Åbningssiden skred
Information Det sker Museerne Udstillinger Undervisning Kontakt Museumsbutik Oversigt
Nyt fra Museum Sønderjylland Det sker Nyt fra Museum Sønderjylland
pause

Nyt fra Museum Sønderjylland

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

mellemrum

NOVEMBER Måned 2009


26. november 2009

Brudekjole fra 1756

Brudekjole

I dag blev der på Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot arbejdet intensivt med en af museets klenodier, nemlig en blå silkedamaskbrudekjole med hvidt mønster fra 1756.

Slagtermester Jacob Wrang og Ingeborg Petersdatters eneste barn, datteren Anne Christine Wrang, blev den 4. november 1756 gift med Johan Peter Knudsen, kromandssøn fra Ketting.

Dragtudvalget under Landsforeningen for danske folkedansere, Region Sønderjylland opmålte kjolen som forarbejde til en kommende udstilling, der i 2011 skal vises i forbindelse med  Landsstævnet for folkedansere i Aabenraa.

 


19. november 2009

 

Julens fugle

Julen er fyldt med traditioner og Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslev holder også på dem. Første søndag i advent åbner årets juleudstilling "Fuglen i Julen", der handler om alt det, der har noget med fugle og jul at gøre. Samme dag inviterer museet i samarbejde med Haderslev Arkiv- og Museumsforening til Jul på museet. En dag for hele familien med gløgg og æbleskiver, sang og lotteri og liv i den gamle købmands-butik. Naturligvis er nisserne også på spil i hele december. Man kan følge deres fodspor rundt på museet og se, hvilke narrestreger de har fundet på, i al deres iver efter at hjælpe med juleforberedelserne.

Juletræ

Juletræet med sin pynt. Se juletræet i den gl. haderslevstue og tre andre steder på muset.

Foto: Merete Essenbæk.

Der er fugle over alt i vores jul. Vi spiser and, gås eller kalkun til jul. Vi hænger havreneg ud til fuglene i haven. Vi sætter fuglene på vores julemærker og julekort, og vi bruger dem som pynt på træet i både glas og papir. Vi synger om dem i salmer og sange og mange julehistorier og -eventyr har også fået en lille fjer på!

Flettede fugle

Fugle

Den flettede fugl sammen med den ægte. Stork, isfugl og solsort. 

Foto: Merete Essenbæk.

Midt i udstillingen står det store juletræ pyntet med forskellige glasfugle, men også fugle af den flettede slags. Der er mere end 20 forskellige flettede fugle. Der er bl.a. svaner, storke, en tjur, mejser, spætter og anden får selvfølgelig også en plads på julebordet - naturligvis!

Julehjerter kan de fleste flette, men at flette en fugl – det er straks lidt værre. I bogen "Jule-fugle-flet" kan man heldigvis få det gode råd: Hold pauser, tæl til 10 og snak pænt til fuglen. Og det kan være nødvendigt at blive mindet om, når man sidder med sine ti tommelfingre og forsøger at flette en spurvehøg.  Når man er træt af at prøve selv, så kan man i udstillingen kaste et blik på de flettede fugles ægte modstykke - altså i udstoppet facon. Udstillingen kan ses fra 29. november 2009 til 3. januar 2010.

(H)Jul på museet

Traditionen tro holder Haderslev Arkiv og Museumsforening "Jul på museet" den 1. søndag i advent kl. 13.00 - 16.00. I år er det ikke kun jul men også hjul, der er kommet på museum. En gammel Citroën fra 1934 er på besøg. Der er luciaoptog kl. 14.00. Man kan se pilefletning og købe en kurv, se hvordan man binder en opvaskebørste, se billedskæring og købe blomster, pynt og kort af den julede slags. I den gamle købmandsbutik dufter der af nymalet kaffe og har man været sød og artig får man ikke ris men bom af julemanden.

Nissejagt

Børn på jagt efter nisserne, deres fodspor og narrestreger.

