Åbningssiden skred
Information Det sker Museerne Udstillinger Undervisning Kontakt Museumsbutik Oversigt
Nyt fra Museum Sønderjylland Det sker Nyt fra Museum Sønderjylland
pause

Nyt fra Museum Sønderjylland

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

mellemrum

Februar måned 2011


24. februar 2011

Cigarklipper med tændstikæskeholder

Ny genstand registreret på Sønderborg Slot

Af museumsinspektør Hans Helmer Kristensen

Sønderborg Slot

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Cigarklipper med tændstikæskeholder.

Skyttegravshusflid fra Første Verdenskrig lavet af fragment af cylinderformet granatbund og granatspids.

Hylstret, der er malet blåt, er 7,5 cm i diameter og 16 cm højt, godstykkelse er 0,5 cm i væggen og 1,0 cm i bunden. Udvendig forneden sidder riflet kobberring. Indvendig er granaten mønjerød. På toppen er en tændstikholder af bronzefarvet U-bukket tynd jernplade, totalhøjde 19,9 cm.

Granatspidsen, der har gevind i bunden, er 6,5 cm i diameter og 5,0 cm høj. Den er forsynet med riflet bånd og lodrette streger ved tallene 4-50 omkring keglen og har forskellige huller. Fæstnet udenpå er 6,0 cm trådring, der har kunnet klappes op.  På toppet er den 5,5 cm høje cigarklipper anbragt. Den består af to messingrør af patronhylstre, hvoraf det øverste som et stempel glider indeni det nederste, der har en cirkulær åbning til spidsen af en cigar i siden. Stemplet, der øverst bærer uniforms-messingknap med kronet ørn med scepter og æble, er slebet skarpt i bunden. Det holdes oppe af fjeder.

Souveniren er lavet af giverens farfar (f. 1886, d. 1972), der var med på både Vest- og Østfronten i Første. Verdenskrig.

 


21. februar 2011

Skurke og helte i Sønderjyllands historie

Af museumsinspektør Inge Adriansen

Sønderborg Slot

Museum Sønderjylland indbyder til en spændende foredragsrække i samarbejde med Historisk Samfund for Sønderjylland og Folkeuniversitetet.

Skurke og helte er begreber, der er blevet helt forfladiget i nutiden. De moderne massemedier har gjort det så let at fremstå som helt eller skurk, at begreberne næsten har mistet deres mening.

Det bliver der rettet op på i alle foredrag.

Her kan man høre om både nedrige personer, helte der kæmper i en højere sags tjeneste, men først og fremmest vil der blive fortalt om mennesker, der i rigt mål indeholder både godt og ondt.

Hertug Hans den Ældre

Herug Hans den Ældre.

 

Mandag den 28. februar 2011 - 19.30 på Skærbæk Realskole

Brodermorderen, kong Abel og dronning Margrete 1.

Stefan Pajung og Carsten Porskrog Rasmussen.

                                          *****

Mandag den 7. marts 2011 - kl. 19.30 på Kulturhistorie Haderslev

Hertug Hans den Ældre og dronning Dorothea

Mikkel Leth Jespersen og Vivi Jensen.

                                          *****

Mandag den 14. marts 2011 - kl. 19.30 på Kulturhistorie Aabenraa

Redaktør Margrethe Wildenrath Krabbe og rigsdagsmand H.P. Hanssen

René Rasmussen og Axel Johnsen.

 

H.P. Hanssen       Cornelius Petersen

H.P. Hanssen.                                     Cornelius Petersen.

                                          *****

Mandag den 21. marts 2011 - kl. 19.30 på Kulturhistorie Tønder

Grænsesluser Karen Poulsen og gårdejer, selvstyreleder Cornelius Petersen

Louise Klinge og Hans Schultz Hansen.

                                          *****

Mandag den 28. marts 2011 - kl. 19.30 på Sønderborg Slot

Forstanderinde, kz-fange Johanne Hansen og kz-fangevogter

Gustav Alfred JepsenInge Adriansen og Dennis Larsen.

 

Johanne Hansen

Forstanderinde, kz-fange Johanne Hansen.

