Åbningssiden skred
Information Det sker Museerne Udstillinger Undervisning Kontakt Museumsbutik Oversigt
Nyt fra Museum Sønderjylland Det sker Nyt fra Museum Sønderjylland
pause

Nyt fra Museum Sønderjylland

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

mellemrum

September Måned 2010


20. september 2010

Sjældent maleri af Rådhustorvet i Sønderborg dukker op

Kendt i mange år som affotografering

Af museumsinspektør Hans Helmer Kristensen

Sønderborg Slot

"Jeg skal flytte til en beskyttet bolig og har noget, jeg ikke nænner at smide ud!"

Sætningen er ofte indledning til spændende besøg hos ældre enker i lejligheder propfyldt med ting og sager fra et langt liv. Det er en af glæderne ved at være museumsmand. Men man skal ikke have travlt. Oftest må vi sige nej tak; men forbavses nu og da over et flot sæt jugendmøbler eller en smuk brudekjole, der har fulgt slægten gennem generationer. Engang imellem er det gaver, der straks kan indgå i planlagte eller supplere gamle udstillinger.

Raadhustorvet

Forleden fik vi tilbudt et maleri af en husrække i Perlegade nær Rådhustorvet i Sønderborg. Det må være malet omkring 1870 efter genopbygningen, der fulgte bombardementet i 1864. Centralt i motivet er gæstgiveriet Stadt Altona.

"Det har vi desværre i forvejen på museet, det er brugt som illustration i bogen om Sønderborgs 750-års jubilæum i 2005!"  Skilderiet måtte findes på museets magasin og være lavet i mindst to eksemplarer, mente jeg.

Maleriet havde været enkens mands kæreste eje. På bagsiden forklarer en påklæbet seddel, at Stadt Altona blev drevet af hans oldefar, Niels Larsen, der udover at være gæstgiver og kromand også handlede med vogne. På billedet står en hestevogn, en såkaldt phaeton foran Stadt Altona, og på bænken sidder Larsen, mens hans tre piger leger på gaden.

To ovale oliemalerier flankerede gadebilledet på væggen. Det var smukke portrætter af Niels Larsen og hans hustru Sophie, krakelerede af tidens tand. Så fulgte beretningen om slægtens bevægede historie i malstrømmen mellem dansk og tysk.

Niels Larsen og hustru

Jeg fik gaverne med tilbage til Slottet og begyndte at lede efter museets eksemplar. Der var bare ikke noget billede i malerisamlingen. Til sidst dukkede en sort-hvid affotografering af "Perlegade med Stadt Altona" op i billedarkivet; så på et eller andet tidspunkt har museet været i kontakt med ejeren. Nu mødtes kopi og original ved en lykkelig tilfældighed.

Under eftersøgningen i museet dukkede et medaljebrev op med krigsmedalje og fotografi af "Gæstgiver Niels Larsen af Sønderborg". Han deltog i Treårskrigen i 1848 ved 10. Batalion og blev såret.

Maleriet og de to portrætter får nu plads i udstillingen om Sønderborg bys historie.

Hvis man står på Rådhustorvet i dag med maleriet i hånden og ser på husrækken, er der ikke meget af den oprindelige harmoni tilbage. Biografen Kinorama ligger nu, hvor Stadt Altona lå i Perlegade. I museets arkiv ligger et notat om værtshuset: "Det var et godt, lidt gammeldags sted mest for unge håndværksmestre. I modsætning til de fleste andre steder – der var over 50 værtshuse i byen sidst i 1800’erne – solgte man her øl ud af huset, og assistenter på rådhus og posthus påskønnede denne service ved jævnligt at sende bud efter en halv liter øl."

Det kom der ud af dén telefonopringning. Vi på museet er meget glade for henvendelser af den art!

På  Kulturarvsstyrelsens hjemmeside  HER  kan man besøge Museernes Samlinger og se, hvordan gadebilledet er blevet registreret.

 


20. september 2010

Ny CD

de gamle mestre i Dronning Dorotheas Kapel

Af butiksleder Hanne Thrane

Sønderborg Slot

Så er den her – den nye CD, som organist Karsten Munk har indspillet på det enestående gamle orgel fra 1570 i Dronning Dorotheas Kapel på Sønderborg Slot. Musik – som Karsten Munk gennem 11 år har glædet gæster med hver sommer i kapellet, hvor også andre organister har spillet.