Foto: Merete Essenbæk.

Pug, Trisse, nissefar Nis, mor Alma og Oldenis

Museumsnisserne bor så vidt vi ved hele året på loftet af det gamle bindingsværkshus. I december får museet i Dalgade dog lov til at vise loftet frem. Det kan børn og voksne se på i museets lille børnehjørne. Nisserne er der ingen af de museumsansatte, der har set. Men deres narrestreger og julehjælp kan vi følge rundt på hele museet. Nissebørnene Pug og Trisse har drillet arkæologerne, Mor Alma har byttet om på vasketøjet, Oldenis, der er en lurendrejer har taget sig en lur og Nissefar Nis sørger for, at der kommer lys i den mørke, men hyggelige december. Alle børn kan følge i nissernes fodspor hver dag kl. 10.00 - 16.00.

Tilmelding på museet!

 


16. november 2009

Sjældent fund af de bedste

I dag var en særlig dag for Museum Sønderjylland – Arkæologi Haderslev. Kulturministeren kom på besøg for at se den arkæologiske udgravning 7 km vest for Haderslev tæt ved motorvej E45 og landsbyen Bramdrup, og arkæologerne fremviste et lille unikt fund.

Kulturminister på Bestseller-grund

Kulturminister Carina Christensen var på besøg om formiddagen den 16. november til arbejdsmøde på Bestseller for at få mere at vide om arkæologi og dansk arkæologis arbejdsbetingelser i dagens Danmark.

Til højre for ministeren ses museumsdirektør for Museum Sønderjylland, Orla Madsen og direktør for Kulturarvsstyrelsen, Steen Hvass.

Foto: Birger Knudsen Museum Sønderjylland.

Ved Bramdrup-udgravningen er der er fundet over 60 glasperler, en stormandsgård fra 200-tallet, stolpehuller fra en kraftig bygning, der sammenholdt med skriftlige kilder fra 1231 tyder på, at Valdemar Sejr havde sin gang i Bramdrup, og nu er så også dukket en såkaldt guldbrakteat op.

Forside

Guldbrakteat - forside

Guldbrakteaten fra Bramdrup, fundet november 2009 i Sønderjylland.

Den er ca. 2 cm i diameter.

Foto: Museum Sønderjylland.

Den lille runde guldbrakteat blev fundet af amatørarkæolog Amy Lewring ved rekognoscering i området med metaldetektor. Fra Sønderjylland kendes der kun 10 brakteater. I Norden er der fundet omkring 600 stk., så de små guldblik-plader er ikke helt så sjældne.  Det særlige ved brakteaten fra Bestseller-udgravningen er imidlertid, at det er først gang, man i Sønderjylland kender det nøjagtige fundsted.

Bagside

Guldbrakteaten - bagside

Et sønderjysk fabeldyr

Ordet "brakteat" er latinsk og betyder tyndt guldblik. Guldblikket er prydet med et billede, som er fremkommet ved prægning. Guldskiven er omgivet af to, snoede, glatte guldtråde. Oprindelig må brakteaten have været forsynet med en øsken, men den er faldet af. Billedet forestiller en form for fabeldyr. Dyrets hoved består af et øje med en takket øjenbrynsbue og en næbformet mund. Kroppen slynger sig i S-form. For- og bagben er flettet ind i kroppens mønster. Ud fra billedet kan brakteaten dateres til tidsrummet mellem 500-540 e. Kr.

De snoede, glatte guldtråde langs randen er særlig typisk for brakteater, som er fremstillet i Syd- og Vestjylland samt Nordtyskland. Der kan derfor næppe være tvivl om, at brakteaten fra Bramdrup er fremstillet i nærheden af fundstedet. Brakteater er fundet spredt over store dele af Europa. I Sydøstengland er der fundet mange af den samme slags, som findes i Syd- og Vestjylland samt Nordtyskland.  Forklaring herpå er, at det var hertil jyder, angler og saxer udvandrede netop på tid, brakteaterne blev fremstillet.

