logo


 
 afdelinger  ·  Det sker · Udstillinger  ·  Undervisning  ·  Kontakt  ·  Museumsbutik  ·  OM MUSEET · Oversigt
Det sker i Museum Sønderjylland
Det Sker
Pressemeddelelser


Tidligere Pressemeddelelser:Oktober kvartal 2008

Tidligere udsendte museet med jævne mellemrum nyhedsbreve.

De sidste udgaver af nyhedsbrevene kan se her:

Nyhedsbrev nr. 7 - 2008

20. november 2008

Nyhedsbrev nr. 6 - 2008

8. oktober 2008

Nyhedsbrev nr. 5 - 2008

28. august 2008

Nyhedsbrev nr. 4 - 2008

1. juli 2008

 

 

 

      pressemeddelelser - Oktober 2017      

Bookmark and Share

Det sker
rundt i Museum Sønderjylland
Arkæologi Haderslev
Cathrinesminde Teglværk
Drøhses Hus
Dybbøl Mølle
Historiecenter Dybbøl Banke
Højer Mølle
ISL-Lokalhistorie
Jacob Michelsens Gård
Kulturhistorie Tønder
Kulturhistorie Aabenraa
Kunstmuseet Brundlund Slot
Kunstmuseet i Tønder
Naturhistorie og Palæontologi
Oldemorstoft
Sønderborg Slot
 
 

To millioner sidevisninger til Den store Krig 1914-1918

Oprettet d.: 16. Oktober, 2017

Af: René Rasmussen - Museumsinspektør · Sønderborg Slot

Billede: To millioner sidevisninger til Den store Krig 1914-1918.

Museum Sønderjyllands hjemmeside www.denstorekrig1914-1918.dk følger Første Verdenskrig dag-for-dag, sådan som sønderjyder oplevede den for
100 år siden. Hver dag bringer hjemmesiden et feltpostbrev, en dagbogsindførsel, en avisartikel eller lignende netop på 100-årsdagen.

Desuden kan man finde et væld af oplysninger om Første Verdenskrig, om de 35.000 krigsdeltagere fra Sønderjylland og om deres pårørende hjemme i landsdelen.

Hjemmesiden gik on-line i sommeren 2014 og blev straks fra starten en stor succes. Og søndag den 15. oktober 2017 kunne siden fejre sin sidevisning nr. 2.000.000.


En farverig ferie

Oprettet d.: 9. Oktober, 2017

Af: Merete Boel Essenbæk Museumsinspektør, formidling, Arkæologi Haderslev


I skolernes efterårsferie sætter Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslev kulør på middelalderen. Tirsdag - fredag har museet fundet farver og pensler frem. Man kan designe sit eget våbenskjold og dekorere et smykkeskrin i de skønneste farver. Foruden farver er der også mad og lege på programmet. De lidt mørke farver og sider af museet kan man dog allerede møde fredag den 13. oktober, hvor der traditionen tro er ”Nat på museet” - for alle der tø! Aktiviteterne er for hele familien, fra de ældste til de yngste.

Et våben er ikke et våben

Billede: I malerværkstedet kan man male smykkeskrin og våbenskjold som for 500 år siden. Foto: Merete Essenbæk.

I malerværkstedet kan man male smykkeskrin og våbenskjold som for 500 år siden. Foto: Merete Essenbæk.


Et våbenskjold er et tegn, og ikke kun et skjold til at kæmpe med. Våbenskjoldet var ejerens varemærke. Skjoldet skulle vise, hvem ejeren var, hvilken magt han havde og hvilken rang og slægt han eller hun kom af. Eksempler på et moderne våbenskjold er f.eks. det lokale fodboldholds mærke og det mest kendt i Danmark er vores rigsvåben med de tre løver og hjerterne.

Skjoldets form har ændret sig med tiden. Fra rundt i oldtiden over det trekantformede i 13-1400 tallet og til det aflange i 15-1600 tallet. I renæssancen, hvor krudtet for længst var opfundet, ringbrynjen gået af mode og rustningen indført, mistede skjoldet sin betydning, som et forsvarsværn. Skjoldet blev mere og mere dekorativt i sin udformning og udelukkende et kendetegn til ceremonielt brug.

Traditionelt er våbenskjoldet delt op i felter, som kan varieres i det uendelige. Felterne er farvelagt efter bestemte regler, og forskellige figurer optræder på skjoldet. Figurer og farver har særlige betydninger og henviser til slægtsforhold og rang. Over skjoldet sættes en hjelmfigur, to skjoldholdere og under selve skjoldet evt. et motto.

Døde dyr bliver til kulørte farver
Renæssancen har sprudlet af farver både på tøjet, møbler og i bogen. Farverne blev fremstillet af naturlige pigmenter. Okker fra jorden gav røde og gule farver, indigo fra en importeret plante gav den dyre blå farve, sod fra smedens skorsten bliver til sort og kridt gav hvid maling. For at få farverne til at binde var de blevet blandet med lim fremstillet af hud fra døde dyr.