Maleri af Viggo Kragh-Hansen.

 


14. februar 2011

Krügers blækhus

Ny genstand på Sønderborg Slot

Af museumsinspektør Hans Helmer Kristensen

Sønderborg Slot

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Hans Andersen Krüger (6. april 1816 - 27. august 1881) var slesvigsk gårdejer og kroholder i Bevtoft og politiker. I 1841 blev han valgt til den slesvigske stænderforsamling, hvor han sad indtil 1863, afbrudt af en pause under Treårskrigen fra 1848-50 grundet hans danske sindelag. Krüger sad desuden i perioden 1856-1864 i rigsrådet indtil krigen i 1864, hvorefter han kom til at bo i Tyskland.

Efter Slesvig-Holstens indlemmelse i det tyske forbund blev Krüger valgt til dette, og da det blev opløst i 1866, kom han ind i både den preussiske landdag og rigsdag, hvor han sad til sin død. Krüger kom dog aldrig til at benytte sit mandat i landdagen, da han nægtede at aflægge ed på den preussiske forfatning, hvilket var et krav for at sidde i landdagen, men ikke i rigsdagen.

Gennem hele sit virke prøvede han forgæves at få Pragfredens §5 sat i kraft. §5 artiklen i fredstraktaten efter den preussisk-østrigske krig, var ønsket af Napoleon II af Frankrig. Den fastslog, at "de nordlige distrikter af Slesvig" på et tidspunkt skulle have lov til at stemme om deres nationale tilhørsforhold. Artiklen blev slettet af Østrig og Preussen i 1878.

Blækhuset, der har været en hædersgave fra tilhængere, er dekoreret med Krügers portræt og teksten: PARAGRAF V ARTIKLEN. Det er en gave fra Hans Andersen Krügers efterkommere.

Genstande fra museets samling kan ses her: https://www.kulturarv.dk/mussam

 


10. februar 2011

ERINDRINGSSTEDER I DANMARK

Monumenter, mindesmærker og mødesteder 

 

Inge Adriansens bog:

Bogforside

blev nr. 2 af 5 i konkurrencen om årets bog.

Læs om prisuddelingen på:

Historie-onlline HER ....

og se omtalen på Museum Sønderjyllands hjemmeside HER ...

 


5. februar 2011

Lige ét øjeblik…

Af Merete Boel Essenbæk                                           
Museumsinspektør – formidling                            
Arkæologi Haderslev


I vinterferien og frem til 2. påskedag 2011 kan man standse op et øjeblik, kaste et blik og måske få øje på noget særligt, hvis man besøger skulpturudstillingen ”Øje Blik” på Arkæologi Haderslev i Dalgade i Haderslev. Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslev udstiller i samarbejde med Haderslev Kunstforening skulpturer, relieffer og malerier af kunsterne Ole Videbæk og Lis Andersen.

Lis Andersen og Ole Videbæk er begge billedkunstnere, der arbejder med det skulpturelle som omdrejningspunkt. Deres kunst er som oftest nonfigurativt  fyldt med symboler og inspirationer fra alle verdenshjørner og kulturer. Men her ophører ligheden også.

Granit
"Favntag" af Lis Andersen.

Lis arbejder i de hårde materialer som granit, travertin, marmor, jern og diabas. Ole er mere til det bløde ler, der formes og brændes og bliver til store himmelstræbende elementer som f.eks. murstenstårnene ”Up Hill Down the Town” fra 1996 udstillet i Millesgården i Stockholm.  Lis` skulpturer er for de flestes vedkommende overraskende små, der på trods af den manglende fysiske storhed, rummer noget større og vigtigere i en lille skala.  Det gælder f.eks. ”Favntag” fra 2009, der kun er 28 cm høj, men syner af meget mere i sin tæthed og farve. Mange af Ole Videbæks værker er i overensstemmelse med planen og idéen forvitret bort f.eks. ” De fem norner” på Krakamarken ved Randers.  Lis Andersens værker har derimod en majestætisk blivende karakter der, hvor de udstilles.

Torso
"Torso på Stage" af Ole Videbæk.