CD orgelmusik

Oplev stemningen fra hertugtiden – og bring den hjem i stuerne

Karsten Munk indspillede sin første CD på orglet i 2003, og den har solgt så godt, at den i dag er udsolgt. Han har siden fået en anden og dybere føling med renæssancemusikken og orglet, så ønsket om en ny indspilning lå lige for – både for ham og museet.

CD’en indeholder kompositioner fra 1500- og 1600-tallet. Karsten Munk har sammensat en vifte af kendte komponister fra den tid f.eks. Frescobaldi, Scheidemann, Froberger, Buxtehude og Fischer og af mere ukendte.

Det er Historisk Samfund for Als og Sundeved, der står bag udgivelsen.

Den nye CD  kommer til salg i museumsbutikken på Sønderborg Slot og koster 100 kr. Medlemmer af Historisk Samfund vil dog kunne købe den for 80 kr.

 


17. september 2010

Bliv rigtig klog i efterårsferien

Af museumsinspektør Merete Boel Essenbæk

Arkæologi Haderslev

I efterårsferien 16. - 24. oktober 2010 er der museale oplevelser i hele Sønderjylland. På 14 museer fra Haderslev i nord til Bov i syd kan børn og voksne opleve kultur, kunst- og naturhistorie på nye og anderledes måder. Der er bl.a. mulighed for at blive pirat, lave afstøbning af dinosaurer, designe ure, lære at spille på piv-i-røv dyr, lege som på oldemors tid, støbe kugler og smage på pandekager a la 1864.

Efterårsferie 2010

Efterår på Museum Sønderjylland.

Folderens forside.

Se hele folderen som pdf-fil HER ...

Museum Sønderjylland strækker sig i areal over de fire sønderjyske kommuner, Tønder, Aabenraa, Sønderborg og Haderslev og i tid fra da hvalerne svømmede rundt ved Gram for over 10 millioner år siden til i dag, hvor moderne kunst hænger på museet i Tønder.

Før pattedyrenes indtog

Vil  du  tilbage i tid kunne efterårsferien begynde i Gram. På Naturhistorie og Palæontologi er hele familien "Dinosaurus" på besøg. Her skal kigges på tænder og kranier, og du kan være med til at tegne, lave afstøbninger og forundres over de mærkelige skabninger, der uddøde for over 65 millioner år siden. Efter turen til verden før pattedyrene tog over kan du tage til middelalderen i Haderslev. På Arkæologi Haderslev kan du bogstavelig talt blæse det hele et stykke og lære at puste i piv-i-røv-hest, spille på jødeharpe og lave sin egen fløjte ud af en fåreknogle. I Haderslev har de også pottemagerne på besøg. Det sker på Bymuseet i det gamle renæssancehus i Slotsgade. Her snurre drejeskiven og frem kommer barselspotter, krukker og kander.

Middelaldermusik

Knipling er ikke kun for piger

Du kan fortsætte sin efterårsrejse i lerets fodspor og tage til Cathrinesminde ved Broager. Her er teglværkets historie fra 1732 til nutid sat på programmet. Der er film og fortællinger om det ældgamle erhverv at brænde tegl. Efter historierne kan man nyde sin kaffe og kage ved brændekomfuret i museets historiske værksted.

På Oldemorstoft i Bov er der også håndværk på programmet, om end det knap er så hårdt som at forme og brænde tegl. I Bov kan du bl.a. male på porcelæn, lave perlearbejde og være med til gættekonkurrencer blandt museets gamle landbrugsredskaber.

Et andet gammelt og næsten uddødt håndværk kan opleves på Højer Mølle. Her kan du se, hvordan man fletter sko og måtter af siv fra Rudbøl Sø. At flette i siv var et mandearbejde mens knipling udelukkende var for piger og kvinder. Vil du lære at kniple skal du komme til Drøhses Hus i Tønder- og det er i anledningen af efterårsferien også for drenge!

