Åbningssiden skred
Information Det sker Museerne Udstillinger Undervisning Kontakt Museumsbutik Oversigt
Nyt fra Museum Sønderjylland Det sker Nyt fra Museum Sønderjylland
pause

Nyt fra Museum Sønderjylland

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

mellemrum

Juni Måned 2010


29. juni 2010

Kulturministeren på besøg

Den 25 juni 2010 besøgte kulturminister Per Stig Møller og folketingsmedlem Ellen Trane Nørby Sønderjylland, bl.a. også en del af museets afdelinger.

Dybbøl Mølle

Kulturminister Per Stig Møller og folketingsmedlem Ellen Trane Nørby i samtale foran en af Dybbøls kanoner.

Dagen begyndte med besøg i Nydam Mose, hvor formanden for Selskabet for Nydam Forskning, Vincent Jessen tog imod.

Herefter mødtes selskabet med borgmester Aase Nyegaard, Sønderborg Kommune, og kulturudvalgsformændene fra de sønderjyske kommuner på Alsion.

Besøget fortsattes herefter på Dybbøl Mølle og Historiecenter Dybbøl Banke, hvor formanden Jens Møller tog imod.

Dagen afsluttedes med rundvisning i Kunstmuseet i Tønder og et kaffemøde med bl.a. borgmester Laurids Rudebeck, Tønder Kommune i Vandtårnet.

 


24. juni 2010

Hvalens endeligt

Af museumsformidler Martin Abrahamsson,

Naturhistorie og Palæontologi, Gram

Finhvalen fra Vejle fjord vil efter sit endeligt i fjordens mudrede vande få et langt liv efter døden. Det vil ske igennem prøver, rapporter og forskningsresultater og sidst - men ikke mindst igennem alle fotos og video, der er blevet optaget under parteringen på Havnen i Vejle.

Nogle af disse billeder kan ses på museet i Gram fra fredag den 25. juni 2010.

Hvalpartering

Da hvalen var død og var blevet trukket på land, flokkedes en stor skare af konservatorer, biologistuderende, veterinærer, fotografer, journalister, læger og forskere om kadaveret. Alle ønskede at få mulighed for at undersøge hvalen og tage et utal af prøver fotos, dissekere eller foretage forsøg. Det har givet materiale til lang tids studier senere.

Også folk fra hvalmuseet i Gram, der ellers er kendt for 10 millioner år gamle hvalfossiler fra Gram Lergrav, havde lagt billet ind på en mulighed for at undersøge den døde kæmpe.

"Vi fulgte hvalens sidste dage med spænding", siger museets overinspektør Ph. D. Mette Elstrup Steeman, "fordi jeg, når - eller hvis - hvalen døde, gerne ville have mulighed for at komme til at undersøge den meget specielle struktur som kæbeleddet og området omkring det indre øre af hvalen udgør".

"Det var samtidig en enestående chance, for at få mulighed for at undersøge en finhval, da det er sjældent at den type forvilder sig til vore farvande".

Undersøgelserne resulterede også i en mængde doku-billeder mm., som museet i Gram nu gerne vil invitere alle til at komme og se.

Hvalkæbe

"Publikum blev ved selve parteringen holdt på afstand af hegnet omkring stedet på havnekajen, og derfor vil vi nu gerne give folk mulighed for at se nogle af de nærbilleder som en forsker selv bruger i forbindelse med sit arbejde", siger Mette Steeman.

Billederne vil være at se på Museum Sønderjylland - Naturhistorie og Palæontologi ved Gram Lergrav, fra fredag den 25. juni 2010 - klokken 14.00.

 


18. juni 2010

I arkæologens fodspor

Af museumsinspektør Merete Boel Essenbæk,

Arkæologi Haderslev

Rigtig mange børn og voksne synes det må være lykken at være arkæolog og finde gamle ting i jorden! Nu er muligheden der for, at i hvert tilfælde børn mellem 8 og 15 år kan gå i arkæologernes fodspor. Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslev arrangerer arkæologikurser for børn den første uge i sommerferien.

