Deutsch     English

Om historiecenteret

historiecentrets butik

Butik

Varerne kan købes ved henvendelse til

enten telefonisk på nr.: 74 48 90 00 eller

pr. e-mail: historiecenter@museum-sonderjylland.dk.

Til bøgernes pris lægger vi et ekspeditionsgebyr på 25 kr. + forsendelse.

Dommedag Als

Tom  Buk-Swienty

Dommedag Als - 29. juni

1864. Kampen for Danmarks

eksistens

Gyldendals Forlag 2010

474 sider

Pris: 199 kr. / 299 kr.

Klokken to om natten den 29. juni 1864 glider en sværm af preussiske landgangsbåde ud på det spejlblanke sund med kurs mod Als, hvor den danske hær befinder sig. Da de er halvvejs, opdager danskerne dem. Det afgørende slag kan begynde.

Krigen 1864 sluttede nemlig ikke med blodbadet ved Dybbøl den 18. april. Så langt fra. For danskerne gik det efter Dybbøl fra slemt til langt værre. Efter heftige kampe på Als den 29. juni måtte den danske hær flygte og forskanse sig på Fyn. I København udbrød panik. Ville Danmark gå under?

Det var tæt på. Dommedag Als fortæller ikke kun krigens afgørende slag, men også den utrolige historie om, hvordan kong Christian IX og flere af hans ministre efter tabet af Als i største hemmelighed forsøgte at få Danmark indlemmet i Tyskland. En national nærdødsoplevelse.

Dommedag Als er, som Slagtebænk Dybbøl, en stor dokumentarisk fortælling om krig og fred, der på dansk side begynder med fatal selvovervurdering og ender i et morads af tab og smerte.

En Løjtnant fra 1864

En løjtnant fra 1864.

Løjtnant P.E.M. Ramsings

breve fra den sidste

slesvigske krig

Redigeret af Henrik R. Wulff og

Thomas Wulff

131 sider

Pris: 160 kr.

Løjtnant (senere oberst) Peder Erhard Marius Ramsing skrev disse breve som 26-årig under sin deltagelse i krigen 1864. Brevene er stilet til hans forældre Werner og Anna Margrethe Ramsing på Fyn, til hjemmet i Vester Skerninge.

Samlingen af breve, der er nedarvet i familien, er aldrig tidligere publiceret.

Man forundres i nutiden over, at brevskriveren havde det overskud, der skulle til for at beskrive sine oplevelser så velformuleret og præcist. Der er ikke blot tale om en beretning fra krigens gru. De realistiske passager veksler med passager, hvor han reflekterer over det skete og indfletter naturoplevelser.

Ved deres næsten journalistiske nærmest moderne form adskiller Ramsings breve sig fra tidligere udgivne brevsamlinger.

Slagtebænk Dybbøl

Tom Buk-Swienty

Slagtebænk Dybbøl

Gyldendals Forlag 2008

397 sider

Pris: 250 kr.

Jetzt auch in deutsch:

"Schlachtbank Düppel"

Pris: 199 kr.

I ugevis regner granater ned over Dybbøl, hvor den danske hær ligger forskanset og i skyttegrave. Stillingen skal holdes, koste hvad det vil, lyder ordren fra København. Få hundrede meter fra danskerne står en overlegen tysk hær parat til angreb.

En smuk forårsmorgen tier kanonerne pludselig. De, som overlever dagen, husker det som øjeblikket før ragnarok. Så lyder der kommandoråb. Titusinder af soldater myldrer frem. Et inferno af kugler og granater sønderriver stilheden. Slaget ved Dybbøl den 18. april 1864 er i gang.

Slagtebænk Dybbøl er en medrivende, dokumentarisk beretning om Danmarks krig mod to tyske stormagter, Preussen og Østrig, i 1864 - om vejen til Dybbøl og om det politisk spil i København og Berlin under krigen. Men først og fremmest er det en fortælling om de soldater, officerer, feltlæger og korrespondenter, der oplevede krigen og det blodige slag den 18. april 1864.

Slagtebænk Dybbøl var soldaternes eget navn for fronten.

Dybbølslaget 1864

Jørgen Hartung Nielsen

Dybbølslaget 1864

Forlaget Åløkke 1998

104 sider

Pris: 238 kr.

Bogen følger begivenhederne på tæt hold fra krigens årsager og optakt over de voldsomme krigshandlinger til den for danskerne så sørgelige slutning.

Beretningen er blevet til i nært samarbejde med Historiecenteret og er skrevet til brug i folkeskolen.

Jørgen Hartung Nielsen er selv folkeskolelærer med bl.a. fagene historie og dansk.

Den dansk-tyske krig 1864

Johs. Nielsen

Den dansk.tyske

krig 1864

Tøjhusmuseet

36 sider

Pris: 50 kr.

Anbefalelsesværdig, kortere og letlæst gennemgang af krigen 1864, kampen om Dybbøl, våbenstilstandsforhandlingerne og Danmarks nederlag.

Fortrinlig som opslagsværk og det indeholder et fint register og er særdeles veldokumenteret.

Findes også i tysk og engelsk udgave!

Kampen ved skanse V den 18. april 1864

H.H. Holden Jensen

Kampen ved Skanse V

den 18. april 1864

Poul Kristensens Forlag 2001

128 sider

Pris: 148 kr.

Bogen handler ikke uventet om krigen 1864. Men den er nytænkt ved at skildre - og kritisk behandle - mødet mellem danske og tyske tropper under stormen på dybbølskansen nr. 5 den 18. april 1864. Hvad huskede skansens danske forsvarere bagefter? Hvad huskede skansens tyske (preussiske) angribere siden? Og blev begivenhederne senere manipuleret af propagandistiske grunde?

Bogen giver svar på mange af de ting, vi ofte spørger om. Hvorledes var behandlingen af de sårede organiseret? Hvor kom styrkerne fra, hvor var de indkvarteret? Hvordan var hovedvejen - chausseen - konstrueret, den vej, der var rygrad i forsvar og angreb på Dybbøl?

Dette og meget mere er anskueliggjort og illustreret, som samtidig gør bogen til en god opslagsbog.