Ehlers Lertøjssamling
Udstilling
Om Slotsgade 20
Museumsbutikken

2 udsnit fra fra panelmaleri under vindue.

Dreng på kæphest.

Dreng med armbryst.

Disse to, små vægmalerier menes at være inspiration fra Louis XIV`s hofmaler, Jaques Stella`s stikværk, om emnet Børnelege i 1657.

Udsnit fra panelmaleriet med kongeparret.

Om Slotsgade 20

Ehlers Lertøjssamling kan man opleve, i et af Haderslevs ældste huse.

Husets Historie

I 1557 begyndte Hertug Hans den Ældre (1521-1580) opførelsen af et nyt slot øst for byen.

En af håndværkerne ved dette byggeri, var den unge skifferdækker Phillip.

Den 18. maj 1577  fik han overdraget en byggegrund af Hertugen (Slotsgade 20).

Her byggede han et gavlhus i bindingsværk.

Ved midten af 1600 tallet overtages huset af slægten Klinge, der tilhørte byens bedre borgerskab. De moderniserede huset og udsmykkede en række af rummende med panelmalerier.

PANELMALERIERNE

Ved en gennemgribende restaurering i 1970`erne, blev mange af husets ældre træk fremdraget igen, bl.a. en række bemalede træpaneler fra midten af 1600 tallet.

Omkring 1650 var det "moderne" at bruge vævede vægtæpper til dekoration på sine vægge, men de var meget kostbare, så derfor "nøjedes" familien Klinge med at få sine træpaneler dekoreret.

Inspirationen til motiverne kommer forskellige steder fra. Man mener at maleren er blevet inspireret af datidens konge og dronning, Frederik III og dronning Sophie Amalie, da portrætter af kongeparret er meget lig panelerne og passer med årstallet.

På et tidspunkt var Klinge Borgmester i Haderslev, så det var jo fint at have kongefamilien på væggen.

Panelmalerierne, i renæssancerummet, er den egentlige årsag til at huset blev restaureret. Man fandt først maleriet bag ved 6 lag bemaling og derudover 11 lag tapet. Så det hele har jo været godt beskyttet i alle disse år.

Det unge par

Det største af alle panelmalerierne forefindes i husets renæsancerum. Man ser det som det første når man træder ind.

Det smukke unge par i de flotte klæder, malet på ca. to tredjedele af væggen.

Parret er iført dragter, der ville være passende ved Solkongen Ludvig XIV's hof, i Versailles.

4 udsnit fra panelmaleriet med kongeparret.