, der var i gang længe før Danmark i 1938 fik sin første byplanlov.

Erik Skifter Andersen fortæller historien om Aabenraa Automobilselskab A/S, der sikrede trafikforbindelsen mellem byen og dens opland fra 1925, mens bogen slutter med andet afsnit af apoteker H.H. Worsaaes erindringer redigeret af Kim Furdal.

Første afsnit af Worsaaes erindringer blev bragt i årbogen 2007. I andet afsnit beretter Worsaae blandt andet om forholdene for byens danske apoteker i forbindelse med 1864.

 


7. november 2008

 

Bog om revolutionen og magt

Frode Sørensen har skrevet en bog om arbejderbevægelsens udvikling i Sønderborg gennem 50 år - nemlig frem til, at Socialdemokraterne for første gang fik borgmesterposten to år efter Genforeningen.

"Revolutionen og Magten".

Det er titlen på en ny bog, som tidligere folketingsmedlem og minister Frode Sørensen (S) står bag.

Bogen er netop er udkommet og handler om Sønderborg-arbejdernes historie fra 1872 til 1922.

Sønderborg

Omslaget på den nye bog er prydet af dette parti fra Sønderborg Havn med den røde kasernebygning i baggrunden.

Bogen er udgivet i samarbejde med Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot og Historisk Samfund for Als og Sundeved og blev præsenteret for offentligheden den 6. november ved en sammenkomst på Sønderborg Kaserne. Det var præcis på 90 års dagen for den ublodige revolution i Sønderborg, hvor soldaten Bruno Topff satte sig i spidsen for Soldaterrådet og dermed gik over i historien som præsident for Republikken Als i tre-fire dage under de sidste kaotiske dage af Første Verdenskrig.

Den begivenhed er også med i bogen, der ellers sætter fokus på, hvordan arbejderbevægelsen startede fra ingenting, til den 50 år senere overtog borgmesterposten i Sønderborg.

Bogen belyser også perioden efter det tyske nederlag i Første Verdenskrig frem til afstemningen og Genforeningen med de nationale stridigheder mellem danske og tyske.

Efter Genforeningen fik byen først en dansk borgerlig borgmester, men han måtte mindre end to år senere aflevere borgmesterkæden til den tysksindede socialdemokrat, lærer Johan Jacobsen. Han blev Sønderborgs første socialdemokratiske leder.

Bogen er på 208 sider, rigt illustreret og koster 249 kroner. Den kan blandt andet købes på Sønderborg Slot.

 


31. oktober 2008

Ny bog kommer på 90 års dag for revolution

Tidligere folketingsmedlem og minister Frode Sørensen (S), Sønderborg, har skrevet en bog om Sønderborg-arbejdernes historie fra 1872-1922.

Bogen præsenteres torsdag den 6. november – præcis på 90 års dagen for den ublodige revolution i Sønderborg, hvor soldaten Bruno Topff satte sig i spidsen for Soldaterrådet og dermed gik over i historien som præsident for Republikken Als i tre-fire dage under de sidste kaotiske dage af Første Verdenskrig.

Revolutionen i Sønderborg er også med i bogen, der ellers sætter fokus på, hvordan arbejderbevægelsen startede fra ingenting, til den 50 år senere overtog borgmesterposten i Sønderborg.

Bogen belyser også perioden efter det tyske nederlag i Første Verdenskrig frem til afstemningen og Genforeningen med de nationale stridigheder mellem danske og tyske.

Efter Genforeningen fik byen først en dansk borgerlig borgmester, men han måtte mindre end to år senere aflevere borgmesterkæden til den tysksindede socialdemokrat, lærer Johan Jacobsen. Han blev Sønderborgs første socialdemokratiske leder.

1. maj demonstration

1. maj demonstration i Sønderborg.

Frode Sørensens bog udgives i samarbejde med Historisk Samfund for Als og Sundeved og Sønderborg Slot, og den præsenteres torsdag formiddag på Sønderborg Kaserne for indbudte gæster.

Torsdag aften har alle lejlighed til at stifte bekendtskab med bogen med titlen "Revolutionen og Magten". Da holder Frode Sørensen foredrag i Riddersalen på Sønderborg Slot klokken 19.30, og bogen vil kunne købes i pausen.

