logo


 
 afdelinger  ·  Det sker · Udstillinger  ·  Undervisning  ·  Kontakt  ·  Museumsbutik  ·  OM MUSEET · Oversigt
Arkæologi Haderslev
Til bygherren
Viden om
ARKÆOLOGI & HISTORIE
Samlinger
Besøg museet
Kontakt
Det sker
Faste udstillinger
Særudstillinger
Undervisning
Museumsbutikken
Links
 

 

      særudstillinger      

Bookmark and Share

særudstillinger
rundt i Museum Sønderjylland

Arkæologi Haderslev

Cathrinesminde Teglværk
Drøhses Hus
Dybbøl Banke
Dybbøl Mølle

Højer Mølle
Jacob Michelsens Gård
Kulturhistorie Tønder
Kulturhistorie Aabenraa
Kunstmuseet Brundlund Slot
Kunstmuseet i Tønder
Naturhistorie og Palæontologi
Oldemorstoft
Sønderborg Slot

 
 

TRO! - Reformation i Sønderjylland
8. april- 2017- 14. januar 2018

Billede: Tro! - Reformation i Sønderjylland

En udstilling om reformationen med hovedvægten lagt på begivenhederne i Haderslev og Tørning len samt Sønderjylland fra 1525. Fortællingen om begivenhederne er bl.a. baseret på en række centrale og unikke dokumenter og bøger udlånt til udstillingen af Det Kongelige Bibliotek og Rigsarkivet. I to rekonstruerede kirkerum kan man opleve den store forskel, der var på en dansk kirke, da den var katolsk og efter den var blevet evangelisk-luthersk. Desuden vil der være mulighed for at stifte bekendtskab med nogle af de centrale trosspørgsmål, som mennesker måtte tage stilling til – dengang som nu.

Billede: Tro! - Reformation i Sønderjylland

Det er 500 år siden Reformationen begyndte i Wittenberg med Luthers 95 teser på kirkedøren. Reformationen blev officielt indført i kongeriget i 1536, mens den i Sønderjylland dvs. Hertugdømmerne allerede holdt sit indtog i 1525. Det skal fejres. I udstillingen kommer man med på en tidsrejse fra den senkatolske tid med bøn til helgener og køb af afladsbreve for sin sjæls frelses skyld, via kampen for Luthers ”rette tro”, som den foregik i Haderslev og Sønderjylland og frem til den protestantiske tid, hvor sjælens frelse afhang af den enkeltes personlige TRO! og Guds ord var det eneste faste holdepunkt.

Udstillingen viser, hvordan reformationen over få år medførte ganske konkrete og store ændringer indenfor religion og kirke, men også talrige ændringer, der fik indflydelse på det enkelte menneske helt ind i deres dagligdag dengang – og i dag.

Nysgerrig efter mere viden?

Vil du teste din viden om reformationen? Finde ud af om du er mest katolsk eller protestantisk? Tage stilling til de dilemmaer og valg, som bonden Jens Nielsen og Fru Elisabeth skulle tage stilling til i 1525 eller vide mere om reformationen, så klik her.


Billede: Kristus, Middelalderlig Kors

Udstillingen blev støttet af Haderslev Kommunes Reformationsmarkering 2017 og Kulturelt Samråd i Haderslev Kommune.
pil op Museum Sønderjylland · Kontakt os ·