                           Pottemager  

En uhyggelig efterårsferie

Efter alt den hygge og gammeldags syslen er det måske tid til lidt uhygge, skæg og ballade. I Aabenraa har museet hevet træben, kugler og kanon frem, og her skal du vogte sig for farlige pirater. Har du ikke fået uhygge nok i form af sørøverskattejagt og fortællinger om blodige slag på de syv have kan efterårstogtet fortsætte til Sønderborg Slot. På Slottet hærger hofdværgen, og her skal  du på jagt efter hemmelige budskaber  i museets bibliotek, blandt arkivskabe og museumsmontre.

Pirat      Mal korn

Men virkelig og ægte uhyggeligt bliver det på mange måder først, når du fortsætter til Historiecenter Dybbøl Banke. Her kan du prøve, hvordan det var at være soldat i 1864, støbe kugler, bage pandekager og ikke mindst høre soldaternes beretninger fra en tid, hvor der var krig i Danmark. Hvis du gerne vil se, hvor melet til soldaternes pandekager blev malet kan du gå over på den anden side af vejen og selv være med til at kværne mel på Dybbøl Mølle.

Soldaten      Kugle

Skolen er åben

Museum Sønderjylland består af 22 afdelinger og et mindre antal nært tilknyttede museer. To af disse er Sønderjysk Skolemuseum i Over Lerte og Deutsches Schulmuseum Nordschleswig i Aabenraa.  Begge skolemuseer har naturligvis skolen på programmet i efterårsferien. I Over Lerte kan du komme med ud i oldemors frikvarter og bl.a. forsøge at gå på stylter. Savner du skolen rigtig meget, kan du også komme på skolebænken anno 1907 og lære  at skrive med pen og blæk. I Aabenraa får du griflen i hånden, og så er det bare med at skrive sirligt og pænt på skifertavlen for ellers kommer der gang i spanskrøret

Stylter       Pen og blæk

Turen rundt i museumslandskabet kan afsluttes i Aabenraa på Brundlund Slot i moderne tid. Her kan du være med til at designe både tøj og urskiver. Inspirationen henter du i museets udstillinger. Der er også en designer , der hjælper med idéerne.

De nøjagtige tidspunkter og datoer fremgår af dette dokument.

Efterårsferie på Museum Sønderjylland

I forbindelse med efterårsferien udgiver Museum Sønderjylland et folder om alle aktiviteterne. Hæftet sendes ud til alle skolebørn i alderen 6-12 år i de fire sønderjyske kommuner.

Folderen kan desuden ses ovenfor ved billedet af folderens forside.

 


10. september 2010

Kulturarvsdage 2010


Lørdag den 11. september 2010

Kulturarvsdage 2010

Se plakaten  HER  i fuld størelse.


Kulturarvsdagene er en årligt tilbagevendende begivenhed og afholdes altid den anden weekend i september. Hvert år fokuserer kulturarvsdagene på et særligt tema, der formidles bredt og populært ved arrangementer landet over.

I 2010 afholdes Kulturarvsdage under overskriften I Krigens Fodspor - Forsvarsbyggerier i Danmark. Med dette tema formidler Kulturarvsdagene den danske forsvarshistorie fra oldtiden til og med Den Kolde Krig, og der vil være rig lejlighed til at besøge alt fra borge til beskyttelsesrum.

Kulturarvsdagene tager udgangspunkt i den kulturarv, vi møder i byrummet og i landskabet, men tegner et bredt og mangfoldigt billede af kulturarven. Bygninger, genstande, erindringer og viden om hvordan man før talte og spiste, byggede og boede, handlede og regerede – alt sammen bringer det os i kontakt med andre tider og kaster et nyt lys over vores egen. Kulturarvsdagene byder på spændende, tankevækkende oplevelser. Ofte på steder, der normalt er lukkede, men som åbnes for publikum på netop disse dage.

Arrangementerne er gratis og åbne for alle, og de realiseres takket være engagerede lokale kulturinstitutioner og andre relevante aktører landet over.

I tilknytning til Kulturarvsdagene udkommer også et temahæfte, der uddeles gratis til publikum på dagene, ligesom der udarbejdes undervisningsmateriale om årets emne.

Kulturarvsstyrelsen står for udvælgelsen af tema, for koordinering af arrangementer og for publikation, undervisningsmateriale og pr. Information om Kulturarvsdagene vil altid være at finde her på kulturarvsstyrelsens hjemmeside, direkte på adressen www.kulturarvsdage.dk.

