Åbningssiden skred
Information Det sker Museerne Udstillinger Undervisning Kontakt Museumsbutik Oversigt
Nyt fra Museum Sønderjylland Det sker Nyt fra Museum Sønderjylland
pause

Nyt fra Museum Sønderjylland

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

mellemrum

OKTOBER måned 2011


17. oktober 2011

Flotte kniplingsgaver til museet

Af museuminspektør Iben Eslykke Kristensen

Kulturhistorie Tønder

Museum Sønderjylland - Kulturhistorie Tønder har længe ønsket sig at kunne udvide samlingen med kniplingsarbejder fra den dygtige kniplerske Kathrine Thuesen fra Højer. Torsdag den 6. oktober 2011 blev det muligt.

Gaveoverrækkelse

Bent Wegeberg (til højre) overrækker kniplingsgaverne til museet.

Fra venstre er det museumsinspektør Iben Eslykke Kristensen, overinspektør Elsemarie Dam-Jensen og seniorforsker Inger Lauridsen, som lavede udstillingen om Kathrine Thuesen sidste sommer.

Museet modtog et af Kathrine Thuesens helt store arbejder nemlig en dug med to brede midterborter og kantbort med Tønderkniplingen Hjerpsted. Med i gaven var også 12 dækkeservietter, ligeledes fremstillet af Kathrine Thuesen og med kniplingen Hjerpsted.

Den smukke dug og servietterne kunne ses på museets særudstilling om Kathrine Thuesen sidste sommer. De var på det tidspunkt venligst udlånt af den tidligere lods Bent Wegeberg, men efter at Bent Wegeberg havde set dugen og servietterne i udstillingen, besluttede han, at museet skulle have dugen og de 12 servietter.

Meta Tønder dug

Dugen med de flotte Christian den 4. kniplinger fra Meta Tønders forretning studeres.

Desuden besluttede Bent Wegeberg, at han også ville forære museet en råhvid hørdug med tilhørende 12 mundservietter og 12 dækkeservietter, som han havde købt i Meta Tønders forretning, da den lå i Tønder. Dugen, dækkeservietterne og mundservietterne er forsynet med Christian den 4. kniplinger. Navnet har kniplingerne fået, fordi det var den type kniplinger, som Christian den 4. og samtidens overklasse smykkede såvel deres tøj som bolig med.

Hjerpsted

Den smukke dug fremstillet af kniplersken Kathrine Thuesen med Tønderkniplingen Hjerpsted.

"Museet er meget glade for de flotte gaver og glæder sig til at kunne bruge dem i såvel udstillings- som i forskningssammenhænge, som også er en vigtig del af museets arbejdsområde".

 


11. oktober 2011

Månedens 1864-fund

Af Katrine Lundstrøm

Storymaster, Historiecenter Dybbøl Banke

"De higer og søger i gamle bøger" og af og til finder de noget godt...

 

Kronborg

Kronborg, Helsingør.

Foto: helsingorby.dk

 

For nyligt dukkede det samlede arkivmateriale fra 1864-lazarettet på Kronborg op af gemmerne. Deri kan man finde mange praktiske oplysninger om lageroptællinger, lønninger, bemanding osv. Men disse lister giver også mulighed for, at man kan trævle hele skæbner op. En af dem er Peder Lauritzen, en tjenestekarl fra Horsens-egnen - en helt almindelig mand.

Arkivets dokumenter fortæller historien om en mand, der såres på Dybbøl Banke og føres via Sønderborg til Augustenborg og siden Helsingør for at komme sig over en amputation. Sammen med Historiecentrets øvrige viden på området, udgør han hjørnestenen i efterårsferiens skæbnefortælling om behandlingen af de sårede i 1864.

Efter krigens afslutning, kan man følge Peder Lauritzens oplevelser gennem krigsinvalidesagen, der følger ham. Med jævne mellemrum skal hans liv og vilkår nemlig beskrives for, at han kan blive ved med at modtage den invalidepension, der gør ham i stand til at opretholde tilværelsen. Fast indkomst taler godt for en 1800-tals-mand, også selvom det er en invalidepension på grund af et træben. Dermed bliver historien om Peder Lauritzen personificeringen af de overraskende attraktive krigsinvalider, høj børnedødelighed, arbejdsomhed og kvindelig grådighed.

