logo


 
 afdelinger  ·  Det sker · Udstillinger  ·  Undervisning  ·  Kontakt  ·  Museumsbutik  ·  OM MUSEET · Oversigt
Oldemorstoft
Besøg museet
Kontakt
Det sker
Aktuelt / Presse
Faste udstillinger
Særudstillinger
Undervsining og rundvisninger
Arbejdsområde
Museumsbutik
Venneforening
Leje af Oldemorstofts lokaler
Links
 
 
 

 

Smag på Historien

Brødtorte

 

Oldemorstoft på Facebook

MOBILGUIDE

Landbrugsmuseet i det 21. århundrede – med Smart-Phone og vandrestøvler

Mobilguide

Klik på mobiltelefonen

og læs mere her...


Museumscafé

Museumscafe

I museets åbningstid er der mulighed for at besøge vores hyggelige café. Her tilbydes der kaffe/te og kolde vand, samt hjemmebagte småkager efter typiske sønderjyske opskrifter.


 

      Oldemorstoft      


   

Oldemorstoft - Luftfoto

Velkommen til Oldemorstoft

I det nordlige Padborg ligger den gamle gård Oldemorstoft.

Gårdens eksistens kan påvises så langt tilbage som til 1472, hvor den nævnes i skattelister fra Flensborg. I 1483 opnår gården status af frigård, efter at den blev overtaget af tidligere hofjæger Henrik Lorenzen. På museet i dag findes et brev fra 1528, udstedt af Frederik I, der bekræfter gårdens privilegier overfor Henrik Lorenzens to sønner.

Der knytter sig mange historier til gården. Blandt andet overnattede Christian IV her i 1616, mens gården var herredsfogedgård. Af den mere skumle slags fortælles det, at gården i 1700-tallet var hjemsøgt af en ond kromand, der dog til sidst blev manet i jorden ude i stalden af to præster. I forbindelse med renoveringen af gården i 1970'erne, fandt man utroligt nok en manepæl ude i den gamle stald.

Fra 1979 har der været lokalhistorisk udstilling i huset – i 1989 byggedes de tre pyramider, som stadig er hoveddelen af museet.

Museet blev pr. 1. marts 2008 en del af Museum Sønderjylland.

I dag rummer de to største pyramider en udstilling om landbruget inden for de sidste hundrede år. Den mindste pyramide huser museets udstilling om grænsebevogtningen fra 1920 til 2010. I det gamle stuehus opsættes løbende særudstillinger og her findes også vores faste udstilling om gårdens historie som frigård, kro og herredsfogedgård fra før 1500 og op til 1864.

Desuden findes her skiftende særudstillinger, samt museets hyggelige ta'selv café.  

Oldemorstoft


Organisation

Oldemorstoft er en afdeling under fagområdet Sønderjyllands Erhvervshistorie inden for Museum Sønderjylland.

Afdelingens forskningsmæssige fokus er den sønderjyske landbrugshistorie, herunder den menneskelige påvirkning af landskabet i relation til landbokulturen, både i et historisk og nutidigt perspektiv.

Oldemorstoft har et nært forhold til Historisk Forening for Bov og Holbøl Sogne, der tidligere dannede bestyrelse for den Selvejende Institution Bov Museum (nu Museum Sønderjylland - Oldemorstoft).


Historisk vandretur

Historisk Vandretur i grænseegnen

Vandretursfolder.

Læs mere HER ..

og hent folderen her...


 


pil op Museum Sønderjylland · Kontakt os ·