Årets arrangementskalender åbner fjorten dag før Kulturarvsdagene.

Kulturarvsdage er Danmarks bidrag til De Europæiske Kulturarvsdage, der finder sted hvert år i september i over 40 europæiske lande.


KULTURARVS DAGENE I SØNDERJYLLAND

Sønderjylland har i høj grad været skueplads for utallige krigshandlinger i tidens løb. Museum Sønderjylland sætter i årets arrangement fokus på de slesvigske krige 1848-51 og 1864 samt første verdenskrig.

Med arrangementer på Dybbøl Banke, Sønderborg Slot, Sønderborg Kaserne, Zeppelinbasen i Tønder og Sikringsstilling Nord vises nogle af de markante fodspor krigene satte i Landsdelen.
Deltagelse i arrangementerne er gratis.

hangar

Programmet er følgende:


Luftskibenes militærhangar

Tidspunkt:  lørdag d.11.september kl. 11.00 og 14.00
Mødested: Flyhangaren i Soldaterskoven Tønder

Tre enorme luftskibshangarer og en flyhangar blev etableret i 1915 under første verdenskrig, til at varetage den tyske militære rekognosceringen over Nordsøen.
De imponerende luftskibshangarer gik til, men efterlader sig stadig markante og spændende spor i terrænet. Den noget mindre flyhangar står endnu og er en af landets, hvis ikke Nordeuropas ældste.
Rundviser:  Manfred Petersen fra Zeppelin museet.                           Pris: gratis. Varighed 1½ time   

dybbol


Moderne forsvarsanlæg eller simple grusbunker? De danske skanser på Dybbøl Banke fra krigen 1864

Tidspunkt: Lørdag den 11. september kl. 11.00
Mødested: Indgangen til Historiecenter Dybbøl Banke, Dybbøl Banke 16

Vi ser på resterne af de danske skanseanlæg fra krigen 1864 på Dybbøl Banke og sammenholder dem med de nye rekonstruktioner af skanseelementer, som er bygget på Historiecenteret. Modsat den gængse opfattelse, så var de danske skanser absolut tidssvarende og på nogle punkter banebrydende. Der var dog visse alvorlige mangler, som kostede danskerne dyrt.

Rundviser: Museumsinspektør Bjørn Østergaard
Pris: gratis  Varighed: 1½ time

havnen

Prøjsisk ridderborg og engelsk haveby. Det marinemilitære kvarter i Sønderborg

Tidspunkt 13,00 -14,30
Mødested: Sønderborg Kaserne, Gerlachsgade, Sønderborg, vagten

Vi besøger Sønderborg Kaserne, den tidligere tyske marinestation, bygget 1906-08 – og bagefter ser vi eksempler på officersboligerne, der blev bygget på Jomfrustien og Helgolandsgade. Marinestationen var, sammen med Mürwik ved Flensborg, et led i udbygningen af den tyske højsøflåde. Marinestationerne blev med deres tyske ”ordensgotik” markante udtryk for kejser Wilhelm IIs personlige arkitekturpolitik – mens marinearkitekten havde firere hænder i officersboligerne, hvor Jomfrustien f.eks. blev bygget som en af Tysklands første engelske ”havebyer”.

Rundviser: overinspektør Peter Dragsbo.
Pris: gratis. Varighed: ca. 1½ time

slottet

15.00: Sønderborg Slot – fra borgtårne til bastioner

Tidspunkt 15.00
Mødested: Sønderborg Slot, porten

Sønderborg Slot er også et stykke militærhistorie. Det starter med tårne og ringmure i middelalderen, men forstærkes i 1510 med bastioner til den nye teknik med kanoner. Siden har slottet været militært forældet, men det blev dog brugt som dansk kaserne 1850-1864 og tysk kaserne 1866-1918. Vi ser udstillingen om slottets historie og ser bagefter historiens spor rundt om slottet.

