DybbølMølle

På flugt

Undervisningsforløb for grundskolen

og ungdomsuddannelserne

Dybbøl Mølles nye undervisningsforløb handler om civilbefolkningens udfordringer under krigen 1864. De civile der boede nær slagmarken ved Dybbøl, blev i høj grad påvirket af krigshandlingerne. I forløbet kommer vi desuden ind på emnet flygtninge og internt fordrevne, både i 1864 og i dag.

I undervisningsforløbet følger eleverne familien Hansen, der boede på Dybbøl Mølle i 1864. Møllen var deres eneste indtægtskilde og skulle forsørge en stor familie. Alt hvad de ejede og havde, fandtes på møllen. Den danske hær kom til Dybbøl d. 7. februar 1864, og familien Hansen befandt sig lige pludselig midt i begivenhedernes meget farlige centrum. Preusserne rykkede hele tiden tættere på, og det samme gjorde deres granater. Familien stod nu med en meget svær beslutning: Hvornår skulle de flygte?

Eleverne introduceres først til familien Hansen og deres hverdag på Dybbøl Mølle. Derefter følger en række aktiviteter, hvor eleverne skal forholde sig til de dilemmaer, som familien stod med i 1864. Hvornår skal man flygte, og hvad skal man tage med?

Omgang

•  Varighed: 1 time.

•  Grundskolen (fra 5. klasse) og ungdomsuddannelserne

•  Maks. 28 personer.

•  Pris: Entré 15 kr. pr elev + 500 kr. for arrangementet.

•  Tilbydes året rundt.

mel og Mølle

Aktivitet for børnehaver, indskoling

samt specialklasser

Kom til Dybbøl Mølle og få en god og lærerig oplevelse.

Vi går på opdagelse i møllen med alle de store tandhjul og kværnstene. Hvis det blæser nok, så sætter vi vingerne i gang med at dreje rundt.

Vi prøver selv at lave mel på de gamle håndkværne på tudeloftet. Vi hjælper børnene med at male og sigte melet, til vi står med en pose mel og en spand avner.

I får selvfølgelig melet med hjem, så I kan bage boller derhjemme.

Male korn til mel

Male korn til mel.

Sigte mel

Sigte mel.

•  Varighed: 1 time.

•  Børn fra 5 år, maks. 28 elever.

•  Ved børnehaver: 1 voksen pr. 5 børn.

•  Børnehaver + 0 klasse i Sønderborg Kommune betaler ikke

entré mandage og fredage.

•  Pris: Entré 15 kr. pr. barn 5-17 år + 15 kr. pr. voksen.

(maks. 1 voksen pr. 10 børn, derudover normal voksenpris,

25 kr.) + 600 kr. for arrangementet.

•  Tilbydes kun i åbningssæsonen.

Jul på den gamle mølle

Juleaktivitet for børnehaver

Besøg møllefars julestue på Dybbøl Mølle og find de mange nisser, der gemmer sig overalt på den gamle mølle. Hvert hold medbringer 3 stk. julepynt, som anbringes på Dybbøl Mølles juletræ. Årets første hold medbringer toppynten.

Jul i Møllen

1. time
Møllefar fortæller om nisserne på møllen og jul i gamle dage. I kan se og høre om møllerens juletræ fra 1864. I skal finde de forsvundne nisser fra langdyssen Trovshøj.

2. time
Børnene spiser deres medbragte madpakker og skriver et brev eller tegner deres juleønsker til møllenissen. Brevet bliver postet i nissepostkassen og sendt med mølleposten til møllenissen. Den medbragte julepynt anbringes på Dybbøl Mølles juletræ.

• Husk: Hvert hold medbringer 3 stk. julepynt
  • Varighed: 2 timer deraf en time på egen hånd.
  • Pris 450 kr. pr. hold.
  • Husk at medbringe EAN- og CVR-nummer.
  • Maks. 25 børn pr. hold og højst 2 hold på én gang. Vi har et begrænset antal pladser. Book en tid på telefon 74 48 90 00 hverdage mellem kl. 10.00 og 15.00.
  • Tilbydes i perioden 20. november til 19. december.

Venlig hilsen Møllefar

undervisning