logo


 
 afdelinger  ·  Det sker · Udstillinger  ·  Undervisning  ·  Kontakt  ·  Museumsbutik  ·  OM MUSEET · Oversigt
Det sker i Museum Sønderjylland
Det Sker
Pressemeddelelser


Tidligere Pressemeddelelser:Oktober kvartal 2008

Tidligere udsendte museet med jævne mellemrum nyhedsbreve.

De sidste udgaver af nyhedsbrevene kan se her:

Nyhedsbrev nr. 7 - 2008

20. november 2008

Nyhedsbrev nr. 6 - 2008

8. oktober 2008

Nyhedsbrev nr. 5 - 2008

28. august 2008

Nyhedsbrev nr. 4 - 2008

1. juli 2008

 

 

 

      pressemeddelelser - Juni 2017      

Bookmark and Share

Det sker

rundt i Museum Sønderjylland

Arkæologi Haderslev
Bymuseet i Haderslev
Cathrinesminde Teglværk
Drøhses Hus
Dybbøl Mølle
Ehlers Lertøjssamling
Historiecenter Dybbøl Banke
Højer Mølle
ISL-Lokalhistorie
Jacob Michelsens Gård
Kulturhistorie Tønder
Kulturhistorie Aabenraa
Kunstmuseet
Brundlund Slot

Kunstmuseet i Tønder
Naturhistorie og Palæontologi
Oldemorstoft
Skærbæk
Slesvigske Vognsamling
Sønderborg Slot

 
 

Museale sommeroplevelser

Af Merete Boel Essenbæk
Museumsinspektør – formidling
Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslev

Billede: Museale sommeroplevelser.

Når kalenderbladet vender og der står juli, er det sommer på Museum - Sønderjylland Arkæologi Haderslev uanset vejret. Så afholdes de næsten legendariske ”Sommeraftner på museet”! Gennem næsten 40 år har der været afholdt sommeraftner i Haderslev. Programmet byder på gøgl, trylleri, dans og musik for hele familien hver onsdag aften i juli. Der er åbne udstillinger og salg fra håndværksboder. Men sommer på museet er også et kig ind i reformationsudstillingen ” TRO!” ” og for eventyrlystne børn og voksne kan man berige sig med magiske urter og planter!

Museets første sommeraften den 5. juli indledes med fart over feltet, når fire friske piger fra ”Randis Dans” viser danseshowet ”Better when I´m dancing ”. Ingen sommeraften på museet uden byens spasmager ”Gøgler Anton” alias Anton Niemann Jensen. Aftenens musikalske indslag står ”Flensburg - Aabenraa Marimaba Steel Band.

Mere hip og hop
Step-by Step – danseskole indleder den anden sommeraften. Efter hip-hop og unge mennesker i dansesko kommer en af sommeraftnernes populære på scene; nemlig Trylle-Nissen fra Fredericia. Anders Nissen kan ikke bare trylle, han er også ferm til at blæse det hele et stykke go trylle magiske ballondyr frem til alle børn i aftnene pause. Kirsten Mørk Halken slutter en forhåbentlig lun sommeraften af med at synge lækker og i ørefaldende popmusik med tekster og melodier, der har noget på hjertet.

Traditionen lever

Billede: Folkedans.


Ingen sommeraften uden ”Haderslev og Omegns Folkedansere”. Da de første sommeraftner begyndte i 1978 var det netop folkedanserne der trådte op. Dengang var det på Ridehuset ved Haderslev havn . Først 5 år senere fik sommeraftnerne fast plads på museet. Efter violiner, træsko og farverige kjoler skal der anden magi til det sørger ”Gøgler Anton” for- og alle lattermuskler bliver rørt! Aftenen rundes blidt af med trekløvet ” Gorde de Gioia” ved Maria og hendes døtre Guilly og Anna,d er vil spille go synge klassisk pop.

