Om museet

Tønderegnens renæssanceslotte
Vestslesvigsk folkekunst

Knipleredskaber

Fra udstillingen med kniplinger.

Wegener

Fra udstillingen med Hans J. Wegners stole i Vandtårnet.

Museum Sønderjylland - Kulturhistorie Tønders samlinger rummer eksempler på det gode håndværk i området:

Kniplinger, sølv, møbler, hollandske fliser og fajancer.

Søfart og handel blomstrede i 17-1800-tallets Vestsønderjylland. Søfolk fra Vadehavsøerne drog på hvalfangst i Nordatlanten, bøndernes marskkvæg blev eksporteret til Holland, hvorfra man hjembragte de hollandske fliser, kniplingeproduktionen på Tønderegnen var på sit højeste, og de gode økonomiske forhold skabte grundlag for de mange guldsmede, der fremstillede det smukke sølv, som vises i museets sølvkammer.

Sølvkammeret

Fra sølvkammeret.

Museets samlinger afspejler denne velstand og sans for kvalitet i 17-1800-tallets Vestsønderjylland, og samtidig fornemmer man den stærke kulturpåvirkning, der også tidligere har været fra det nordtyske og frisiske område, som det blandt andet fremgår af museets samling af kister og skabe.

Møbler

Skabe i udstillingen.

Hollandske fliser

Fra udstillingen med hollandske fliser.

En del af museets permanente samlinger finder man i Porthuset og i den lille fløj mellem det og museets forhal, hvor man kan gå på opdagelse i et væld af rum med mindre udstillinger, f.eks. de gamle fængselsceller fra Tønder arrest og Drabantsalen, som var vagtrummet til Tønderhus og småudstillinger med ting fra bl.a. egnens slotte Grøngaard og Trøjborg.

Fajancer

Fra udstillingen med fajancer.