Fra fredag den 7. november er den til salg i Sønderborg Slots museumsbutik.

 

Bogen er på 208 sider, rigt illustreret, og den koster 249 kr.

 


29. oktober 2008

Livlig debat om kulturen

Der måtte sættes ekstra stole op for at få plads til alle deltagere, da Museum Sønderjylland – Kulturhistorie Tønder tirsdag den 28. oktober holdt kulturpolitisk konference med titlen Kulturel velfærd? – noget der var?

I alt 90 havde meldt sig til for at høre, hvordan en række  foredragsholderne synes, det går med kulturen.

Forfatteren Maria Helleberg dukkede ikke op, men det gjorde de øvrige: Tidligere minister Britta Schall Holberg, filosoffen Søren Fauth, journalisten Ulrik Høy og operachef Martin Guldberg.

Undervejs i konferencen blev der blandt andet sat fokus på amerikaniseringen, der fortrænger de gamle europæiske kulturer, og på, hvordan det skal gå med den klassiske dannelse i Danmark.

Der blev også fokusset på oplivende oplevelser.  Operachef Martin Guldberg fortalte om de gode ting, han oplever via arbejdet med at lave opera for børn, og Brita Schall Holberg tog deltagerne med på en selvoplevet kulturrejse fra den højtidelige åbning af Folketinget til et forsamlingshusarrangement og en jubilæumskoncert med Birthe Kjær.

– Undervejs var der tid til debat, og tiden blev brugt flittigt, siger en tilfreds arrangør af konferencen, museumsinspektør Inger Lauridsen.

 


29. oktober 2008

Soldaten rejste sig fra graven

Oldebarn udgiver breve og dagbogsnotater fra Thyge Thygesens tre år som soldat under Første Verdenskrig.

De fleste, der drager i krig, er bevidste om risikoen for at dø. Det er dog de færreste, der som Thyge Thygesen oplever at blive erklæret død – i levende live. Under Første Verdenskrig blev gårdmandssønnen fra Stepping levende begravet, og hans forældre indrykkede straks dødsannoncer i avisen. Men Thyge var slet ikke død.

I dag ville man med et telefonopkald, en sms eller en mail hurtigt kunne rette op på sådan en alvorlig fejl, men tilbage i 1916, skulle der gå et par uger, inden postmesteren i Stepping kunne løbe gennem byen, viftende med et brev, mens han råbte: Thyge lever, Thyge lever.

Beretningen om Thyge Thygesen kan læses i en ny bog med hans krigsdagbogsnotater og feltpostbreve.

Kun legetøj i deres hænder

Det er Thygesens oldebarn, Jonas Schultz Thygesen, Århus, der med hjælp fra historiker Martin Bo Nørregård, Haderslev, har samlet beretningerne fra Thyge Thygesens tjeneste i den tyske hær.

Bogen hedder "Kun legetøj i deres hænder" og er udgivet af Forlaget Gammelting i samarbejde med Historisk Arkiv for Haderslev Kommune og Museum Sønderjylland – Arkæologi Haderslev.

Bogen giver et omfattende indblik i en dansksindet soldats oplevelser og bekymringer under Første Verdenskrig. Thyge Thygesen var en flittig brevskriver. Der gik sjældent mere end et par dage mellem brevene til familien, og han var en god fortæller med blik for detaljer, viser de.


Trods alvorlige skader overlevede Thyge Thygesen krigen, og vendte tilbage til Stepping, hvor han stiftede familie.


Bogen koster 250 kr. og den sælges fra bl.a. Arkæologi Haderslev og Historisk Arkiv, Haderslev.

 


28. oktober 2008

Remser og sange på sønderjysk

Hanne Løfqvist

"Le'e do ælle grære do?" - (Ler du eller græder du?)

Det er titlen på en ny bog med tilhørende cd, som Hanne Løfqvist fra Haderslev står bag.

Bogen er udgivet i samarbejde med Museum Sønderjylland – Kulturhistorie Aabenraa og indeholder familieminder og fortællinger fra Aabenraa tilbage til sejlskibenes tid.