Den første dag kommer man bag museets kulisser. Deltagerne vil få "næsten" alt at vide om fortiden og arkæologi. De vil få en omvisning i museets udstillinger og finder ud af, hvordan man ser forskel på flintesten, potteskår og jordklumper! De kommer med bag arkæologens skrivebord, ser arkivet, går på opdagelse i magasinerne og ser, hvor alle de arkæologiske udgravninger og fund er registreret. Man vil også få mulighed for at afprøve arkæologernes avancerede redskaber som f.eks. metaldetektor og tegnemaskine.

Forberedelse til udgravning

Signe Petersen viser børnene udgravningstegninger og fortæller om udgravninger.

Foto: Merete Essenbæk.

Stenalderen venter forude

Kursets anden dag er helliget udgravningen, der går til en af de mange udgravninger ved den kommende motorvej mellem Kliplev og Sønderborg. Stedet hedder Kogang og ligger tæt på Kliplev. Her lå for mere end 10.000 år siden en boplads for en lille gruppe stenaldermennesker. Fundene på bopladsen viser, at pladsen har været i brug i flere perioder. Der er fundet tværpile, skrabere og såkaldte stikler – en slags stemmejern - fra jægerstenalderen (Maglemose - 8000 f.Kr. og Ertebøllekulturen ca. 5000 - 3900 f.Kr.). Der er desuden fund af pilespidser og slebne økser fra bondestenalderen (Tragtbægerkulturen 3900 - 3300 f.Kr.). De ofte meget små genstande udgraves meget systematisk. Hver eneste kvartkvadratmeter jord vandsoldes, så selv bittesmå pilespidser, der ikke er mere end 1-2 cm lange ikke overses. Børnene skal være med til at solde og grave efter stenalderens efterladenskaber.

Næsen i sporet

Udgravning kræven næsen lige i sporet.

Foto: Merete Essenbæk.

Vil du være med

Er man interesseret i at prøve strabadserne og udfordringerne som arkæolog for et par dage, kan man kontakte Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslev på tlf. 74 52 75 66 eller e-mail mees@museum-sonderjylland.dk senest den 23. juni 2010.

Du kan også læse mere HER!

Kurset foregår to eller tre dage mellem den 28. juni til den 2. juli.

Arkæolog  for en dag  gennemføres i samarbejde med Haderslev Kommunes sommerferieaktiviteter for børn og Sønderjylland Amatørarkæologiske forening.

 


15. juni 2010

Kongelige inspirationer på

Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot

fra den 25. juni til den 26. august 2010

- moderne strikdesign

Af Museumsinspektør Hanne Smedemark

Sønderborg Slot

Hele sommeren viser Sønderborg Slot en række unikamodeller, inspireret af dragter og kjoler, som Dronning Margrethe har båret gennem årene. Modellerne udstilles sammen med fotos, der viser Majestæten i de forskellige dragter.

Udstillingen er skabt af kunsthåndværkergruppen "Netmaskerne" og blev kreeret i anledning af Dronning Margrethes 70-års fødselsdag den 16. april 2010.

Netmaskerne

De kjoler og dragter, som designerne har ladet sig inspirere af, spænder vidt både i tid og type – alt fra pragtfulde gallakjoler til hverdagstøj og mere specielle som f.eks. den traditionelle grønlandske kvindedragt. Netmaskerne, der har eksisteret i 10 år, eksperimenterer med udvikling af moderne, nytænkt dansk strik-design. Foreningen har ca. 70 medlemmer, hvoraf 24 deltager i denne censurerede udstilling.

Udstillingen viser de deltagende designeres store kreativitet og professionalisme i arbejdet med garner, snit og mønstre. De tydelige afsæt i Dronningens dragter giver også indblik i, hvordan en tidligere tids mode kan inspirere til nye strikkede dragter. Som gæst på Sønderborg Slot bliver det således muligt at gå på opdagelse og se, hvordan inspirationer og de nydesignede dragter forholder sig til hinanden i spændingsfeltet mellem tradition og fornyelse. Besøgende vil her opleve overraskende ideer, smukt design og strikteknik på højt niveau.

