Arbejdsområde

Søfartssamling

Sømandskone ombord

Sømandskone ombord.

Udsnit fra maleri af skibsportræt af barken "Dora".

Museets maritime samling indeholder skibskanoner, galionsfigurer, flotte modelskibe og et stort antal af fine skibsportrætter.

I de nye udstillinger fortælles udover sejlskskibstidens matador Jørgen Bruhns og dampskibsrederen Michael Jebsen også om 1800-tallets kaperkrig, "Diamant-Petersens" oplevelser i Sydafrika og sømandskoners eventyr i hele verden.

Etnografisk samling

Genstande fra fjerne egne, som sømændene bragte med hjem fra deres rejser findes i den etnografiske afdeling, hvor de fire samurairustninger anfører en perlerække af opiumspiber, religiøse genstande fra hele verden, udstoppede dyr og kuriosa fra det dybeste Congo hjembragt af eventyreren Jens Bugslag.

Lokalhistorie

Allerøverst oppe ses den berømte Løjtstue, som viser et sømandshjem fra halvøen Løjtland lidt nord for Aabenraa i 1700-tallet.

Dekorationerne på væggene er delvist lavet af den kendte aabenraa-maler Jes Jessen – måske med hjælp fra hans endnu mere kendte elev C.W. Eckersberg.

Cimber

"Cimber".

Nellikebåd

Nellikebåd fra Molukkerne.

Havnemodel

Model af Aabenraa havn.

Jes Jessen

"Aabenraa"

Maleri af Jes Jessen, 1803.