Og når farven bliver sort…

Billede: Ved nat på museet kan man bl.a. møde de gesjæftige købmænd der sælger mere end bom og nykværnet kaffe. Foto: Merete Essenbæk.

Ved nat på museet kan man bl.a. møde de gesjæftige købmænd der sælger mere end bom og nykværnet kaffe. Foto: Merete Essenbæk.


Middelalderen kaldes både sort og mørk. Mørket kommer for alvor på banen når lyset i museumsudstillingerne slukkes. Det sker den 13. oktober kl 18.30 - 21.30, når der er ”Nat på museet”. Det er 9. gang, at museet indbyder sine gæster til en natlige oplevelser og der skal naturligvis ikke røbes for meget. Men museet kan garantere, at det bliver noget med ækle tusind år gamle moselig, iskolde bødler, omkringfarende hvide mumier og hovedløse jernalderkrigere der vil gøre sin entré i museumsgallerierne. En af nattens mere hyggelige indslag er, at der er liv i den gamle købmandsbutik, hvor de tre gesjæftige købmænd nok skal sørge for sjov og ballade og samtidig sælge mere end bolsjer og uskyldig kaffe.

Bare for sjov og dog…
Det bliver kort sagt noget med gys, gru, rislen ned af ryggen, ækelt spindelvæv og det der er værre. Nogle vil måske mene, at det er noget pjat og spild af midler og tid at lave den slags gøgl på et seriøst statsanerkendt museum. Men deri tager man fejl. Der er en mening med galskaben. Ved at invitere indenfor til sjov og ballade håber Arkæologi Haderslev på at få fat i nogle af de brugere som ikke normalt kommer på museet og måske dermed give dem blod på tanden og lyst til at besøge museet under lidt mere normale omstændigheder. Den effekt har de forrige forestillinger af ”Nat på Museet” i hvert tilfælde vist sig at have.

Turen rundt i museets udstillinger varer ca. 1 time. Sidste indgang er kl. 21.00. Undervejs skal de gæster der har vovet sig ind i huset hjælpe museet med at samle brikkerne til et mystisk brev som museumskustoden har fået fingrene i. Løses opgave vanker der en lille lækker belønning. Aftenen sluttes af i museets cafe, hvor de hyggelige hekse inviterer på mosebryg, døde heksefingre og edderkoppekys.


Tønder gennem tiden – i fotografier

Oprettet d.: 3. Oktober, 2017

Af: Lars Riis Stenfeldt – Museumsinspektør, Kulturhistorie Tønder

Efterårets andet foredrag i rækken af tre, løber af stabelen tirsdag d. 24. oktober, kl. 14-16, hvor Birgitte Thomsen fra Lokalhistorisk arkiv Tønder har strikket et spændende foredrag sammen.

Billede: Tønder Torv 1890-1930, Lokalhistorisk Arkiv Tønder.

Tønder Torv 1890-1930, Lokalhistorisk Arkiv Tønder

Fotografier kan fortælle fantastiske historier – om gader og huse, forretninger, mennesker, begivenheder og hverdag. På Lokalhistorisk Arkiv i Tønder findes der en enorm billedsamling med fotografier helt tilbage fra 1860’erne, som fortæller interessante og spændende historier om det Tønder, der var engang. Fotografierne vækker mange minder, både for tøndringer og for dem, der kan lide at tage et kig tilbage i vores fælles historie. Birgitte Thomsen fra Lokalhistorisk Arkiv har kigget billedsamlingerne i Lokalhistorisk Arkiv igennem og valgt en række billeder ud, som viser Tønder fra mange forskellige sider op gennem tiden. Kan du for eksempel huske, at dengang før alle selv havde bad derhjemme, da kunne man få bad i Badeanstalten på Jomfrustien? – eller vidste du, at der blev høstet hø om sommeren og skåret is om vinteren på Blegen? – eller at der har været en sportsplads ude ved Nygade? – eller at køerne helt op i 1950’erne gik gennem byen ind til Skibbroen for at blive malket?

Billede: Møllekulen ved badeanstalten 1890, I.A.Bödewadt, Tønder Lokalhistorisk Arkiv.

Møllekulen ved badeanstalten 1890, I.A.Bödewadt, Tønder Lokalhistorisk Arkiv

Efter en times foredrag serveres der kaffe og kage, og eftermiddagen slutter som sædvanlig med oplæsning af ældre og nyere litteratur. Alle er velkomne, der er ingen forhåndstilmelding. Prisen for deltagelse incl. kaffe og kage er kr. 70,- for medlemmer af Tønder Museums Vennekreds, ikke-medlemmer betaler kr. 85,-. Strikkecafeen foregår i museets foredragssal Pumpehuset.

Efterårets sidste strikkecafe bliver tirsdag d. 21. november, hvor museumsinspektør Lars Riis Stenfeldt fortæller om Rede Penge – Synet på penge i skiftende historiske perioder.pil op Museum Sønderjylland · Kontakt os ·