Ballade før og nu
Den sidste sommeraften indledes musikalsk af Kalle Berkwill, der har samlet en gruppe musikere til trioen ”TRIALKA TRIO- med Lea på vokal”. Det vil være klassikere fra da mormor var ung og lidt nye toner som vil fylde sommeraftenen. Resten af årets sidste sommeraften er helliget gøgleri og fart over feltet.. Først er der den langskæggede ”Gøgler Jon” der jonglerer både med kniv, bolde og frækheder. Bagefter er det de tre livlige musigker fra ”MORO-band” der spiller middelalderinspireret musik og endelig sluttes . traditionen tro Sommeraftner 2017 af med ildshow, sjov og ballade for fuld skrue leveret af ”Cirkus Aroma”.

Og så er det gratis…
Sommeraftner på Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslev begynder kl. 19.00 med åbning af museets udstillinger og salg fra hobby- og håndværksboder. Underholdningen begynder kl. 19.30 med at byens vægtere synger aftenen ind. Derefter er der fællessang akkompagneret på skift af organist Mikaela Jakobsen fa henholdsvis fra Øsby kirke, og så tager sommeraftnernes konferencier Gunnar Asmussen over og byder velkommen. Der er gratis adgang både til den udendørs underholdning og til museets udstillinger. Der er mulighed for at købe mad og drikke, købe sig en hestevognstur og på første sal i museet kan man besøge den gamle købmandsbutik, hvorfra der sælges nymalet kaffe og bom.

Mere museum

Billede: I udstillingen ”TRO- reformation i Sønderjylland” kan man slå sine egne teser op og være præsten på prædikestolen.

I udstillingen ”TRO- reformation i Sønderjylland” kan man slå sine egne teser op og være præsten på prædikestolen. Her ses fra Tønder Kulturhistorie Elsemarie Dam Jensen som formanende præst overfor ophavsmanden til udstillingen Lennart S.Madsen fra Arkæologi Haderslev. Foto: Merete Essenbæk.


Sommertid er kulturtid og museumstid, hvis vejret er til det og det er der alt der tyder på. Sommerens og årets særudstilling på Arkæologi Haderslev er reformationsudstillingen ” TRO! – reformation i Haderslev”, hvor i der vises et flot udvalg af unikke dokumenter fra reformationens tid. Samtidig kan man opleve forskellen mellem den katolske og den protestantiske kirke i to rekonstruerede kirkerum. Udstillingen kan ses hele sommeren tirsdag - søndag kl. 10-16.

Urter mod trolddom og kæresteri
For at undgå sygdomme, være sund og rask eller blive rig og lykkelig er det ikke altid nok at tage medicin, løbe en tur, spise sundt og arbejde som en hest. Indimellem må der også lidt trylleri og magi til. Det har vi mennesker troet på altid! I bronzealderen indhuggede vi soltegn på sten, i vikingetiden ristede vi runer og i middelalderen bryggede vi mærkværdige drikke.

I sommerferien fra 4. juli- 30 august kan man for en flad 20,- købe sig lidt trolddom. Man laver sin egne lille amuletpung fylder den med magi og vupti så sker ting og sager. Vi ved f.eks. alle, at hvidløg holder vampyrer væk. Men vidste du f.eks., at du bliver usynlig, hvis du bærer en krans af hasselgrene om hovedet eller at kommensfrø i skoen får kæresten til at vende tilbage.


Foto: Jens Møller

Politikeren, museumsmanden og sønderjyden Jens Møller udnævnt til Ridder af Dannebrog


Det er en af Sønderjyllands fremtrædende skikkelser på den politiske og kulturelle scene gennem flere årtier, Jens Møller, Løgumkloster, der af hendes majestæt Dronningen den 7. juni 2017 er blevet udnævnt til Ridder af Dannebrogsordenen.


Den 63-årige Jens Møller har været en drivkraft og en ledende skikkelse i en lang række aktiviteter i det sønderjyske og i samarbejdet over grænsen. Med sin indsats har han synliggjort og styrket Sønderjyllands rolle som en vigtig del af den danske historiske identitet og skabt fundament for samarbejde både i Sønderjylland og over grænsen.