Der er stor lighed mellem den nyfundne brakteat og brakteaterne, der er fundet ved Skodborg og Bevtoft. Men prægningen på Bramdrup-brakteaten er imidlertid næsten identisk med det billede, der er på en skånsk brakteat.

En unik amulet

Brakteater bliver ofte fundet alene eller sammen med glasperler, som det var tilfældet med et halssmykke, der blev fundet ved Skodborg nær Vejen i 1863. Brakteater er i Danmark, i modsætning til resten af Norden og det øvrige Europa, aldrig fundet i grave.  Studiet af brakteaterne blev indledt af dansk arkæologis grundlægger C.J. Thomsen, der mente, at disse mærkelige smykker, ganske som de romerske kejsermedaljoner, havde været brugt som amuletter af samfundets elite.

Antagelig fremstillede særligt udvalgte håndværkere det antal brakteater, de skulle bruge, hvorefter matricen, dvs. den form som guldblikket blev trykt ned over, blev destrueret. Den, der fremstillede brakteaterne, kunne nu bruge dem til at værne om sig selv og sine nærmeste eller som en særlig fornem gave.

En svale gør ingen sommer

Brakteaten fra Bramdrup er unik, og det er en arkæologisk "mini"-sensation, fordi det som sagt er første gang, man kender det præcise fundsted af en brakteat i Sønderjylland. I den sammenhæng er det interessant, at fundstedet blot ligger 4 km fra Simmersted, hvor der i 1945 blev fundet en fornem sølvskat, som kan dateres til perioden omkring 450 e. Kr.

Så selv om historien ikke skal skrives om, hverken den danske eller sønderjyske, skal den nu nok tilføjes et par fodnoter og måske endda et ekstra kapitel. Glasperler og en stormandsgård fra 300-tallet samt kongsgården fra 1200-tallet tyder nemlig mere og mere på, at området nord og vest for Haderslev etablerede sig som et lokalt rigdomscenter i midten af 200-tallet i forbindelse med våbenofringerne i Ejsbøl Mose. Området beholdt og udbyggede sin position gennem de efterfølgende århundreder. En position, som vi endnu kan erkende et stykke ind i middelalderen.

Udgravningerne ved Bramdrup fortsætter til januar 2010.

Kulturminister Carina Christensen

Kulturminister Carina Christensen var på besøg om formiddagen den 16. november til arbejdsmøde på Bestseller for at få mere at vide om arkæologi og dansk arkæologis arbejdsbetingelser i dagens Danmark.

Hun fik naturligvis lov til at holde det unikke smykke.

Foto: Birger Knudsen Museum Sønderjylland.

 


11. november 2009

INVITATION TIL PRESSEmøde

Præsentation af et sensationelt fund på Bestseller-udgravningen.

Mandag den 16. november 2009 - Kl. 13.00

Sted:

Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslevs skurvogne på Moltrup Landevej/ Bramhalevej i Haderslev Kommune.

Udgravningerne på det kommende logistikcenter for Bestseller-koncernen ved motorvejen nær Bramdrup har afsløret nogle usædvanligt fine fund både fra ældre jernalder, yngre jernalder og middelalderen.

Bestseller udgravning

Udgravningen forgår med gravemaskine, så skovl og ti lslut en graveske. Foto: Museum Sønderjylland.

Både i jernalderen og middelalderen har Bestseller-grunden været et vigtigt samlingspunkt, og nogle af samfundets øverste har haft deres bolig netop i dette område igennem tiden.

Blå perle

Den blå Glasperle fra Bramdrup.

Foto: Museum Sønderjylland.

Udgravningerne har allerede bragt mange overraskende nyheder. Blandt andet er der fundet mere end 60 glasperler i et lille vådområde, og arkæologerne mener at have lokaliseret kong Valdemar Sejrs gård, som omtales i dennes Jordebog fra 1231.