 


10. oktober 2011

Gå på opdagelsestur i Fjordregionen med mobiltelefonen

Af Maike Löhrl

Projektmanager for "Helårsoplevelsesregion"

Bluetooth-støttet anvendelse af projektet "mAIS" i samarbejde med projektet "Helårsoplevelsesregion" er startet.

Til efterårsferien får Fjordregionen endnu en turistattraktion; den mobile informationsservice "k.now". Projektet "mAIS" er støttet af Flensborg by, EU og delstaten Schleswig-Holstein. Phänomenta Flensburg, Historiecenter Dybbøl Banke, Landskabsmuseum Unewatt samt Teglværksmuseum Cathrinesminde er de første tysk-danske partnere, som på initiativ af turismeprojektet "Helårsoplevelsesregion", støttet af INTERREG 4 A Syddanmark-Schleswig-K.E.R.N. med midler fra den Europæiske Fonds for regionaludvikling, bliver udstyret med denne teknologi.

"Vi glæder os over, at der igennem vores initiativ er to tyske og to danske turismepartnere der har fået mulighed for at afprøve denne nye teknologi, og at de kan bidrage til at forbedre version 1.0. Deres feedback vil hjælpe service "k.now" med at gøre teknologien endnu mere brugervenlig og indholdsrig".

Rent praktisk har alle fire partnere fået installeret en bluetooth-boks. Her kan gæsterne gratis downloade applikationen "k.now", samt de oplysninger, som institutionerne stiller til rådighed. Oplysningerne gemmes på gæstens mobiltelefon og vil kunne hentes frem derfra ved hjælp af GPS eller QR-tags. På den måde, kan man få oplysninger om bestemte udstillingsgenstande eller aktuelle arrangementer og attraktioner. Derudover vil der være mulighed for at få flere informationer om interessante tilbud i nærheden af den pågældende placering.

k.now

Centerleder og museumsinspektør Bjørn Østergaard, Museum Sønderjylland - Historiecenter Dybbøl Banke, viser applikationen "k.now" til en gæst.

"Da teknologi og moderne formidlingsformer er ét af vores indsatsområder i projekt "Helårsoplevelsesregion", er vi meget glade for, at vi med "mAIS" har fundet et partnerprojekt, som netop fremskynder udviklingen af en moderne løsning for turismeaktører. Dette vil gøre institutionerne endnu mere attraktive - især for de yngre målgrupper", er jeg overbevist om.

Om projektet "Helårsoplevelesregion":

Det dansk-tyske turismeprojekt og medfinansieres af INTERREG 4 A-programmet Syddanmark-Schleswig-K.E.R.N. med midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

Siden foråret 2009 har kommunerne omkring Flensburg Fjord - fra Langballig til Flensburg over Sønderborg til Aabenraa - samarbejdet om dette grænseoverskridende projekt.

Formålet er, i samarbejde med aktørerne, at ny- og videreudvikle en mangfoldig og vedvarende tilbudsstruktur af oplevelser året rundt.

Kontaktinformation:

Projekt Helårsoplevelsesregion

Flensborgvej 11

DK-6340 Krusaa

www.fjordregion.dk

Projektkoordinator Maike Löhrl

Tlf. +45 51 15 08 58

E-mail: ml@set-sonderborg.com

EU-flag InterregA4 Fjordregion

 


10. oktober 2011

Hair Academy besøger museet

Af formidlingsinspektør Bente Sonne

Kunstmuseet Brundlund Slot

Kunstmuseet Brundlund Slot står stadig i Franciska Clausens tegn.

Frisuren Garconne

Frisuren Garçonne.

Foto: Poul Skøtt, Aabenraa.

Den 9. september 2011 besøgte Hair Academy Kunstmuseet Brundlund Slot med sine elever.

Der blev arbejdet med formgivning af hår inspireret af Franciska Clausen og hendes udstilling.

Læreren Kim Nielsen, havde været på forbesøg på udstillingen, samt studeret billedmateriale i bøger og på nettet.

Frisuren Garçonne, som Francisca Clausen fik i tyverne, var en af inspirationerne, men der blev også formet hår efter værker på udstillingen: F.eks. skruen og der blev arbejdet med cirkel og firkant i den makeup, modellerne fik tilføjet.

Inspiration Cirklen

Med inspiration fra Baren.