Venstremanden og politikeren Jens Møller har været aktiv som valgt til Sønderjyllands Amtsråd fra 1997-2006 og til region Syddanmark fra 2010 ff. Han har desuden nu i to perioder været valgt til kommunalbestyrelsen for Tønder Kommune (Venstre) med høje stemmetal, der vidner om hans stærke forankring i lokalsamfundet og enorme netværk. Som medlem af kommunalbestyrelsen har Jens Møller bl.a. lagt arbejde i Kultur- & Fritidsudvalget og sat sit aftryk inden for folkeoplysning, fritid og idræt, biblioteker, musikskoler, museer og kulturelle opgaver. Desuden er Jens Møller valgt til Kulturelt Forum, som fordeler bidrag til kulturlivet i Tønder Kommune og sidder i bestyrelsen for Kong Frederiks den 9. klokkespil i Løgumkloster.


Også hjembyen Løgumkloster nyder godt af Jens Møllers engagement og store arbejdsevne - han har taget initiativ til adskillige utraditionelle folkelige initiativer, bl.a. genstiftelsen af Løgumkloster Klokke Orden, arbejdet for byens forskønnelse (”Krokus i Løgumkloster”) og for et mindesmærke for June og Peter Belli, der for mange år siden mødtes på det berømte ”Kloster Mærken”.


Ikke mindst inden for museumsområdet har Jens Møller efterladt sig blivende resultater, og han har deltaget i en lang række sammenhænge, hvor han har medvirket til at sætte Sønderjylland og landsdelens særlige historie på danmarkskortet. Det er kun muligt at fremhæve de vigtigste i denne sammenhæng: Formand for Søfartsmuseet i Aabenraa (1998-2002), genopretningen af Sønderborg Slot som kulturinstitution som formand i perioden 2002-05, formand for Museum Sønderjylland 2005 til i dag, formand for DSI Dybbøl Mølle 1998 til i dag, formand for Fonden Dybbøl Banke 2007 til i dag, formand for koordineringsgruppen for 150-års jubilæet for 1864 (2011-15) og nu medlem af præsidiet for markering af Genforeningen (2016 ff.).


Senest har Jens Møller og Museum Sønderjyllands bestyrelse i tæt dialog med de sønderjyske kommuner og Slots- og Kulturstyrelsen igangsat arbejdet med at modernisere og løfte Museum Sønderjylland til den rolle, museet bør indtage, og med det mål 10 år efter museets etablering at nå næste skridt: at skabe ét samlet museum for hele landsdelen med fokus på gæsterne.


Jens Møller er naturligvis fortsat meget aktiv. Han er formand for Museum Sønderjyllands bestyrelse, for Historiecenter Dybbøls bestyrelse og for fonden Dybbøl Mølles bestyrelse og er naturligvis stærkt involveret på den politiske arene, i samarbejdet i Sønderjylland og over grænsen.


Det er på enhver måde en sønderjysk kæmpe, der nu er udnævnt til Ridder af Dannebrogsordenen.


Yderligere information ved henvendelse til Museum Sønderjyllands direktør Henrik Harnow på tlf. 51 30 32 98 eller
henh@museum-sonderjylland.dk. Jens Møller kan kontaktes på tlf. 30 23 35 90 eller jm@rsyd.dk.


Museum Sønderjylland køber originalt brev fra Christian 2.

Billede: Museum Sønderjylland køber originalt brev fra Christian 2.


Christian 2. var helt sikkert den mest kendte beboer på Sønderborg Slot, skønt han var der ufrivilligt som fange i 17 år. Nu har udstillingen på slottet om kongen og hans fangenskab fået en ny skat: et brev fra kongen til byen Antwerpen.

”Det er ret fantastisk”, udtaler overinspektør Carsten Porskrog Rasmussen.

