logo


 
 afdelinger  ·  Det sker · Udstillinger  ·  Undervisning  ·  Kontakt  ·  Museumsbutik  ·  OM MUSEET · Oversigt
Historiecenter Dybbøl Banke
Deutsch   English

Besøg historiecenteret
Kontakt
Det sker
Oplev 1864
Krigen 1864
Undervisning
Museumsbutikken
Nyhedsbreve
Til virksomheder
Om historiecenteret
Links
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

      oplev 1864      Kanon

Soldaten

Telegraf

Kugelstøbning

Kogeskur

Sortkrudtsskytter

Landskabet
 
 
 
 
 
 
 
 

· Slagtebænk Dybbøl
· Skansevandring
· Madam Mangor
· OfficersmiddagSoldatens fortælling

oplev 1864

Velkommen på Historiecenter Dybbøl Banke. Her træder du lige ind i danmarkshistorien under krigen på Dybbøl Banke mellem danskerne og preusserne i 1864. Læs her, hvad du blandt andet kan opleve.

Ved fronten

I en løbegraven tæt ved Skanse 3.

Bombardementet

Danske soldater kryber sammen i en løbegrav og venter på, at prøjserne skal storme. Granater fra svære kanoner regner ned over løbegraven. Et stykke derfra står prøjserne klar. Lige så anspændte og bange som de unge danskere. Begge sider venter nu kun på den afgørende kommando: - Vorwärts!

 

Med udgangspunkt i et datidigt foto, har vi genskabt en scene fra krigen i 1864, Hvor du pludselig befinder dig midt i bombardementet af Dybbølstillingen.

 

SØg dÆkning for granaterne

Fornem tyngden i de store kanoner, og gå på opdagelse i skansen to dystre krudtmagasiner af svær beton. Søg dækning i det kæmpestore blokhus, som var skansens beskyttelsesrum, fordi man troede, det var bombesikkert.

I Historiecentrets autentiske skanse-rekonstruktion kan man for første gang siden 1864 gå rundt i et dansk skanseanlæg.

Marketenderen

 

Soldaterbarak

 

Oplev soldaternes

hverdag

Smid dig i sengehalmen i mandskabsbarakken eller skriv et brev med pen og blæk. Betjen smedjens blæsebælg og prøv at telegrafere fra postkontoret.

 

Bag skanserne boede danske reservestyrker i 1864 i en stor baraklejr. På Historiecentret har vi bygget en baraklejr, som vi kalder ’Soldaterbyen’. Her bliver du selv en del af dagligdagen under krigen i 1864.

 

Film om 1864

Vi viser to film om krigen på Dybbøl Banke i 1864.

"Dommedag for Danmark" skildrer hele den for Danmark skæbnesvangre krig. Hvorfor kom 1864-krigen? Hvem deltog? Hvordan forløb krigen? Hvorfor var prøjserne så længe om at nedkæmpe den danske stilling på Dybbøl Banke? Hvad endte krigen med?

"Stormdagen" bringer dig helt tæt på dagen, da prøjserne kl. 4 om morgenen sætter alt ind på at knuse det danske forsvar og indtage Dybbøl efter 10 ugers belejring. Slaget den 18. april er et af Danmarkshistoriens blodigste og det sidste store slag på dansk grund. Omkring 2.800 mennesker blev lemlæstede eller mistede livet.

Stormdagen

Sortkrudtsskytter

Sortkrudtskytter

Flere gange om året dukker frivillige fra foreningen Jyske Landsoldater op på Historiecentret. Hvert år den 18. april har vi desuden besøg af en tilsvarende forening fra Tyskland, som selvfølgelig er klædt som prøjsiske soldater anno 1864. I dag mødes de dog i al fredsommelighed på Dybbøl Banke!

Slagmarken med mobil

DybbØl er ogsÅ et storslÅet landskab

Overvej en vandretur på den tidligere slagmark med resterne af skansernes sprængte krudtmagasiner, mindesten og grave. Hent appen "På sporet af 1864" og oplev de gamle fotografier af de ødelagte danske skanser på din tur over slagmarken.

Andre af krigens steder i Sønderborg Kommune kan du opleve med appen "Rute 1864".

 

Historiecenter Dybbøl Banke ligger midt i et af Danmarks smukkeste landskaber skabt af istiden med en imponerende udsigt ud over Østersøen, Als og Sundeved.

 

En folder kan fås på Historiecenteret eller hentes på

Naturstyrelsens hjemmeside HER ...
pil op Museum Sønderjylland · Kontakt os ·