Glasperler

Men ind i mellem gøres der også fund, der er langt ud over det sædvanlige.

Glasperler

Der er fundet mere en 60 glasperler ved udgravningen. Her ses et udvalg.

Foto: Museum Sønderjylland.

For nyligt dukkede der så et ganske usædvanligt fund op under udgravningerne, som Museum Sønderjylland – Arkæologi Haderslev gerne vil have lejlighed til at præsentere for offentligheden.

Tilstede ved præsentationen vil være udgravningslederne Mads Leen Jensen tlf. 24 60 78 53 og Mette Sørensen tlf. 24 62 65 83,  som vil fortælle om fundet og de mange andre fund og iagttagelser, som der er gjort på området, siden udgravningen startede ved årets begyndelse.

 


9. november 2009

Med graveske gennem Sønderjylland

Den 25. november 2009 - kl. 19.30 vil arkæologer fra Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslev fortælle om nogle af de mange udgravninger, som museet har foretaget i 2009. Der vil være beretninger fra bronze-alderen, jernalderen og middelalderen. Der vil være potteskår i tusindvis og stolpehuler i alverdens faconer. Huse til små familier og huse så lange som haller og en enkelt offermose, hvorfra der kom perler, guld og sølv.

Vævevægt     Perle

En af de meget velbevarede               Mere end 60 perler fra Bramdrup

vævevægte fra Over Jernhyts            jernalders offermose. Inden i den

bronzealderhuse.                              viste anes resterne af et nu

Foto: Erling M. Madsen.                      knækket vedhæng.

                                                       Foto: Mads Leen Jensen.

Museum Sønderjylland – Arkæologi Haderslev fortager godt 70 undersøgelser om året i de fire sønderjyske kommuner samt i Kolding Kommune. Sidste år har været det mest travle i museets historie - og den går trods alt tilbage til 1887.

Foredragene den 25. november strækker sig i tid fra stenalderen til middelalderen og i areal fra Sønderborg i syd til Sjølund i nord.

Foredragsaftenen afholdes i Dalgade 7, Haderslev og der er gratis adgang.

Gravlagt ved Kliplev

Der skal, som de fleste syd for Kongeåen ved, etableres en ny motorvej mellem Kliplev og Sønderborg. Motorvejen forventes åbnet i 2013, og siden 2007 har Arkæologi Haderslev været i gang med de forudgående og lovbefalede arkæologiske undersøgelser. Museet fandt derved over 40 områder med fortidsminder på den 27 km lange motorvejsstrækning, som skulle undersøges nærmere ved egentlige udgravninger.

Urne ved Møllestedbro

Arkæolog Mette Sørensen tegner urne ved Møllestedbro, april 2009.

Foto. Merete Essenbæk.

En af de større udgravninger fortog museet i foråret 2009 ved Møllestedbro umiddelbart øst for Kliplev. Her fandt arkæologerne 40 brandgrave og en boplads fra tiden lige efter Kristi fødsel.

Urneoptagning

Urne tages op ved Møllestedbro.

Fra Vojens til Aabenraa

En anden af museets store udgravninger blev fortaget kun et stenkast fra, hvor Skrydstrupkvinden gik en sommerdag for 3200 år siden. Ved Over Jernhyt er udgravet nogle af de længste bronzealderhuse, som indtil nu er fundet i Sønderjylland.

Fra bronzealderen er der også tæt på Aabenraa Sygehus fundet 65 såkaldte jordovne. En jordovn er et hul i jorden, som fyldes med opvarmede sten, hvor i man så koger eller steger sin mad. En eller to jordovne i et bebyggelsesområde er ikke udsædvanligt, men 65 af slagsen er sært og giver anledning til spekulationer. Kom og hør, hvad arkæologerne tror.

Med kongen som nabo

Museets største udgravning i 2009 er ved Bramdrup 7 km vest for Haderslev tæt på E45. Her arbejder mere end 20 af museets ansatte frem til årets udgang.