Rundviser: Overinspektør Peter Dragsbo. Pris: gratis. Varighed: ca. 1 time

sikring


Gammelskov Batteriet i det tyske befæstningsanlæg Sikringsstilling Nord


Mødested: Parkeringspladsen på Østergårdsvej vest for Rangstrup
Tidspunkt: Lørdag 11. september kl. 14.00 og 15.00


I Gammelskov Batteri vil der blive fortalt om det tyske befæstningsanlæg Sikringsstilling Nord. Det var et stort system af forsvarslinjer tværs over Sønderjylland, som blev anlagt 1916-17 af den tyske hær. Det omfattede 900 bunkers, 40 kanonbatterier, flere linjer med skyttegrave, signalposter og oversvømmelsesanlæg samt militære jernbaner.  Befæstningsanlægget kom aldrig i anvendelse og blev gjort ubrugelig efter Genforeningen i 1920. Den nordvendte stærke stilling i tilfælde af et tysk angreb ville udgøre en stor sikkerhedsmæssig risiko for Danmark, derfor blev betonanlæggene sprængt 1923-26. Der er i dag o. 60 bunkers i nogenlunde hel stand, og en del heraf er tilgængelige for besøgende De udgør et enestående militær-historisk levn, også set i internationalt perspektiv.

Rundviser: Museumsinspektør Inge Adriansen.   
Pris: gratis.Varighed: ca. 50 minutter


Med venlig hilsen
Flemming Sørensen Arkitekt                                                          Museum Sønderjylland Bygningskultur                                               Aastrupvej 48a · 6100 Haderslev
73 52 33 66
20 53 49 68

 


1. september 2010

Ny inspektør på

det kulturhistoriske museum i Tønder

Af overinspektør Elsemarie Dam-Jensen

Kulturhistorie Tønder

Iben Eslykke

Onsdag den 1. september 2010 tiltrådte en ny museumsinspektør på Museum Sønderjylland - Kulturhistorie Tønder.

Det er Iben Eslykke, 27 år, som samtidig lige er flyttet til Tønder.

Iben Eslykke stammer fra Odense og er uddannet som europæisk etnolog fra Københavns Universitet. Hun blev færdig i 2009, men har i adskillige år i løbet af sin studietid været formidler på Nationalmuseets klunkehjem. Efter afslutningen af sin uddannelse har Iben arbejdet som museumsinspektør på Museet Færgegården, der er kulturhistorisk lokalmuseum for Frederikssund kommune.

På museet i Tønder skal Iben Eslykke blandt andet beskæftige sig med museets kniplinger og have ansvaret for museets registrering af indkomne genstande.

Iben Eslykke glæder sig til at komme i gang med arbejdet, lære museet og kollegerne at kende og også at lære Tønderegnen og dens befolkning at kende.

 


 

 


mellemrum

Tidligere nyheder:


November 2016

Oktober 2016

September 2016

August 2016

Juli 2016

Juni 2016

Maj 2016

April 2016

Marts 2016

Februar 2016

Januar 2016


December 2015

November 2015

Oktober 2015

September 2015

August 2015

Juli 2015

Juni 2015

Maj 2015

April 2015

Marts 2015

Februar 2015

Januar 2015


December 2014

November 2014

Oktober 2014

September 2014

August 2014

Juli 2014

Juni 2014

Maj 2014

April 2014

Marts 2014

Februar 2014

Januar 2014


December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

August 2013

Juli 2013

Juni 2013

Maj 2013

April 2013

Marts 2013

Februar 2013

Januar 2013


December 2012

November 2012

Oktober 2012

September 2012

August 2012

Juli 2012

Juni 2012

Maj 2012

April 2012

Marts 2012

Februar 2012

Januar 2012


December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

August 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

Marts 2011

Februar 2011

Januar 2011


December 2010

November 2010

Oktober 2010

September 2010

August 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Marts 2010

Februar 2010

Januar 2010


December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

August 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Marts 2009

Februar 2009

Januar 2009


Oktober kvartal 2008

Tidligere udsendte museet med jævne mellemrum nyhedsbreve.

De sidste udgaver af nyhedsbrevene kan se her:

Nyhedsbrev nr. 7 - 2008

20. november 2008

Nyhedsbrev nr. 6 - 2008

8. oktober 2008

Nyhedsbrev nr. 5 - 2008

28. august 2008

Nyhedsbrev nr. 4 - 2008

1. juli 2008

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
mus sonderjylland
Til top Til top Til top Til top Til toppen af siden Daglig drift Grafisk design Sekretariatet Til top Sekretariatet Daglig drift Grafisk design Til top Kontakt