Fra Skive til Stockholm og fra Haifa i Israel til Herning i vest
Ole Videbæk og Lis Andersen har siden midt i firserne boet sammen og arbejdet i Ribe. De har rejst meget rundt i verden og fundet inspiration i bl.a. den gamle egyptiske og indianske kultur. Begge har de gjort sig internationalt gældende ved både udstillinger, installationer og ved udsmykningsopgaver. Deres værker er repræsenteret mange steder i Danmark både i det offentlige rum og i private sfærer f.eks. i erhvervsdomiciler.

Lis´ værker kan bl.a. ses i Det danske Hus i Paris, på Torvet i Roskilde - her sammen med Oles skulpturer, på Skive Kaserne og selvfølgelig i hjembyen Ribe på Katedralskolen. Oles skulpturer kan man se på Vejen Museum, på Fanø og i Polen og så langt mod syd som i Israel hvor, installationen ”White Navy Waiting” fra 1999 er udstillet.

Bastion
”Bastion” af Lis Andersen, som står på Haderslev Kaserne.

Foto: Merete Essenbæk.

Bastionen og den døde gris
Haderslev er også heldig at være begavet med de to kunstners værker.

Lis Andersens skulptur ”Bastion” af granit, diabas og marmor blev opstillet på Haderslev Kaserne i 1999, hvor den står foran kasernens gymnastiksal. Skulpturen er udformet som en vold og et kastel bygget over korsformen. Den er bastant og symbolisere fasthed og magt. Midt gennem skulpturen løber et hvid bånd af varmet marmor, det lyser op i det mørke og lidt hårde granit. Måske er det menneskene, der kigger ud?

proten
Vesterport, byporten til Haderslev ved Ribe Landevej alias ”Den døde gris” af Ole Videbæk.

Foto: Merete Essenbæk.

Oles værker ser vi hver gang vi kommer til Haderslev. Han er nemlig mester for de tre byporte, ”Haderslev – portene” fra byjubilæet i 1992, som står ved de tre hovedveje ind til Haderslev.  Sønderport ved Falckstationen, der markerer indkørslen fra Aabenraa. Nørreport, der står ved hovedvejen fra Kolding og Christiansfeld og endelige Vesterport, der ligger på en mark tæt ved Ribe landevej.  Den fjerde port mod øst, der må være vandvejen til Haderslev, er (endnu) ikke-eksisterende. Byportene er egentlig ikke porte, men står som de sidste rester af en tænkt mur om byen. Portene er muret op af assurblå malet beton og gamle klinker fra byens fortove.

Lis

Lis Andersen med skulptur i favnen.

Det siges, at en god skulptur har et øgenavn. Således også portene i Haderslev. Vesterport skulle efter pålidelig kilde  - kunstneren selv-  have fået tilnavnet” Den døde gris”.  Syn for udsagnet får man, hvis man betragter skulpturen lidt væk og nede fra.  Så ligner det en død gris på ryggen med strittende klove.

I udstilling på Arkæologi Haderslev kan ses mere end 70 værker af de to kunstnere. De første er fra 1995 og de sidste værker fra 2011 er knap tørre og dermed udstillet for første gang.
Udstillingen kan ses fra vinterferiens begyndelse og til påskeferiens slutning den 25. april alle dage undtagen mandag.

 


1. februar 2011

Tilbage til stenalderen

Af museumsformidler Lone Graasbøll

Arkæologi Haderslev

I vinterferien kan børn og voksne komme et lille smut tilbage til stenalderen. Fra den 15. - 18. februar 2011 - kl. 13.00 - 15.30 kan man på Arkæologi Haderslev, Dalgade 7, få fingrene i stenalderens materialer: Rav, muslingeskaller, flint, læder, korn og sten. Alle dage kan man fremstille læderpunge, rav- og muslinge-halskæder og bage brød over bål. Tirsdag, onsdag og torsdag kan man desuden se flinthuggeren arbejde.