Arkæologerne har fundet aktiviteter og bebyggelser fra jern- og middelalderen. Blandt andet har man fundet oprindelseslandsbyen til de nærliggende udflytterlandsbyer Bramdrup, Moltrup og Rovstrup. Arkæologerne mener desuden at være stødt på kongens gård.

På samme udgravning i et mindre vådområde tæt på en stor gård fra omkring 300. e. Kr. er der fundet mere end 60 glasperler, sølv- og bronzefragmenter fra smykker samt en stor mængde fint ornamenteret keramik. Endelig har arkæologerne lokaliseret hytter fra jernalderen, hvor man har udvundet jernet til at smede samt områder med ovne, som har været brugt til at udvinde jernet i. Ovnene er under tag, hvilket er sjældent og kun set et enkelt andet sted i Danmark.

Aftenen slutter i Kolding Kommune tæt på Sjølund, hvor vikingerne boede og blandt andet ernærede sig ved tekstilproduktion.

Vikingehuse

Vikingernes huse som arkæologerne finder dem ved Sjølund.

Foto: Anders Hartvig.

 


9. november 2009

Dybbøl Mølle er malet ... helt ad Himlen til

Efter flere år som "grim ælling" er Danmarks nationalsymbol nr. 1 nu ved at være en hvid svane.

Dybbøl Mølle

Efter mange genvordigheder efter en mislykket restaurering for 5 år siden er det nu lykkedes at gennemføre en ny og omfattende restaurering, der ikke bare omfatter ny puds og kalk, men også reparation af vingerne, svikstillingen (omgangen), vindrosen og meget andet.

Arbejdet er udført af nogle af de bedste sønderjyske håndværkere under ledelse af Center for Bygningsbevaring, Rådvad, med arkitekt Søren Vadstrup og John Kronborg Christensen.

Vi er meget glade for, at det denne gang ser ud til at være lykkedes – og at et af Danmarks vigtigste nationale monumenter i de kommende år fremstår værdigt og smukt.

Samtidig håber vi på støtte fra mange sider for at sikre, at møllen ikke en anden gang kommer i vanskeligheder.

Møllen er jo ikke i offentlig eje, men ejes og drives af en selvejende institution i samarbejde mellem bl.a. Museum Sønderjylland og De danske Soldaterforeninger.

 


9. november 2009

Ny årbog fra Museum Sønderjylland 2009

Museum Sønderjylland - Kunstmuseet i Tønder er mandag den. 16. november 2009 - kl. 14.30 vært for en præsentation af Museum Sønderjyllands nye årbog.

Publikationen er i år udelukkende dedikeret de to kunstmuseer, hvorfor den har fået titlen:

                          "Til Kunsten"

Gennem en række artikler kommer den kunstfaglige stab rundt om den store fælles samling, der primært består af de to hovedområder: Nordisk kunst fra det 20. og 21. århundrede samt Den sønderjyske kunst. Men også den nationalt ikke ubetydelige mængde af surrealistiske værker samt Kunstnergaven til Sønderjylland og arbejdet med kunstformidling er temaer for publikationens artikler.

En række letlæste enkeltanalyser giver et hurtigt overblik over nogle af samlingens hovedværker og ikke mindst de kunstnere, som udgør dens helt centrale kerne. Heriblandt skal nævnes: C.W. Eckersberg, Jeppe Madsen-Ohlsen, Nikolaus Wehding, Wilhelm Freddie, Kehnet Nielsen, Kain Tapper, Asger Jorn, Per Kirkeby og ikke mindst Svend Wiig Hansen, der også pryder publikationens forside.

Svend Wiig Hansen

Svend Wiig Hansen: De søgende 1958.

Netop denne kunstner overlapper mest eksemplarisk de to kunstmuseers specialer, fordi han kan betegnes som en sønderjysk født, nordisk ekspressionist.

Museum Sønderjyllands direktør, redaktion og flere af skribenterne vil være til stede ved præsentationen.