Foto: Poul Skøtt, Aabenraa.

Initiativet til arrangementet har sin grund i et ønske om at bringe et NU ind i formidlingen af den ældre kunst og bringe den ud af støvet for børn og unge og andre, der synes, det er svært at få den til at leve og forstå, hvad der var på spil for datidens mennesker og de kunstnere, der fortolkede deres tid.

Inspiration Skruen

Med inspiration fra Skruen.

Foto: Poul Skøtt, Aabenraa.

I maj måned havde museet således for anden gang et arrangement med titlen Krøller fra Eckersbergs tid, som var et formidlingstilbud til Hair Academy, til Billedskolens elever og til museets gæster om guldalderens formsprog og farvevalg, og en del bud på hvordan det kan inspirere til nutidige frisurer og desiign.

"Krøller fra Eckersbergs Tid" blev afholdt på museet 13. maj 2011 og første gang lanceret som formidling i oktober 2009.

Dette arrangement kan du læse mere om HER ...

 


6. oktober 2011

Der lyder stemmer i landskabet og

buldren på Dybbøl

Af museumsinspektør Bjørn Østergaard

Historiecenter Dybbøl Banke

"Rute 1864" breder 1864 historien ud i hele Sønderborg Kommune.

Rute 1864 åbner op for mange glemte 1864 historier i landskabet omkring Dybbøl Banke. Vi har fundet 12 spændende historier frem, som hver er markeret med et skilt på stedet, hvor det skete. Den historiske situation er genskabt på skiltet med en hjælpende tegning. Som noget helt nyt lader vi øjenvidnerne selv fortælle om, hvad de så og oplevede i 1864. Det kræver blot, at man har en smartphone eller i det mindste en mobiltelefon, som kan gå på nettet.

Rute 1864

Affotografer man skiltets QR koder med mobilen, kan man f.eks. høre den preussiske ingeniørkaptajn Ernst Schütze fortælle om pontonflåderne, der skulle fragte de tunge feltkanoner med heste og besætning fra Sottrupskov og over det 600 meter brede Alssund til Arnkilsøre. Eller den svenske frivillige løjtnant Otto Lindberg der fortæller om danskernes vanskelige retræte og storstilede evakuering af hæren fra Kegnæs den 29. juni 1864.

I alt har vi fundet 36 spændende øjenvidneberetninger, som nu kan høres på stederne, hvor det skete. Desuden kan man ved hvert punkt på ruten vælge at høre reporteren, der orienterer om situationen.

I første omgang er der opstillet skilte på følgende 12 lokaliteter i Sønderborg Kommune. Tre skilte på Dybbøl Banke, hvoraf det ene er på historiecentret. Desuden er der skilte på Avnbjerg foran Dybbøl, Bøffelkobbelhuset, Egernsundbroen, Broager Kirke, fyrtårnet ved Kegnæs Drej, stranden ved Østerby, Ballebro færgehavn, Sottrupskov og ved Christian X’s bro foran Brohovedskansen.

Jeg håber, at vi får mulighed for at udvide ruten med flere af de mange andre spændende, ukendte 1864 historier, der findes i kommunen. Der mangler væsentlige historier som lazarettet på Augustenborg Slot, forsyningshavnen i Høruphav, den afgørende kamp i landsbyen Kær og Johanniterlazarettet i Nybøl. Eller hvad med den preussiske artilleripark ved Dynt på Broagerland og de danske krigsskibe i Stegsvig? Jeg kan blive ved.

Rute 1864 åbner fredag den 14. oktober 2011, så benyt efterårsferien til at gå på opdagelse i Sønderborg Kommunes historiske landskab. Men begynd på Historiecenteret hvor du bliver klædt godt på til turen. Her er der i hele efterårsferien fuld knald på levendegørelsen med masser af spændende fortællinger, aktiviteter og film. På alle hverdage skyder vi selvfølgelig med kanonen!

Se Historiecentrets daglige aktivitetsprogram i efterårsferien på http://m.1864.dk.

Tidligere centerleder Hans-Ole Hansen har ledet projektet og sammen med museumsinspektør Bjørn Østergaard gravet de mange spændende historier frem fra arkiverne. Hans-Ole Hansen har derefter med erfaren hånd lavet de mange krævende illustrationer. Nu går man videre med at fremstille en mere traditionel trykt guide til at tage med på turen. Den vil først være klar til april 2012.

