logo


 
 afdelinger  ·  Det sker · Udstillinger  ·  Undervisning  ·  Kontakt  ·  Museumsbutik  ·  OM MUSEET · Oversigt
Arkæologi Haderslev
Til bygherren
Viden om
ARKÆOLOGI & HISTORIE
Besøg museet
Kontakt
Det sker
Faste udstillinger
Særudstillinger
Undervisning
Museumsbutikken
Links
 

 

      viden om arkæologi & historie      

Bookmark and Share


 

· Arkæologiske udgravninger
· Fund fra samlingerne
· Registrering af fortidsminder
· Fredede fortidsminder
· Artikler om arkæologi & historie

Opskrifter på Vikingetidsmad

← Find andre opskrifer

Billede: VikingegrydeI gryden simrer skinkekødsretten.

Vikingegryde

Du skal bruge:

  • 800 g svinekød i tern.
  • 2 hakkede løg.
  • 4 spsk. fedt.
  • 1/2 små hvidkål i strimler.
  • 3 kopper øl.
  • 1 stor kop udblødte rugkerner.

Steg kødet i fedtet. Tilsæt løg og hvidkål. Brunes. Tilsæt øl og rugkerner og lad det hele koge 1 time. Tilsæt evt. mere vand og smag til med salt. Spis brød, smør og sennep til...og et stort krus øl!


Billede: Vintergodt

Vintergodt

Du skal bruge:

  • 2 kopper spirede rugkerner.
    (har stået i blød/været fugtige i 2-3 dage)
  • 2 store hakket løg.
  • 4 spsk. fedt.
  • 6 kopper vand.
  • Evt. en rest bacon eller kød.
  • Salt.
  • 2 bdt. hakkede urter f.eks. brøndkarse, vildløg, nye brændenælder.

Rugkerne og løg svitses i fedtet. Vand røres i og salt tilsættes Skal koge min 20 min. Brøndkarse røres i lige før servering. Spises til stegt kylling eller stegt svin.


Friggs søde sager

Du skal bruge:

  • 2 kopper tyttebær friske eller frosne (hvis tørrede så udblødes de 1 døgn).
  • 2 æggehvide.
  • ½ kop honning.


Æggehviderne piskes hvide og blandes med hakkede tyttebær. Honning tilsættes lidt efter lidt.
Pyntes evt. med friske tyttebær.


Billede: Æbledrik

Æbledrik

Du skal bruge:

  • 2 l frisksnittede æblestykker.
  • 2 l vand.
  • 5 spsk. honning.
  • Lidt mynteblade.

Æblerne og mynteblade kommes i en kande og overhældes med koldt vand. Det står i 4 dage. Sies. Sød væsken med honning.


Billede: Havrekiks

Havrekiks

Du skal bruge:

  • 3 kopper havregryn
  • 2 kopper hvedemel
  • 4 spsk. honning
  • 1 kop blødt smør
  • Hævemiddel (valle eller surdej)
  • 1 kop fløde


Bland havregryn, hævemiddel og mel. Rør honning og smørret i. Rør fløde i, den må ikke klistre! Ælt dejen og lad den evt. stå lidt køligt i 30 min. Rul den ud til små runde og flade kiks. Bag kiksene på bageplader. Spises med smør, honning, ”Friggs søde sager” eller frisk ost.


Billede: Klipfiskebandekager

En klipfiskepandekage bliver bagt på panden.

Små klipfiskepandekager

Du skal bruge:

  • 125 g klipfisk.
  • 1 kop mælk.
  • ¼ kop æblemost.
  • 1 kop mel.
  • 1 æg.
  • 1 hakket løg.
  • 1 spsk. fedt.
  • Persille, hakket.
  • Fedt til stegning.

Fiskene opblødes i vand i mindst 24 timer, her skiftes vandet flere gange.

Så skæres fisken i mundrette stykker.
Mælk og æblemost blandes og fiskestykkerne marineres heri i 2 timer.

En sej dej tilberedes af mel, æg, fedt og lidt vand. Til sidst tilsættes persille.
Fedtstoffet opvarmes på en pande. Med en teske bredes små portioner dej ud på panden.
Et fiskestykke lægges på dejen, der igen dækkes af en portion dej. De vendes kun en gang og steges gyldenbrune.




pil op Museum Sønderjylland · Kontakt os ·