logo


 
 afdelinger  ·  Det sker · Udstillinger  ·  Undervisning  ·  Kontakt  ·  Museumsbutik  ·  OM MUSEET · Oversigt
Arkæologi Haderslev
Til bygherren
Viden om
ARKÆOLOGI & HISTORIE
Besøg museet
Kontakt
Det sker
Faste udstillinger
Særudstillinger
Undervisning
Museumsbutikken
Links
 

 

      viden om arkæologi & historie      

Bookmark and Share


 

· Arkæologiske udgravninger
· Fund fra samlingerne
· Registrering af fortidsminder
· Fredede fortidsminder
· Artikler om arkæologi & historie

Opskrifter på middelaldermad

← Find andre opskrifer

ByggrødByggrøden småkoger.

Byggrød

Du skal bruge:

  • 1-1½ l vand.
  • 6 store håndfulde gruttet bygmel (groft og fint mel).
  • Æbler og nødder (hakket).
  • Salt.
  • Evt. honning eller rørsukker.
  1. Bygmelet blandes med væsken.
  2. Æbler skrælles og skæres i små stykker. Nødderne hakkes groft. Begge dele tilsættes.
  3. Grøden småkoger ca. 30 min. under omrøring.
  4. Smages til med salt og honning.

Duppe

Fastesuppen simrer.

Fastesuppe med mandler

Du skal bruge:

  • 1 l grøntsagsfond.
  • 200 g frisk spinat.
  • 100 g porre.
  • 50 g mandler.
  • 1 tsk. sukker.
  • Salt og peber.
  1. Lav en god grøntsagsfond af selleri, gulerødder, persillerod og lign.
  2. Spinaten ribbes, blancheres og hakkes groft med en kniv.
  3. Porrerne renses og snittes fint.
  4. Mandlerne smuttes og blendes med 2 dl vand. Derefter kommes den hakkede spinat i, og det hele blendes til en fin mos.
  5. Mandler, spinatmosen, grøntsagsfond og peber kommes i en gryde og koger ca. 5 min. Porrerne tilsættes og suppen koger igen ca. 3 min. Mandelsuppen smages til med sukker, salt og evt. peber.
  6. Suppen serveres varm.

(Kilde: Bente Leed: "Danskernes mad i middelalderen")


Salat med granat og grønkål

Grønkålssalat med granatæbler.

Grøntkålsalat

Du skal bruge:

  • 400 g grøntkålsblade.
  • 1 syrligt madæble.
  • 1 granatæble.

Dressing:

  • 2 spsk. vineddike.
  • 2 spsk. honning.
  • Stødt sort peber.
  1. Grønkålen ribbes, skylles og afdryppes i en sigte. Derefter hakkes den fint på skærebrættet.
  2. Æblet skylles og skæres i små tern.
  3. Granatæblet skæres igennem og kernerne tages ud.
  4. Grønkål og æbletern kommes i en skål. Dressingen blandes og hældes over.
  5. Til sidst drysses granatæblekernerne over salaten.

(Kilde: Bente Leed: "Danskernes mad i middelalderen")


Stiilleben

Fennikelfrø klargøres udenfor.

Hvidkål med fennikel

Du skal bruge:

  • 30 g smør.
  • 600 g snittet hvidkål.
  • 100 g syrlige madæbler i tern.
  • 2 spsk. vineddike.
  • Hvid peber.
  • 2 tsk. fennikelfrø.
  • Salt.
  • 1 spsk. rørsukker.
  1. Smørret kommes i en gryde og bruser let af uden at tage farve.
  2. Hvidkålen kommes i og sauteres. Der skrues ned på lavt blus.
  3. Vineddike, peber, fennikelfrø, salt og sukker tilsættes. Retten koges i 20-30 minutter.
  4. Rør af og til i gryden.

(Kilde: Bente Leed: "Danskernes mad i middelalderen")


Bålet

Pandekagerne bages i en stjertpande.

Pandekager med fyld

Du skal bruge:

Dej:

  • Ca. 400 g mel.
  • 30 g gær.
  • 2½ dl mælk.
  • ½ tsk. salt.
  • 1 spsk. sukker.

Fyld:

  • 200 g valnødder/hasselnødder.
  • 4 syrlige æbler.
  • 100 g rørsukker.
  • 1-2 frisk stødt kanel.
  • 1-2 tsk. frisk finthakket ingefær.
  1. Gæren opløses i den lunede mælk og æltes med de øvrige ingredienser. Hæver 1 time og udrulles til 8 store eller 16 små pandekager.
  2. Nødderne hakkes og blandes med groft revne æbler og rørsukker.
  3. Kanel og ingefær kommes i. Fyldet lægges på den ene halvdel af en meget tyndt udrullet pandekage, der foldes.
  4. Kanterne trykkes godt sammen.
  5. Pandekagerne bages på panden i rigeligt fedtstof. De skal hele tiden vendes, så de ikke branker. Det tager et godt stykke tid at bage pandekagerne.
  6. De serveres varme med rørsukker til.

(Kilde: Bi Skaarup og Henrik Jacobsen: "Middelaldermad")


Sild med løg

Nænsomt vendes sildene.

Stegte Saltsild

Du skal bruge:

  • 12 stk. udvandede saltsild.
  • 150 g hakket løg.
  • Peber og smør.
  1. Rens og udvand sildene i 2 døgn.
  2. Sildene fyldes med løg og groftkværnet peber.
  3. Sildene steges i smør på en pande.

(Kilde: Bente Leed: "Danskernes mad i middelalderen")


Kylling i øl

En rigtig vinterspise, der nemt kan tilberedes over bål.

Du skal bruge:

  • 250 g kyllingebryst
  • 4 skalotteløg
  • 100 g bacon
  • 100 g svampe
  • Diverse grøntsager, som porrer, gulerødder, persillerod og pastinak
  • Krydderurter – persille, purløg, timian
  • Salt og peber
  • ½ l vand
  • Ca. 2 øl evt. hvidtøl

Tilberedning:

Løg og kylling skæres i småstykker og brunes sammen med bacon på en pande. Det steges i smør.


Kom kylling, løg og bacon i en gryde og tilsæt vand og øl evt. bouillonterning. Groftskårne grøntsager kommes i, og retten småkoger i mindst 1 time.




pil op Museum Sønderjylland · Kontakt os ·