Fra jæger til bonde

Der har været mennesker i det nuværende danske område siden istidens ophør for ca. 15.000 år siden. Stenalderen er den første og længste periode af oldtiden. Perioden varer helt frem til omkring 1500 f. Kr. Den første del af stenalderen kalder vi jægerstenalderen.

Jagt, fiskeri og indsamling af f.eks. bær, frugter og rødder var måden man skaffede sig føde på. Man boede i telte af skind og flyttede fra boplads til boplads alt efter, hvor dyrene og føden befandt sig. Maden blev spist råt eller tilberedt over bål.

I slutningen af jægerstenalderen begyndte man at dyrke korn og holde husdyr. Det betød, at det var slut med at flytte fra sted til sted. I stedet blev der grundlagt små samfund, som levede i det samme område hele livet. Denne periode kaldes bondestenalderen.

Slå flint

Børn slår flint med flinthugger Klaus Hirsch.

Foto: Merete Essenbæk.

Flint stærkere end stål

Flint var det vigtigste råmateriale i stenalderen. Flinten blev brugt til fremstilling af blandt andet knive, pile- og spydspidser, økser og bor. Flint forekommer i kridt- og kalkstenslag i Danmarks undergrund, der for mere end 50 millioner år siden blev aflejret på bunden af havet. Den bedste flint fandt man langs skrænter ved kyster, hvor den var blevet blotlagt, eller man brød den i miner.

Det er ikke svært at slå flint i stykker. Det svære består i at gøre det kontrolleret og dermed få det redskab, som man ønsker.

I bondestenalderen kulminerede flinthuggerens færdigheder i de usædvanligt smukke flintdolke. Den måske smukkest af dem – Hindsgavldolken -  er  afbilledet på vores 100-kroneseddel.

Læderpung

Læderpungens tilblivelse.

Foto: Merete Essenbæk.

Aktiviteter i vinterferien

Foruden at se og selv prøve sig som flinthugger, er der mulighed for at lave læderpunge og halskæder af muslingeskaller og sneglehuse. Har man stor tålmodighed, kan man også bore hul i et ravstykke med et flintbor og derved få et smukt vedhæng.

Over et lille bålsted i museets gårdhave kan man bage små stenalderbrød, og med et simpelt piskeris laver man sit eget smør.

Det koster 30 kroner at deltage, og vil man have et ravstykke koster det 20 kroner.

 mellemrum

Tidligere nyheder:


November 2016

Oktober 2016

September 2016

August 2016

Juli 2016

Juni 2016

Maj 2016

April 2016

Marts 2016

Februar 2016

Januar 2016


December 2015

November 2015

Oktober 2015

September 2015

August 2015

Juli 2015

Juni 2015

Maj 2015

April 2015

Marts 2015

Februar 2015

Januar 2015


December 2014

November 2014

Oktober 2014

September 2014

August 2014

Juli 2014

Juni 2014

Maj 2014

April 2014

Marts 2014

Februar 2014

Januar 2014


December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

August 2013

Juli 2013

Juni 2013

Maj 2013

April 2013

Marts 2013

Februar 2013

Januar 2013


December 2012

November 2012

Oktober 2012

September 2012

August 2012

Juli 2012

Juni 2012

Maj 2012

April 2012

Marts 2012

Februar 2012

Januar 2012


December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

August 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

Marts 2011

Februar 2011

Januar 2011


December 2010

November 2010

Oktober 2010

September 2010

August 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Marts 2010

Februar 2010

Januar 2010


December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

August 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Marts 2009

Februar 2009

Januar 2009


Oktober kvartal 2008

Tidligere udsendte museet med jævne mellemrum nyhedsbreve.

De sidste udgaver af nyhedsbrevene kan se her:

Nyhedsbrev nr. 7 - 2008

20. november 2008

Nyhedsbrev nr. 6 - 2008

8. oktober 2008

Nyhedsbrev nr. 5 - 2008

28. august 2008

Nyhedsbrev nr. 4 - 2008

1. juli 2008

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
mus sonderjylland
Til top Til top Til top Til top Til toppen af siden Daglig drift Grafisk design Sekretariatet Til top Sekretariatet Daglig drift Grafisk design Til top Kontakt