Velkommen!

 


7. november 2009

Museum køber Eckersberg-tegning af stor lokal interesse

Forleden lykkedes det Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot at erhverve en tegning af Danmarks berømte guldalder-maler C.W. Eckersberg.

Eckersberg - Nybøltegning

Tegningen forestiller et lille bindingsværkshus, omgivet af træer. På tegningen, som er signeret E, har kunstneren skrevet: "27. Mai 1830/ Nøbbelmark". I Eckersbergs dagbøger, som netop er udgivet af fhv. museumsdirektør Villads Villadsen, står heldigvis fra disse dage flere oplysninger, nemlig: 27. Maj: "Formiddag: min Broders Hus blev tegnet, men Regnen begyndte snart igen" og 29. Maj: ".. Blevet færdig med Tegningen af min Broders Hus".

Broderen var den et år yngre J. Fr. Eckersberg, der ligesom Eckersberg selv var født i Blåkrog ved Blans på Sundeved. Mens C.W. Eckersberg blev maler, blev broderen husmand og håndværker i hjemegnen. Huset på Nybøl Mark blev i slutningen af 1700-tallet oprettet som husmandssted med jord ved udskiftningen af Nybøl præstegårds jord. I 1818 købt J.Fr. Eckersberg huset af Chr. Jørgensen Møller og boede der til 1854, hvor huset blev overtaget af hans datter og svigersøn, Andreas Jessen fra Smøl.

Huset, der nu er helt ombygget, var et typisk lille Sundeved-hus med bolig og stald i samme længe. Foran huset ses haven omgivet af et jorddige, og bagved huset til højre skimtes Nybøl Mølle. Umiddelbart ligner det en stubmølle af træ, men efter en brand omkring år 1800 var Nybøl Mølle blevet bygget som "hollandsk mølle", men af træ – og denne mølle stod til en ny brand i 1879.

Det er altså både et lokal- og kunsthistorisk værk, museet her har erhvervet: Et sjældent billede af de gamle Sundeved-huse – og samtidig et bidrag til den berømte malers personlige historie.

 mellemrum

Tidligere nyheder:


November 2016

Oktober 2016

September 2016

August 2016

Juli 2016

Juni 2016

Maj 2016

April 2016

Marts 2016

Februar 2016

Januar 2016


December 2015

November 2015

Oktober 2015

September 2015

August 2015

Juli 2015

Juni 2015

Maj 2015

April 2015

Marts 2015

Februar 2015

Januar 2015


December 2014

November 2014

Oktober 2014

September 2014

August 2014

Juli 2014

Juni 2014

Maj 2014

April 2014

Marts 2014

Februar 2014

Januar 2014


December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

August 2013

Juli 2013

Juni 2013

Maj 2013

April 2013

Marts 2013

Februar 2013

Januar 2013


December 2012

November 2012

Oktober 2012

September 2012

Augsut 2012

Juli 2012

Juni 2012

Maj 2012

April 2012

Marts 2012

Februar 2012

Januar 2012


December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

August 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

Marts 2011

Februar 2011

Januar 2011


December 2010

November 2010

Oktober 2010

September 2010

August 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Marts 2010

Februar 2010

Januar 2010


December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

August 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Marts 2009

Februar 2009

Januar 2009


Oktober kvartal 2008

Tidligere udsendte museet med jævne mellemrum nyhedsbreve.

De sidste udgaver af nyhedsbrevene kan se her:

Nyhedsbrev nr. 7 - 2008

20. november 2008

Nyhedsbrev nr. 6 - 2008

8. oktober 2008

Nyhedsbrev nr. 5 - 2008

28. august 2008

Nyhedsbrev nr. 4 - 2008

1. juli 2008

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
mus sonderjylland
Til top Til top Til top Til top Til toppen af siden Daglig drift Grafisk design Sekretariatet Til top Sekretariatet Daglig drift Grafisk design Til top Kontakt