Sønderborg Slot

Kulturhistorie Als og Sundeved
Slotskirken
Kunstnergaven

Sønderborg Slot set fra nordvest. Slottet rummer udstillinger i tre etager.

Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot rummer udstillinger om Sønderjyllands historie fra middelalderen til vore dage – samt udstillinger om by- og kulturhistorie på Als og Sundeved.

STUEETAGEN

Her findes udstillingerne om Sønderborg Slots historie, om Sønderborg by 1864-1940 og "Den sønderjyske Kunstnergave" – en samling dansk kunst, givet til Sønderjylland ved Genforeningen 1920.

I nordfløjen finder du slotskirken Dronning Dorotheas Kapel fra 1568-71 – et af Europas få bevarede fyrstekirker fra reformationstiden og Danmarks ældste renæssancerum.

FØRSTE SAL

Udstillingerne om Sønderjyllands historie omfatter fortællingen om hertugerne af Slesvig og Holsten, om De slesvigske Krige 1848-50 og 1864 og om Sønderjyderne i Første Verdenskrig.

To helt nye udstillinger, "Sønderjylland under tysk styre 1864-1914" og "Folkeafstemninger og Genforening 1918-1920" er åbnet i 2012/2013.

Af andre faste udstillinger kan nævnes "Christian 2. på Sønderborg Slot" om kongens fyrstelige fangenskab 1532-49, "Fejder om Fortiden", en anderledes vinkel på oldtiden samt "Den Cumberlandske Samling" med kunsthåndværk fra Slesvig ca. 15-1700.

ANDEN SAL

Her ses de kulturhistoriske samlinger fra Als og Sundeved: Dragter og tekstiler, sølv og keramik, gamle værksteder m.m.

I de kommende år vil der blive arbejdet med og åbnet nye udstillinger om Sønderjyllands historie fra 1920 frem til nutiden.

I nordfløjen ses Riddersalen og de to fyrstelige sidegemakker.

Som besøgende møder man overalt i bygningen spor af slottets historie: for eksempel drabantsalen, slotskøkkenet, bageriet, fangehullet, forråds-kældrene, resterne af Christian 2.s tårn, vægtergangen m.m.