I bogen gengives minder og fortællinger på både sønderjysk og rigsdansk, mens cd’en er forbeholdt dialekten.

I sit forord til bogens læsere fortæller Hanne Løfqvist om sine følelser, da hendes moster, Marie Jacobsen,i Aabenraa, døde i december 2001. Det betød et vemodigt farvel til huset i Callesensgade, som bedsteforældrene lod bygge i 1912.

Husets stuer havde været ramme om et familieliv, hvor sproget var sønderjysk.

Bogens sønderjyske tekster har forfatteren selv indlæst på en cd, men den rummer også remser, sange og fortællinger, som er indsunget eller fortalt af forfatterens moster, Gedske Jacobsen, og bedstemoderen, Catharina Jacobsen. Disse er hentet fra Karl Clausens lydoptagelser fra Sønderjylland.

Med børneremser, -rim, talemåder og ordsprog på sønderjysk er "Le'e do ælle grære do?" specielt tiltænkt dem og de børn, hvis forældre, bedsteforældre, tanter og onkler, der vil hjælpe med at holde liv i vort dejlige sønderjyske sprog, slutter Hanne Løfqvist sit forord.

Bogen koster 175 kr. og sælges fra blandt andet Museum Sønderjyllands afdelinger i Aabenraa og Haderslev, Kulturhistorie Aabenraa og Arkæologi Haderslev.27. oktober 2008

Museum har fået hjertestarter

Det er blevet tryggere for både personale og gæster at komme på Museum Sønderjylland – Arkæologi Haderslev.

Afdelingen har netop investeret cirka 10.000 kroner i en hjertestarter, en såkaldt defilibrator, og op mod en snes af museets ansatte og afløsere har været på kursus for at lære at bruge hjertestarteren.

- Vi håber aldrig, der bliver brug for den, men der er mange ældre blandt museets gæster, og hjertestarteren er også en tryghed for os selv. Vi er en stor arbejdsplads, når alle er samlet, siger overinspektør Lennart Madsen.

Det var i forbindelse med, at museets ansatte var på førstehjælpskursus, at ideen til at få en hjertestarter kom op, og afdelingen har selv fundet pengene til den på sit budget.

Hjertestarteren skal op at hænge i museets publikumsområde, og Lennart Madsen regner med, at flere ansatte hen ad vejen får tilbud om at komme på kursus i at bruge hjertestarteren, men forventningen er, at med dem, der allerede har taget kurset, vil der altid være en til stede, der kan bruge den.

- Det dejlige er, at man ikke kan gøre noget forkert.

Hjertestarteren fortæller præcist, hvad man skal gøre, sigeroverinspektøren.

Han mindes ikke, at nogen personer har fået hjertestop på museet i fortiden.

- Heldigvis da, men hjertestarteren giver altså en tryghed for både os selv og vore gæster, fastslår han.

Arkæologi Haderslev havde 11.950 besøgende i 2007. ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

 


24. oktober 2008

 

25 år mellem krukkerne

Fredag den 7. november 2008 - kl. 14.00 - 16.00

Den 7. november fejrer Museum Sønderjylland jubilæum for Annali Bork, der er daglig leder af Museum Sønderjylland - Ehlers Lertøjssamling. Annali har i 25 år været fotograf, medhjælper, museumsmedarbejder, omviser, chauffør, husholderske og sidst, men ikke mindst daglig leder af Ehlers Lertøjssamling i Haderslev.

Fra fotograf til privat chauffør

Annali er uddannet fotograf, og det var egentlig derfor hun for over 25 år siden blev ansat på Ehlers Lertøjssamling.  Hun skulle gennemfotografere og registrere det lille fine museums store samling af lertøj.  Faktisk kom Annali allerede til museet, da det åbnede i Slotsgade 20 den 21. marts 1983, men af tekniske og arbejdsmæssige årsager blev hun først ansat den 1. november 1983.  Udover at være samlingens fotograf blev Annali efterhånden også husholderske og privat chauffør for samlingens stifter, Louis Ehlers.

Annali Bork og Louis Ehlers

Annali Bork sammen med Louis Ehlers.