Rute 1864 er støttet af Arbejdsmarkedets Feriefond, Sønderborg Kommune, Knud og Dagny Gad Andresens Fond og Historiecenter Dybbøl Banke.

 


3. oktober 2011

Nat på museet 3

Af museumsinspektør Merete Essenbæk

Arkæologi Haderslev

Først kom "Nat på Museet 1", så kom en 2'er og nu inviterer Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslev til en 3'er og en helt særlig museumsoplevelse.

Fredag den 7. oktober er der urpremiere på "Nat på Museet 3". Det sker mellem kl. 17.00 - 22.00, og museet kan garantere en helt særlig aften, hvor museet ikke er som det plejer.

Aftenen er for alle - hvis man tør - og naturligvis gratis for børn.

Mumie

Munter mumie.

Foto: Merete Essenbæk.

Arkæologi Haderslev er næsten 125 år gammel. Udstillingerne bugner af historier, mystiske skrifter, underlige tegn, guld, skeletter, gravkister og urner. Genstandene, som ligger pænt i montre bag lås, virker ganske harmløse og smukke, men når lyset slukkes, når lyden ændres, og der kommer en kold vind fra fordums tid, hvad sker der så?

Pianisten

Prikkende pianist.

Foto. Merete Essenbæk.

Oplevelsen skal ikke røbes her, men du kommer til at opleve museet på en helt anderledes og ny måde. Det bliver noget med gys, gru, rislen ned af ryggen, ækelt spindelvæv og det der er værre. Men frem for alt skal det være sjovt og lidt anderledes end der plejer at være på museet.

Den gale købmand

Den gale købmand.

Foto: Merete Essenbæk.

Turen rundt i museets udstillinger varer ca. 1 time. Undervejs skal de gæster der har vovet sig ind i huset hjælpe museet med at samle brikkerne til et mystisk brev, som museumskustoden har fået fingrene i. Løses opgaven vanker der en lille lækker belønning.

Aftenen sluttes af i museets cafe, hvor de hyggelige hekse inviterer på mosebryg, døde heksefingre og edderkoppekys.

 


 


mellemrum

Tidligere nyheder:


November 2016

Oktober 2016

September 2016

August 2016

Juli 2016

Juni 2016

Maj 2016

April 2016

Marts 2016

Februar 2016

Januar 2016


December 2015

November 2015

Oktober 2015

September 2015

August 2015

Juli 2015

Juni 2015

Maj 2015

April 2015

Marts 2015

Februar 2015

Januar 2015


December 2014

November 2014

Oktober 2014

September 2014

August 2014

Juli 2014

Juni 2014

Maj 2014

April 2014

Marts 2014

Februar 2014

Januar 2014


December 2013

November 2013

Oktober 2013

September 2013

August 2013

Juli 2013

Juni 2013

Maj 2013

April 2013

Marts 2013

Februar 2013

Januar 2013


December 2012

November 2012

Oktober 2012

September 2012

August 2012

Juli 2012

Juni 2012

Maj 2012

April 2012

Marts 2012

Februar 2012

Januar 2012


December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

August 2011

Juli 2011

Juni 2011

Maj 2011

April 2011

Marts 2011

Februar 2011

Januar 2011


December 2010

November 2010

Oktober 2010

September 2010

August 2010

Juli 2010

Juni 2010

Maj 2010

April 2010

Marts 2010

Februar 2010

Januar 2010


December 2009

November 2009

Oktober 2009

September 2009

August 2009

Juli 2009

Juni 2009

Maj 2009

April 2009

Marts 2009

Februar 2009

Januar 2009


Oktober kvartal 2008

Tidligere udsendte museet med jævne mellemrum nyhedsbreve.

De sidste udgaver af nyhedsbrevene kan se her:

Nyhedsbrev nr. 7 - 2008

20. november 2008

Nyhedsbrev nr. 6 - 2008

8. oktober 2008

Nyhedsbrev nr. 5 - 2008

28. august 2008

Nyhedsbrev nr. 4 - 2008

1. juli 2008

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
mus sonderjylland
Til top Til top Til top Til top Til toppen af siden Daglig drift Grafisk design Sekretariatet Til top Sekretariatet Daglig drift Grafisk design Til top Kontakt