logo


 
 afdelinger  ·  Det sker · Udstillinger  ·  Undervisning  ·  Kontakt  ·  Museumsbutik  ·  OM MUSEET · Oversigt
Sønderborg Slot
Besøg museet
Kontakt
Faste udstillinger
Særudstillinger
Det sker
Undervisning
Publikationer
Museumsbutikken
Venneforening
Udlejning af lokaler
Links
 
 
 


Facebook

 

Braine kirkegård

Faldne sønderjyder

1914-1918

 

Opdaterede lister over faldne sønderjyder i Første Verdenskrig.
(Opdateret juni 2017).

Se listerne her...


August Thomsen - Udsnit

Historiemalerier på Sønderborg Slot

På Sønderborg Slot kan man se mange historiemalerier, nogle storslåede og spektakulære, andre mere ydmyge. Men fælles for dem alle er, at de fortæller en god historie! Sønderborg Slot har påbegyndt en serie på YouTube med små film, hvori museets formidlere fortæller om malerierne. Der er nye film hver uge i de kommende måneder.

Se filmene her...


Dinesen-granat

Ny udstilling -

og nyopstilling i treårskrigen

I Sønderborg Slots udstilling om Treårskrigen 1848-1851 er der sket noget nyt:

En lille, ny udstilling om to generationer Dinesen i to Slesvigske Krige. Og en udvidelse af den eksisterende udstilling om treårskrigen med uniformer, våben og gode historier.

Se YouTube indslag her...


Den Store Krig

"Nyheder" fra

Første Verdenskrig

Læs om initiativet her...

Eller gå direkte til siden her...


Film

Se Museum Sønderjyllands film på

You Tube 


 

      Sønderborg Slot      

Bookmark and Share

Dødsfald: Inge Adriansen.

Dødsfald
Fra familien har vi fået meddelelse om, at forhenværende museumsinspektør Inge Adriansen (f. 1944) er afgået ved døden efter længere tids sygdom.

Læs mere her...


Billede: Museumsmysteriet

Sønderborg Slot og Professor Blom har brug for din hjælp!
Mestertyven Heydenreich er ude på at stjæle én af slottets uvurderlige skatte. Du kan kun stoppe ham, hvis du kan løse hans drilske gåder.

Læs mere her...


Billede: Befri Christian den 2. fra Sønderborg Slot

Befri Christian den 2. fra Sønderborg Slot

Et undervisningsforløb for skoleklasser fra 6. til 9. klassetrin.

I kældrene under Sønderborg Slot skal eleverne forsøge at bryde ind i for at befri den fængslede Christian den 2. Det kræver godt samarbejde, logisk og kreativ tænkning.

Forløbet er kombineret med undervisning og rundvisning i slottes udstillinger.

Læs mere her...


Stjerne-atraktioner i Sønderborg

Ny App om

Første Verdenskrigs spor i Sønderjylland

           Første Verdenskrigs spor

Læs mere her...


1864-1920 -

tiden under tysk styre

         1864-1920 App

Gratis 1864-1920-app tilgængelig i App Store - læs mere her...

eller hent den i App Store her...


1864 - Slaget om Dybbøl

         App - Slaget om Dybbøl

Gratis 1864-app tilgængelig i App Store - læs mere her...

eller hent den i App Store her...

 

 


 

VELKOMMEN TIL SØNDERBORG SLOT

Sønderborg Slot er grundlagt som borg i første halvdel af 1200-tallet, samtidig med anlægget af købstaden Sønderborg. Ud fra et centralt tårn udviklede borgen sig gennem middelalderen til en af rigets stærkeste fæstninger med et ringmursanlæg, hjørnetårne og flere murede bygninger. Det var i denne store borg at Christian 2. sad som fange i årene 1532-49.

1550-71 blev borganlægget af Kong Christian 3. og Dronning Dorothea bygget om til et firefløjet slot i renæssancestil med tårne og prydgavle. Hele nordfløjen indrettedes som fyrstebolig med to lejligheder på 1. sal, Riddersal og forgemakker på 2. sal og i stueetagen anlagdes slotskirken. Den blev indrettet af Dronning Dorothea er i dag Danmarks ældste fyrstelige protestantiske kapel og samtidig Nordens ældste renæssanceinteriør.

Efter Dronning Dorotheas død 1571 blev Sønderborg Slot hovedsæde for Hans den Yngre, hertug af Sønderborg. Hertugdømmet blev senere opdelt i en række mindre hertugdømmer, og 1667 blev hertugdømmet Sønderborg inddraget af kongen efter at være gået fallit.

Efter krige og forfald blev slottet 1718-22 forenklet og ombygget i barok stil med store, ensartede vinduer af amtmand von Platen. I 1764 blev Sønderborg Slot overgivet til de augustenborgske hertuger, men igen inddraget efter borgerkrigen 1848-50.


I perioden 1852-64 var slottet dansk kaserne, og 1867-1919 var det, efter tabet af Slesvig, preussisk infanterikaserne. Efter genforeningen i 1920 solgte den retmæssige ejer hertug Ernst Günther i 1921 slottet til den danske stat. Slottet hører i dag under Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme.  I årene 1964-73 gennemførte en gennemgribende restaurering af bygningerne.

Det første museum for Als og Sundeved blev åbnet i 1908 i Sønderborg af den nystiftede forening ”Altertumsverein – Verein zur Pflege der Heimatkunde / Foreningen til Bevarelse af Oldsager og Oldtidsminder”. I 1921 fik museet til huse på Sønderborg Slot og blev i 2006 en del af det nye Museum Sønderjylland.

Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot er afdelingen, der belyser Sønderjylland/Slesvigs historie fra middelalderen til nutiden med særlig vægt på mødet mellem nationer, nationale tilhørsforhold, sprog og kultur i det dansk-tyske grænseland. I arbejdsområdet indgår temaer som national og regional identitet, folkeminder, skikke og skolehistorie.

Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot er desuden kulturhistorisk museum for Sønderborg by, Als og Sundeved. Afdelingen betjener Sønderborg kommune med hensyn til kulturarv og kulturhistoriske bevaringsinteresser ifølge Museumslovens kapitel 8.

Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot omfatter desuden to underafdelinger:

  •  Historiecenter Dybbøl Banke. Fortællested om krigen 1864

  •  Dybbøl Mølle. Erindringssted om Dybbøl fra 1864 til i dag.


Mindehøjtidelighed 1914-2014

 

Søndag den 3. august 2014 var Museum Sønderjylland medarrangør ved en mindehøjtidelighed i anledning af 100-året for Første Verdenskrigs udbrud.

En kort film om højtidelighederne på Broager Kirkegård og Kirkepladsen ved Marie Kirke i Sønderborg kan ses på Museum Sønderjyllands youtube-kanal.

Også i Haderslev blev krigens udbrud markeret. Det skete mandag den 4. august med kransenedlæggelser og foredrag.


 

Turistfolder

Sønderborg Slots

Turistfolder 2016

Kan læses og hentes HER ...

Turistfolder 2016pil op Museum Sønderjylland · Kontakt os ·