”Her har vi en ting, som kongen selv har haft i hånden, og selv sat sin egen, markante underskrift under.”


Brevet er skrevet i 1525, mens kongen var i eksil i det nuværende Belgien. Det er henvendt til byen Antwerpen, som havde arresteret en mand, som havde hjulpet én af kongens mænd, Claus Kniphoff, med toldpapirer på en sending korn og peber til kongen. Det lyder jo ret uskyldigt, men Kniphoff drev også sørøveri på kongens vegne – en lille privat krig mod det Danmark, kongen havde forladt. Det gik imidlertid også ud over dem, der handlede med Danmark, og derfor var Kniphoff stærkt eftersøgt.

Vi ved ikke, hvordan det gik manden, som havde hjulpet med papirerne, men kort efter blev Kniphoff fanget af en flåde fra Hamborg og hængt som sørøver. På den måde er brevet på én gang en original genstand, som kongen har haft i hånden og sat sit navn på, og et glimt af det dramatiske liv, han havde.


Sjældne autografer

Billede: Museum Sønderjylland køber originalt brev fra Christian 2.

”Det bedste ved brevet har vi dog nederst”, siger Carsten Porskrog Rasmussen.

Her har kongen selv sat sin markante underskrift med store bogstaver, og ved siden af den har dronningen også skrevet under. Hun var søster til den tyske kejser Karl 5., som også var konge af Spanien, hersker i Nederlandene og i det hele taget Europas mægtigste mand. Hun fulgte sin mand i eksil, skønt det nye styre i Danmark tilbød hende alt muligt, hvis hun ville blive, og hun støttede Christian på alle de måder, hun kunne. Hun lagde også både navn og underskrift til dette brev. Der er endda tilføjet et ”søster til Karl 5.” under navnet – vel i håb om, at det betød mere end en landflygtig dansk konge.


”Det er utrolig sjældent at have både kongens og dronningens underskrift på samme brev”, siger Carsten Porskrog Rasmussen.

”På en måde kommer vi rigtig tæt på de to spændende personer. Brevet er helt sikkert en værdifuld forøgelse af vores Christian 2.-udstilling”.


Brevet er købt med støtte fra Augustinus Fonden.

”Uden hjælp fra fonde, kunne vi ikke købe den slags ting,” siger Carsten Porskrog Rasmussen.

 

Sammen med to andre fonde var Augustinus Fonden også med til at støtte købet af et billede af kongen, malet af den kendte maler Lucas Cranach for fem år siden.
Brevet kan ses i Christian 2.-udstillingen på Sønderborg Slot fra i eftermiddag, 23. juni.

Billede: Museum Sønderjylland køber originalt brev fra Christian 2.

Spørgsmål kan rettes til overinspektør Carsten Porskrog Rasmussen, tlf. 73 12 14 01 / 21 20 18 20.
Email: cpr@museum-sonderjylland.dk.


Mangfoldighed – Verden i Tønder

Af Elsemarie Dam-Jensen

Museumsleder
Museum Sønderjylland - Kulturhistorie Tønder

Billede: Mangfoldighed - Verden i Tønder

Årets særudstilling på Museum Sønderjylland Kulturhistorie Tønder åbner lørdag d. 17. juni kl. 15.


Det er en udstilling, der afspejler den lokale historie lige nu og her. Emnet er den nationale mangfoldighed blandt borgerne i Tønder Kommune 2017.
Udstillingen rummer dels portrætter fotograferet af fotografen Mogens Gabs, dels genstande fra hele verden.


For 15 år siden arrangerede museet, også i samarbejde med Mogens Gabs, en tilsvarende udstilling, hvor portrætterne forestillede udvalgte borgere fra Tønder by.
Siden da er der sket mange ting. Kommunalreformen 2007 har skabt en stor Tønder Kommune, og de politiske forhold i Verden i de seneste år har medført en stor tilflytning af mennesker fra hele kloden. Men også inden denne befolkningsmæssige udvikling har der boet mennesker fra hele Verden i Tønder Kommune.