Foto: Ehlers Lertøjssamling.

Da Ehlers døde i 1998 var det naturligt, at Annali overtog rorpinden og kommandoen i Slotsgade.

Tryk på knappen

Med Annalis egne ord har det været 25 spændende år, hvor ikke to dage har været ens. Det har været 25 år med lertøj, men også med spændende mennesker. I Ehlers' tid var der mange der kontaktede museet for at fortælle, at de da havde noget som museet gerne måtte få. Så tog Annali chaufførkasketten på og tingene blev hentet hjem til et allerede overfyldt hus.

Annali fortæller gerne historierne om både huset, lertøjet og Ehlers. Så trykker man på knappen, som hun selv siger, så fortæller hun gerne om både den passionerede samler Louis Ehlers, det gamle renæssancehus historie, om lertøjet, nipsenålene og kagedåserne som huset bugner af.

Mange ideer

Det har været 25 år med både forandringer og stilstand. I 1998 skete der store forandringer, da samlingen blev lagt under Haderslev Museum. Det betød flere kollegaer og mere ansvar for Annali, hvilket hun har taget med ophøjet ro, for det vigtigste er nu og har altid været huset, dets ånd og de mange fine genstande.  Annali kan lide uforanderligheden, men det betyder ikke at hverken hun eller museet går i stå.

Derfor er der også både planer for den umiddelbare fremtid og de næste 25 år! I 2008 lancerede Annali i samarbejde med skuespilstruppen Contra Ventum Mingit Holberg komedie i museets gårdhave, hun har planer om at udstille moderne keramik i de gamle stuer og så mener Annali også, at et af husets rum vil være særdeles velegnede til anderledes borgerlige vielser med en snert af renæssance og historiens vingesus, som Slotsgade 20-22 emmer af.

Jubilæet fejres den 7. november med en reception kl. 14.00 -16.00 i Slotsgade 20, hvor pressen naturligvis er meget velkommen.

 


23. oktober 2008

Call for papers

Rethinking the maritime museum -

Udviklinger, perspektiver, udfordringer

Aabenraa og Flensborg den 20. til 22. maj 2009

Konference der tager udgangspunkt i Schiffahrtsmuseum i Flensborg og Museum Sønderjyllands maritime afdeling i Aabenraas aktuelle situation.

 mellemrum

Tidligere nyheder:


November 2016

Oktober 2016

September 2016

August 2016

Juli 2016

Juni 2016

Maj 2016

April 2016

Marts 2016

Februar 2016

Januar 2016


December 2015

November 2015

Oktober 2015

September 2015

August 2015

Juli 2015

Juni 2015

Maj 2015

April 2015

Marts 2015

Februar 2015

Januar 2015


December 2014

November 2014

Oktober 2014

September 2014

August 2014

Juli 2014

Juni 2014

Maj 2014

April 2014

Marts 2014

Februar 2014

Januar 2014


December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

August 2013

Juli 2013

Juni 2013

Maj 2013

April 2013

Marts 2013

Februar 2013

Januar 2013


December 2012

November 2012

Oktober 2012

September 2012

August 2012

Juli 2012

Juni 2012

Maj 2012

April 2012

Marts 2012

Februar 2012

Januar 2012


December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

August 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

Marts 2011

Februar 2011

Januar 2011


December 2010

November 2010

Oktober 2010

September 2010

August 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Marts 2010

Februar 2010

Januar 2010


December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

August 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Marts 2009

Februar 2009

Januar 2009


Oktober kvartal 2008

Tidligere udsendte museet med jævne mellemrum nyhedsbreve.

De sidste udgaver af nyhedsbrevene kan se her:

Nyhedsbrev nr. 7 - 2008

20. november 2008

Nyhedsbrev nr. 6 - 2008

8. oktober 2008

Nyhedsbrev nr. 5 - 2008

28. august 2008

Nyhedsbrev nr. 4 - 2008

1. juli 2008

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
mus sonderjylland
Til top Til top Til top Til top Til toppen af siden Daglig drift Grafisk design Sekretariatet Til top Sekretariatet Daglig drift Grafisk design Til top Kontakt