Blandt de 24 deltagende designere kan nævnes Lone Bullinger, der gennem mange år har været kendt i kunsthåndværkerkredse bl.a. gennem flere separatudstillinger i Danmark og udlandet, samt Jytte Slente og Lotte Kjær, der ligeledes kendes fra udstillinger, som foredragsholdere og forfattere til populære bøger om strik. Også Eva Folke skal nævnes, da hun ikke alene har designet og strikket til udstillingen, men også har været koordinator mellem Netmaskerne og museerne.

Kjolerne har tidligere været vist på Amalienborgmuseet i København og Kvindemuseet i Århus.

Udstillingen vises på 2. sal, og er åben alle dage 10.00 - 17.00.

 


8. juni 2010

Sol, sommer og skuespil i gården

Af afdelingsleder Annali Bork,

Ehlers Lertøjssamling og Bymuseet i Haderslev

Det var en vellykket premiere af Holbergkomedien "Henrik & Pernille" som Haderslev Forsøgsscene leverede sidste onsdag aften i gården hos Museum Sønderjylland - Ehlers Lertøjssamling, Slotsgade i Haderslev.

Liv og død

Leander truer sin tjener på livet.

Foto: Lene Jensen , Ehlers Lertøjssamling.

Et oplagt og medrivende publikum fik sig en super oplevelse og hyggede sig med både den morsomme komedie og et museumsbesøg i pausen. Vejrguderne var også med arrangementet, så publikum nød en sjælden sommeraften i det fri med medbragte madkurve, hynder og tæpper, da porten åbnedes kl. 18.00.

Efter måneders intense og forskelligartede forberedelser, kunne samarbejdet mellem  Ehlers Lertøjssamling og Forsøgsscenen i Haderslev endelig stå sin prøve, og det kronedes med et brag af en forestilling.

De ubge forsones

De unge forlovede falder endelig hinanden om halsen, og alt ender lykkeligt.

Foto: Lene Jensen , Ehlers Lertøjssamling.

Starten gik kl. 19.30 med liflig tværfløjtespil, dans og præsentation af  skuespillets hovedpersoner. Den første del varede i 50 min., og derefter var der en pause på ca. 20 min., hvor publikum kunne se Bymuseet og Lertøjssamlingen. Herefter fortsatte intrigerne og forviklingerne i bedste holbergstil indtil kl. 21.15, hvor historien – naturligvis - og, som det står skrevet, endte lykkeligt.

Hele truppen

Hele truppen til det afsluttende bifald.

Foto: Lene Jensen, Ehlers Lertøjssamling.

Publikums bifald ville ingen ende tage! Så konklusionen må være, at vi kan glæde os til næste onsdag aften med Holberg Komedie i gården i Slotsgade.

 


1. juni 2010

Kendt ansigt bliver ny overinspektør på det kulturhistoriske museum Tønder

Museum Sønderjylland har nu valgt den nye leder af den kulturhistoriske afdeling i Tønder.

Et enigt ansættelsesudvalg har blandt 11 ansøgere valgt at tilbyde museumsinspektør cand.mag. Elsemarie Dam-Jensen stillingen til besættelse pr. 1. september 2010.

Elsemarie Dam-Jensen

Elsemarie er 56 år gammel, cand.mag. i historie og musikvidenskab og har de sidste næsten 13 år været ansat som museumsinspektør på først Tønder Museum og efter fusionen af de sønderjyske museer – Museum Sønderjylland – Kulturhistorie Tønder. Det sidste par år, har Elsemarie været konstitueret som overinspektør. 

Elsemarie er kendt overalt i Sønderjylland. Hun har afholdt talrige foredrag og omvisninger – både på museet og mindst lige så meget ude i landskabet, og hun har et omfattende forfatterskab bag sig. Hun har endvidere gennem en del år været medredaktør på Sønderjysk Månedsskrift og de senere år billedredaktør på storværket Sønderjyllands Historie bind 1 og 2 og redaktør på det kommende leksikon Sønderjylland fra A til Å. Elsemarie er en meget erfaren medarbejder også indenfor de øvrige arbejdsområder på museerne, hvor hun bl.a. har arrangeret talrige udstillinger i tidens løb.