Nogle af disse mennesker, der er repræsentanter for ”Verden i Tønder”, viser fotograf Mogens Gabs og museet i en udstilling, der samtidig signalerer åbenhed og imødekommenhed over for nye og gamle borgere fra overalt på kloden.


Museet og fotografen har fundet mennesker fra 50 forskellige nationaliteter, som har haft lyst til at være med og til at fortælle lidt om deres baggrund. I udstillingen omtales både nye og gamle tilflyttere med mange forskellige faglige baggrunde og med det til fælles, at de nu alle er bosat i Tønder Kommune.


Hver deltager har medbragt en eller flere ting, der repræsenterer det land, som personen kommer fra. Tingene rummer i lige så høj grad som portrætterne mangfoldighed – fra kinesiske spisepinde og norsk husflid til et australsk surf board og mange andre nye og gamle genstande, som afspejler dagligliv og traditioner i hele verden.


Museumsleder Elsemarie Dam-Jensen fortæller, at man fra starten havde haft som mål at finde 50 deltagere, men at det jo var helt umuligt at vide, om det overhovedet kunne lade sig gøre at finde så mange. Det er lykkedes, og det har været utroligt spændende og øjenåbnende at komme i kontakt med så mange mennesker, som er bosat her af mange forskellige årsager, men som generelt ser Tønder Kommune som et rart sted i verden, hvor man kan leve et godt liv.

Billede: Mangfoldighed - Verden i Tønder


Udstillingen åbnes af borgmester Henrik Frandsen, og der er musikalske indslag.
Udstillingsperioden varer fra d. 17. juni 2017 – 2. april 2018.


Søndag d. 18. juni er der atter mølledag i Højer

Af Anne Marie Overgaard
Museumsinspektør
Museum Sønderjylland – Højer Mølle

Billede: Søndag d. 18. juni er der atter mølledag i Højer.


3. søndag i juni nærmer sig og dermed Dansk Mølledag, som vi naturligvis fejrer på Højer Mølle med masser af aktiviteter for børn og voksne.


Dansk Mølledag fejres på gamle møller i hele Danmark, hvor publikum inviteres indenfor for at få fornemmelse og indblik i møllernes teknik og historie. Selvom møllerne i dag har mistet deres betydning som industribygninger, er de fortsat vigtige som mindesmærker over et stykke dansk og europæisk kulturarv.
Højer Mølle stod i 1970erne forfalden i midten af Højer og kun ved hjælp af stort lokalt engagement og gavmilde donationer fra private fonde blev møllen reddet. Uden denne indsats, fra privat såvel som offentlig side, ville Højer by være et vigtigt kulturelement og en turistattraktion fattigere. Derfor er Dansk Mølledag en festdag.


At der mangler noget i Højers skyline – nemlig vinger på Højer Mølle – er ingen hemmelighed. Derfor bliver der i år heller ikke malet mel på møllen. I hvert fald ikke på de store kværne. Til gengæld vil der blive rig lejlighed til at prøve kræfter med selv at lave mel og gryn i melværkstedet.


Desuden vil der være rundvisninger for børn og voksne, hvor man følger kornet vej gennem møllen samt pandekagebagning over bål. Og igen i år kører ’Fiddes sporvogn’ gennem byen, hvor Dres Eckholdt holder tømmerne og fortæller historier om Højer.

Hele dagen udstiller Vesteregnens Husflid i ’lille spiker’ samt i møllerboligen, og om eftermiddagen er der traditionen tro folkedans på møllepladsen.
Der er salg grillpølser, kaffe, og hjemmebagte sønderjyske kager – herunder naturligvis rugbrødslagkage og Højer riskage. Der er fri entre til møllen hele dagen. Det fulde program for dagen kan ses på Højer Mølles hjemmeside og på Facebook.

Vi håber at se jer til en festlig dag i Højer.
pil op Museum Sønderjylland · Kontakt os ·