Elsemarie Dam–Jensen skal varetage  ledelsen af de kulturhistoriske afdelinger i Tønder Kommune, dvs. Museum Sønderjylland – Kulturhistorie Tønder på Kongevej,  Drøhses Hus, Højer Mølle og Skærbæk. Desuden får hun plads i museets ledergruppe og i historie/etnologi søjlen, der koordinerer det faglige samarbejde indenfor nyere tid mellem alle Museum Sønderjyllands afdelinger.

 


1. juni 2010

Kunstmuseet i Tønder fik i går Den Danske Museumspris 2010

Den fornemste af Bikubenfondens museumspriser – Den Danske Museumspris 2010 – gik i går til Kunstmuseet i Tønder.

Begrundelsen lyder:

"Kunstmuseet i Tønder tildeles Den Danske Museumspris 2010 for den kvalitative og konsekvente etablering af museets samling af nordisk og nordeuropæisk kunst fra det 20. og 21. århundrede. Igennem de sidste 15 år har museet, med indgående kendskab til nordisk samtidskunst, skabt en både æstetisk frapperende og eksistentiel indsigtsfuld præsentation af de nordiske landes kunstneriske udtryk og natursyn. Museet åbner hermed i grænselandet en port til Norden af stor betydning for regionen."

Ove Mogensen

Overinspektør Ove Mogensen, Museums Sønderjylland - Kunstmuseet i Tønder med Bikubenfondens museumspris – Den Danske Museumspris 2010.

Museet er utrolig glad for denne anerkendelse, der vil være et yderligere incitament for dets kommende arbejde med kunsten i Norden.

Med det synlige tegn på udnævnelsen, en tung indgraverede messingstatuette, følger en check på 500.000 kr.

Læs mere på: www.bikubenfonden.dk

Museumspris

Fra receptionen i forbindelse med uddelingen af Bikubenfondens museumspris – Den Danske Museumspris 2010 på Statens Museum for Kunst i København.

 mellemrum

Tidligere nyheder:


November 2016

Oktober 2016

September 2016

August 2016

Juli 2016

Juni 2016

Maj 2016

April 2016

Marts 2016

Februar 2016

Januar 2016


December 2015

November 2015

Oktober 2015

September 2015

August 2015

Juli 2015

Juni 2015

Maj 2015

April 2015

Marts 2015

Februar 2015

Januar 2015


December 2014

November 2014

Oktober 2014

September 2014

August 2014

Juli 2014

Juni 2014

Maj 2014

April 2014

Marts 2014

Februar 2014

Januar 2014


December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

August 2013

Juli 2013

Juni 2013

Maj 2013

April 2013

Marts 2013

Februar 2013

Januar 2013


December 2012

November 2012

Oktober 2012

September 2012

August 2012

Juli 2012

Juni 2012

Maj 2012

April 2012

Marts 2012

Februar 2012

Januar 2012


December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

August 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

arts 2011

Februar 2011

Januar 2011


December 2010

November 2010

Oktober 2010

September 2010

August 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Marts 2010

Februar 2010

Januar 2010


December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

August 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Marts 2009

Februar 2009

Januar 2009


Oktober kvartal 2008

Tidligere udsendte museet med jævne mellemrum nyhedsbreve.

De sidste udgaver af nyhedsbrevene kan se her:

Nyhedsbrev nr. 7 - 2008

20. november 2008

Nyhedsbrev nr. 6 - 2008

8. oktober 2008

Nyhedsbrev nr. 5 - 2008

28. august 2008

Nyhedsbrev nr. 4 - 2008

1. juli 2008

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
mus sonderjylland
Til top Til top Til top Til top Til toppen af siden Daglig drift Grafisk design Sekretariatet Til top Sekretariatet Daglig drift Grafisk design Til top Kontakt